Formule 1

Mattia Binotto over Audi-project: 'We staan voor een grote uitdaging'

Uitgegeven door Frank Korsel • 7 september 2024 19:00

Achttien maanden na zijn vertrek bij Ferrari, vond Mattia Binotto een nieuwe uitdaging. De voormalig teambaas van de Italiaanse renstal staat nu aan het hoofd van het Formule 1-project van Audi. In een exclusief interview met F1.com vertelt Binotto over de weg die hem naar deze nieuwe uitdaging heeft geleid en wat hij ervan verwacht wanneer Audi in 2026 definitief toetreedt tot de Formule 1.



Gedurende 28 jaar bekleedde Binotto verschillende functies binnen de gelederen van Ferrari. Nu hij de Scuderia heeft verlaten, moet hij nog wel even wennen aan de andere kleur shirts die hij dient te dragen. “Het is heel gek om een ander shirt te dragen. Ik ben lang uit de roulatie geweest.”

Een openhartige Binotto vertelt dat hij behoorlijk wat ontwenningsverschijnselen ervaarde na zijn vertrek bij Ferrari. “De achttien maanden waren heel moeilijk. Vooral de eerste weken en maanden waren moeilijk ik was eraan gewend precies te weten hoe laat ik zou beginnen en hoe laat ik thuis zou zijn. Het werk was mijn leven.”

De ervaren ingenieur is dan ook maar wat blij met zijn nieuwe onderkomen. “Na Ferrari wilde ik alleen een echte uitdaging aangaan. Om eerlijk te zijn was Audi het enige team waar ik mij bij aan wilde sluiten, vanwege de omvang van de uitdaging. Ik ben heel blij dat ze mij gebeld hebben”, aldus Binotto.

Audi zal met ingang van 2026 het team van Sauber overnemen. Momenteel staat die equipe puntloos onderaan het constructeurskampioenschap van de Formule 1. Dat gegeven schrikt Binotto echter niet af. “We weten hoe moeilijk het is om een normaal team te transformeren in een winnende formatie. Dat vergt een overgang in alle facetten van het bedrijf. We moeten eerlijk zijn en ons niet verbergen.”

Het Duitse team sloeg onlangs een mooie slag door Jonathan Wheatley, voormalig sportief directeur van Red Bull Racing, te contracteren als teambaas. De technische baas prijst zich zeer gelukkig met de aanwinst. “Om iemand als Jonathan, we weten hoe goed hij is en hoeveel ervaring hij meebrengt, binnen boord te hebben, is geweldig. Hij overziet alle sportieve zaken op de baan. Het is belangrijk om de taken goed op te delen”, stelt Binotto.

Uiteindelijk hoopt Audi mee te vechten voor de wereldtitel, Binotto geeft zichzelf en zijn team ruim de tijd om dat doel te bewerkstelligen. “Intern bespreken we onze doelstellingen en zorgen we ervoor dat we realistische targets stellen. Afgaande op het verleden dan kunnen we stellen dat het normaal gesproken zeven jaar duurt om een team op te bouwen. Maar, of dat gaat lukken, weten we niet. Wij beginnen helemaal vanaf nul met de motor. We staan voor een grote uitdaging.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS