Formule 1

Red Bull en FIA bereiken akkoord over omstreden 'bib-truc'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 oktober 2024 09:45

Red Bull heeft opheldering gegeven over de mogelijkheid om de hoogte van de voorste 'bib' van de RB20 aan te passen. Dit is besproken met de FIA en er is een plan overeengekomen.

Max Verstappen


Voor de Grand Prix van de Verenigde Staten kwam aan het licht dat een ongenoemd team mogelijk een systeem gebruikte om de rijhoogte aan te passen onder parc fermé-omstandigheden. Nederlandse media wezen naar Red Bull als mogelijke gebruiker van zo'n systeem op de RB20.

Een hoge vertegenwoordiger van Red Bull bevestigde het bestaan van het systeem: "Ja, het bestaat, hoewel het ontoegankelijk is zodra de auto volledig is geassembleerd en klaar is om te rijden. In de talrijke correspondentie die we met de FIA hebben, kwam dit onderdeel ter sprake en we hebben een plan voor de toekomst afgesproken."

De FIA heeft verklaard dat aanpassingen aan de voorste 'bib-clearance' tijdens parc fermé strikt verboden zijn volgens de reglementen. Ze hebben procedurele aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat deze niet eenvoudig gewijzigd kan worden.

"In sommige gevallen kan dit de toepassing van een verzegeling inhouden om verdere zekerheid van naleving te bieden", aldus de FIA in haar verklaring.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS