Formule 1

Rinus van Kalmthout in een lekkere flow: "We hebben een flinke stijgende lijn te pakken'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 september 2024 19:04

Autocoureur Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout rijdt zichzelf behoorlijk in de kijker. De 23-jarige Nederlander wist tijdens het tweeluik op de Milwaukee Mile alweer een toptienklassering in de wacht te slepen. VeeKay kwam tijdens de zondagse wedstrijd van de Hy-Vee Milwaukee Mile 250s op een keurige zevende plaats over de eindstreep.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

Waar de dominante vier teams het gehele jaar de dienst uitmaken, daar moest Ed Carpenter Racing – de werkgever van VeeKay – in de eerste maanden van het NTT INDYCAR SERIES-seizoen toezien hoe de voorste middenmoot een stap te ver bleek. VeeKay moest geregeld alle zeilen bijzetten voor posities die IndyCar-liefhebbers niet van hem gewend zijn. Sinds pakweg begin juli heeft het team een stap voorwaarts gezet, waardoor de inzet van de Nederlandse coureur beter wordt beloond.

Zo snelde VeeKay naar vier toptienklasseringen achter elkaar: hij werd vijfde en negende bij de doubleheader in Iowa, kwam als achtste over de meet in Toronto en scoorde een tiende plek op Gateway. De elfde plaats op Portland was tevens bepaald niet slecht: Ed Carpenter Racing had van tevoren getekend voor zo’n reeks resultaten.

Voordat het IndyCar-seizoen wordt afgesloten met een race op de superspeedway van Nashville, mochten VeeKay en diens collega’s afreizen naar West Allis, in de staat Wisconsin. Aldaar is de Milwaukee Mile gelegen: een van de oudste circuits ter wereld, die voor de eerste keer sinds 2015 op de IndyCar-kalender was opgenomen. Voor VeeKay en Ed Carpenter Racing mogelijk een geschenk: op de short ovals van Iowa en Gateway kwam het collectief immers goed voor de dag.

Na een kwalificatie waarin VeeKay een normale, gemiddelde uitgangspositie midden in het veld scoorde, moest hij in de eerste race op de Milwaukee Mile (zaterdag op zondagnacht Nederlandse tijd), rijdend op een sterke vijfde positie lijdzaam toezien hoe de concurrenten hem op bandenstrategie in de slotfase overvleugelden. Ondanks een sterke start en een maximaliserende coureur, moest VeeKay in zijn #21 Chevrolet genoegen nemen met een veertiende plaats.

Met de lessen van de zaterdagrace in het achterhoofd besloot ECR het op zondag, bij de tweede wedstrijd, anders aan te pakken. VeeKay liet zijn strijdlust andermaal zien door sterke inhaalmanoeuvres te plaatsen en zich gaandeweg naar voren te banen. Als een van de weinige rijders kwam VeeKay binnen de lead lap over de eindstreep, om met een prachtige zevende plaats andermaal een flinke sloot punten te scoren.

“We hebben er een lekker weekend van gemaakt”, grijnst VeeKay als hij terugblikt op de twee races die werden verreden op de Milwaukee Mile. “Wat een tricky baan is dit, zeg! Uiteindelijk ben ik als zevende over de finish gekomen en daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Alweer een toptien-finish, al het harde werken begint zich nu uit te betalen.”

“Van tevoren hadden we niet verwacht dat het nog zo’n chaos zou worden”, verwijst VeeKay met name naar de tweede race. “Daarom hebben we er tijdens de trainingen voor gekozen om iets meer setjes van de nieuwe band te gebruiken. Zodoende hadden we niets meer over in de race. Dat heeft me net een paar plekjes gekost, want toen ik voor de laatste stint ‘nieuwere’ banden kreeg gemonteerd, bleken die al 25 ronden oud.”

“Dat is een les voor de volgende keer, maar voor nu ben ik mijn crew ontzettend dankbaar. Vooral bij die allerlaatste pitstop waren ze echt steengoed. Dankzij een snelle bandenwissel heb ik Grosjean ingehaald. De zondagrace was echt goed, we hebben stevig gepusht en een goede keuze gemaakt met de strategie. In zestien races heb ik zeven toptienklasseringen gescoord en dus hebben we ten opzichte van vorig jaar een flinke stijgende lijn te pakken. Nu is het zaak om het seizoen sterk af te sluiten”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Indy Car Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

De Big Machine Music City Grand Prix op de Nashville Superspeedway in Lebanon, Tennessee, vormt de zeventiende en laatste voor het kampioenschap meetellende IndyCar-race van 2024. Die wedstrijd wordt op zondag 15 september aanstaande gestart rond 21.30 uur Nederlandse tijd. Veekay wil het Indy-seizoen goed afsluiten!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS