Formule 1

Charles Leclerc's bandenmanagement was de sleutel tot de overwinning, tot verbazing van Piastri en Norris

Uitgegeven door Peter Vader • 3 september 2024 14:02

Charles Leclerc verbaasde in Monza zijn naaste twee belagers Oscar Piastri en Lando Norris met zijn overwinning. Zijn bandenbeheer, vooral dat van de linker voorband, bleek de sleutel tot de winst in de race te zijn. De Ferrari-coureur wist de graining in de tweede stint meesterlijk te beheersen en hield zelfs in de laatste ronden een constant tempo van gemiddeld 1:23,5 aan. “Voor de race wilde ik absoluut de one-stop-strategie volgen ”, verklaarde Charles Leclerc na afloop. Charles Leclerc verbaasde - samen met zijn Ferrari -zijn McLaren-rivalen Piastri en Norris, die nog vol ongeloof waren tijdens de persconferentie na de race.

Charles Leclerc wint met Ferrari de GP Italie 2024 vanwege juist Pirelli bandenbeheer

Duidelijk doel
De Monegask had vanaf het begin zijn doel voor de Italiaanse Grand Prix in zijn hoofd zitten, ondanks wat aanvankelijke onzekerheden over de juistheid. “Na 10 ronden zagen we de Red Bull linksvoor beginnen te worstelen met de harde banden. Op dat moment begonnen we toch wat te twijfelen.” In de vijftiende ronde kwam toen de pitstop, Leclerc vervolgde: “We dachten dat het moeilijker zou zijn om de one stop te implementeren omdat we dachten dat de harde compound het meest ingewikkeld was om tot het einde mee te rijden. Maar zodra ik de harde compound kon aanvoelen op de baan, dacht ik dat we toch die een-stopper mogelijkheid hadden. Toen Oscar terugkwam voor de tweede stop voelde ik dat ik meer grip had dan de auto's voor me, vooral op de voorbanden. Toen besefte ik dat we het ècht konden volhouden. Ik wist dat het belangrijkste was om de linker voorband goed te beheren ”, vertelde de Monegask na afloop aan Sky Italia en vervolgde: “We hebben het geweldig gedaan met die linker voorband, wat voor iedereen echt vervelend was. We hadden veel korrelvorming, maar we zijn er goed in geslaagd om dat te beperken door de grip aan de voorkant te herstellen.”

Ferrari slim en sterk
Het kloppende rode hart van Ferrari was dus het sterkst van allemaal op het circuit van Monza, toen Charles Leclerc voor de tweede keer de Grand Prix van Italië won. Hij stelde daarmee zijn zevende Grand Prix-overwinning in zijn F1-loopbaan veilig. Het was Ferrari's 20e overwinning in dit evenement en zijn 246e GP-overwinning in totaal. Dat doet niemand Ferrari na, in de Formule 1. Charles Leclerc passeerde de zwart-wit geblokte vlag voor de twee McLaren-coureurs, waarbij hij Oscar Piastri met een voorsprong van 2”664 en Lando Norris met 6”153 seconde wist te verslaan.

Charles Leclerc en zijn Ferrari-crew winnaar GP Italia 2024 Monza



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS