Formule 1

Pirelli positief over bandentest en circuitomstandigheden: “Praktisch geen graining”

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 oktober 2024 15:45

De tweede vrije training voor de Grand Prix van Mexico duurde anderhalf uur, een half uur langer dan normaal gesproken. Deze langere sessie was ervoor om coureurs alvast te laten wennen aan de nieuwe bandencompounds die Pirelli volgend seizoen wil introduceren. Deze verlengde sessie van 90 minuten stelde de teams in staat om niet alleen de bestaande C4- en C5-compounds te vergelijken met prototypes van dezelfde samenstelling, maar ook om kennis te maken met de nieuwe C6-band, die in 2025 voor het eerst zal worden gebruikt.

Pirelli

Tijdens de tweede vrije training werden de drie snelste tijden van de dag genoteerd, met Carlos Sainz aan kop in zijn Ferrari (1:17.699) op een C4-prototype. Oscar Piastri volgde in zijn McLaren, slechts twee tienden langzamer, op een set van de C5-prototypes. Yuki Tsunoda, die in zijn RB op de standaard C5-banden reed, maakte de top drie compleet. De snelste tijd in de eerste training was van Mercedes-coureur George Russell, met een tijd van 1:17.998 op een set zachte banden.

"Een zeer belangrijke sessie voor ons, met een vol programma”, licht Simone Berra, hoofdingenieur van Pirelli toe na de sessie. “We moesten niet alleen zoveel mogelijk data verzamelen voor de rest van het weekend, maar vooral omdat dit de laatste mogelijkheid was om de keuze voor de samenstelling van zachte banden voor het seizoen 2025 vast te stellen."

"De eerste indicaties wijzen op verbeterde mechanische weerstand vergeleken met de huidige banden. Vooral de opties voor de C4 en C5 presteerden sterk, met een lagere degradatiegraad. Er is een variant van de C6 die duidelijk beter lijkt, maar we moeten nog onderzoeken hoe deze zich verhoudt tot de C5 in de 2025-reeks", aldus Berra
Naast de test met de prototypebanden werpt Berra ook zijn licht op het verloop van de sessie in het algemeen. De Italiaan stelt dat er weinig klachten waren over graining: “Tijdens de eerste sessie zagen we praktisch geen graining, wat al een positief teken is op dit circuit.
Het tempo lag hoog vanaf het begin, met aanzienlijk snellere tijden dan vorig jaar en vergelijkbare temperaturen.”


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS