Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

Rally Chile Bio Bío - Kalle Rovanpera wint onder mistige en verraderlijke omstandigheden + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 30 september 2024 16:27

Kalle Rovanperä behaalde afgelopen zondag de overwinning in de Rally Chile Bio Bío, waarbij hij dichte mist en verraderlijke omstandigheden trotseerde en hij zijn vierde overwinning van het FIA World Rally Championship-seizoen van 2024 binnensleepte. De Fin reed in een Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID en versloeg zijn TGR-WRT-teamgenoot (Toyota GAZOO Racing World Rally Team) Elfyn Evans met 23,4 seconden. Hij overwon steeds moeilijker begaanbare en steeds vochtigere wegen in de regio Bio Bío in Chili.

Rally Chile Bio Bío 2024 Foto 1

Naast de overall ‘one-two’, verzekerde het Toyota GAZOO Racing World Rally Team zich ook van de eerste drie plaatsen in het aparte Super Sunday-klassement en zette het de snelste twee tijden neer in de rally-afsluitende Power Stage. Het is daarmee het eerste team dat de maximaal mogelijke opbrengst van 55 fabrikantenpunten behaalt onder het nieuwe puntentellingssysteem, dat is ingevoerd voor 2024. Het Japanse team doet er duidelijk alles aan met nog twee ronden te gaan, om zijn kampioenschapsambities te behouden en verkleinde de kloof met de leider Hyundai van 35 naar 17 punten.


Kalle Rovanperä begon voorzichtig aan de 11e ronde van het seizoen en gaf toe dat het Chileense grind niet bij zijn rijstijl paste. Naarmate de rally vorderde, vond hij echter toch zijn ritme. Het keerpunt kwam op zaterdagmiddag toen hij Evans inhaalde bij bijna nul zicht en door dichte mist hoog in de bergetappes navigeerde om een voorsprong van 15,1 seconden te pakken op weg naar de laatste dag.

De tweevoudig WRC-kampioen bleef zondag onverstoorbaar in even moeilijke omstandigheden en versloeg Toyota-teamgenoot Evans op alle vier de laatste etappes, behalve één, om daarmee zijn 15e overwinning in zijn WRC-carrière veilig te stellen.

Rally Chile Bio Bío 2024 Foto 2

Ott Tänak van Hyundai Motorsport completeerde het podium met een achterstand van 20,5 seconden op Evans in zijn i20 N Rally1 HYBRID. Ondanks het podium van de Est verloor Hyundai terrein in het fabrikantenkampioenschap, waarbij Toyota de kloof terugbracht tot slechts 17 punten, dankzij de meesterlijke prestaties van Rovanperä en Evans en de cruciale puntenoogst van Sébastien Ogier op Super Sunday.

"Het voelt echt goed", lachte Rovanperä. "Grote dank aan het team, de auto en alles werkte perfect. De overwinning voelt eigenlijk als een ‘hele goeie’ - vrijdag voelde niet zo goed en de omstandigheden waren het hele weekend echt moeilijk, dus het voelt echt goed." Rovanperä's 15e overwinning samen met Toyota GAZOO Racing brengt hem op gelijke hoogte met mede-tweevoudig kampioen Carlos Sainz Sr. als de coureurs die de meeste FIA World Rally Championship-overwinningen voor Toyota hebben behaald.

Leider van het kampioenschap Thierry Neuville genoot van een relatief dramavrije run naar de vierde plaats, een resultaat dat hem nog dichter bij een eerste coureurstitel brengt, aangezien hij met nog maar twee ronden te gaan 29 punten bovenaan het klassement staat. Neuville kan het zich veroorloven om een handvol punten te verliezen aan zowel Evans als Ogier tijdens de Central European Rally van volgende maand en toch de titel daar te pakken, mits hij teamgenoot Tänak overtreft.

Hoewel Ogier de maximale punten van Super Sunday redde, lijken zijn hoop op een negende WRC-titel nu gering. De Fransman, die de snelheid had om mee te strijden voor de overwinning, viel zaterdag uit met schade aan de ophanging nadat hij een steen had geraakt.

Rally Chile Bio Bío 2024 Foto 3

Adrien Fourmaux was de beste finisher van M-Sport Ford op de vijfde plaats, met een achterstand van 1 min 1,6 sec op Neuville. Het resultaat van de Fransman had nog beter kunnen zijn als hij vrijdag niet een straf van één minuut had gekregen voor een late check-in.

Toyota’s rijzende ster Sami Pajari en Enni Mälkönen maakten indruk door op de zesde plaats te eindigen in hun tweede evenement met de Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID. Voortbouwend op hun sterke debuut bij Rally Finland, maakten ze een indrukwekkende start op vrijdag en eindigden de dag op slechts 12,2 seconden van de leider op de vierde plaats. Toen de omstandigheden moeilijker werden, toonde Pajari een volwassen aanpak om zich te concentreren op het opdoen van waardevolle ervaring en het netjes bereiken van de finish. Pajari krijgt van Toyota nu een volgende kans om zijn Rally1-ervaring uit te breiden bij het volgende evenement bij de Central European Rally en behoudt hij een kans om de WRC2-kampioenstitel te winnen bij het seizoensafsluitende evenement in Japan.

Het behalen van de zesde plaats ging niet vanzelf want Sami Pajari werd op de voet gevolgd door Fourmaux's Puma-teamgenoot Grégoire Munster, die in Chili erg sterk voor de dag kwam en de zevende plaats claimde.

Esapekka Lappi was op weg om als achtste te eindigen, maar moest opgeven op de voorlaatste etappe nadat hij in een spin de radiator van zijn Hyundai beschadigde. De uitvalbeurt markeerde ook het einde van de WRC-carrière van de vaak onderscheiden co-piloot Janne Ferm na 90 starts, twee overwinningen en 15 podiumplaatsen.

Met Lappi eruit werden Citroën C3 Rally2-coureurs Yohan Rossel en Nikolay Gryazin gepromoveerd naar de achtste en negende plaats algemeen, waarmee ze de eerste twee plekken in WRC2 veilig stelden. Hun resultaten zorgden ook voor de WRC2 Teams-titel voor DG Sport Competition. Gus Greensmith, een andere koploper in WRC2, maakte de top 10 compleet.

Het kampioenschap keert terug naar Europa voor de Central European Rally van 17 tot en met 20 oktober, de voorlaatste ronde van het seizoen. Het evenement vindt plaats in de zuidoostelijke stad Bad Grießbach en voert de teams over asfaltetappes door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Rally Chile Bio Bío 2024 Foto 4

Jari-Matti Latvala (Team Principal Toyota GAZOO Racing): “Dit is een geweldig resultaat voor ons team. Een perfecte zondag voor de eerste keer dit seizoen voelt echt goed, vooral na de verwoestende klappen die we voelden op de laatste dagen van de afgelopen twee evenementen. Onze coureurs hebben vandaag geweldig werk geleverd door te pushen tot het einde van de laatste etappe. Dit resultaat zal het hele team een boost geven en ze extra motivatie geven voor de twee resterende evenementen. Kalle en Elfyn hebben allebei het hele weekend echt goed gereden en beiden hadden het verdiend om de rally te winnen. Seb reed echt snelle tijden op elke etappe die hij deed en dankzij zijn snelheid en zijn vechtlust vandaag pakken we echt belangrijke punten voor het fabrikantenkampioenschap. Tot slot deed Sami precies wat we dit weekend wilden, consistent rijden en de auto naar huis brengen met een echt volwassen prestatie, waarbij hij steeds meer ervaring opdeed. Dus al met al was het een echt positieve rally voor ons.”

Kalle Rovanperä (P1 met #69): “Deze overwinning voelt echt goed voor ons. Het was een zwaar weekend en het voelt altijd goed als je echt hebt moeten vechten voor een overwinning. Het was op geen enkel moment gemakkelijk met al het weer en alles, maar we hebben het goed gedaan. Vrijdag voelde ik me niet zo op mijn gemak, maar we zijn er zonder grote fouten doorheen gekomen en toen de omstandigheden lastiger werden, konden we grote gaten slaan. Het was ook vandaag belangrijk om te pushen en samen met onze teamgenoten hebben we echt belangrijke punten gescoord voor het fabrikantenkampioenschap en daar kunnen we heel blij mee zijn. Een grote dank aan het team: de auto was dit weekend echt sterk.”

Elfyn Evans (P2 met #33): “Het was een goed weekend, min of meer van begin tot eind. We hebben een aantal goede prestaties laten zien en het is een geweldig resultaat voor het team en ik ben blij dat ik daar deel van uit mag maken. De omstandigheden waren gisteren niet in ons voordeel, maar Kalle deed het goed met de strategie en heeft echt goed gereden, dus gefeliciteerd. Vandaag hadden we meer natte omstandigheden en ook behoorlijk wat mist, maar we slaagden erin om er schoon doorheen te komen zonder problemen en toch een behoorlijke snelheid. Het resultaat heeft echt geholpen in het fabrikantenkampioenschap en we moeten ons gewoon concentreren op het voortzetten op dezelfde manier tot het einde van het jaar.”

Einduitslag Rally Chili Bio Bio 2024:
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2u58m59,8s
2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +23,4s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYB RID) +43,9s
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m01,1s
5. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m02,7s
6. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDE) +2m39.7s
7. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRIDE) +2m47.7s
8. Yohan Rossel/Florian Barral (Citroën C3 Rally2) +8m31.4s
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +8m48.7s
10. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m52.1s
36. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRIDE) +1u27m03.1s

Stand FIA World Rally Championship 2024 voor coureurs na ronde 11:
1. Thierry Neuville 207 punten
2. Ott Tänak 178
3. Sébastien Ogier 166
4. Elfyn Evans 161
5. Adrien Fourmaux 140
6. Kalle Rovanperä 114
7. Takamoto Katsuta 80
8. Dani Sordo 44
9. Sami Pajari 41
10. Esapekka Lappi 33

Stand FIA World Rally Championship voor fabrikanten na ronde 11:
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 482 punten
2. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 465
3. M-Sport Ford World Rally Team 245

Rally Chile Bio Bío 2024 Foto 5

Rally Chile Bio Bío 2024 Foto 6

Bron foto's: Red Bull Content Pool



FIA World Rally Championship 2024 Rally Chili Toyota Gazoo racing Foto 4 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS