Formule 1

Er komt iets nieuws aan in de F1: de tweede vrije training van de Mexicaanse GP is verlengd; waarom?

Uitgegeven door Peter Vader • 24 oktober 2024 05:10

Normaal gesproken hebben vrije trainingen een vooraf vastgestelde duur van 60 minuten, die zelfs bij het eventuele tonen van rode vlaggen niet verandert. Voor de Mexicaanse GP van komend weekend wordt er echter 30 minuten extra voorzien. Dat zorgt ervoor dat de totale duur van de vrije training 90 minuten wordt. Waarom hebben de FIA en de F1 deze keuze gemaakt?

Max Verstappen F1 GP Mexico stadion

De FIA kreeg een verzoek van Pirelli om enkele tests te mogen uitvoeren. Om duidelijk te zijn: het gaat om het afronden van controles op bandencompounds die volgend seizoen zullen debuteren. Het is niet de eerste keer dat Pirelli een soortgelijk verzoek aan de FIA doet. Het gebeurde ook al in 2022, toentertijd bij de Grand Prix in Austin. Pirelli moet de controles van deze banden voltooien om klaar te zijn voor gebruik, voordat de volgende wintertests plaatsvinden. Door de nieuwe compounds direct aan te bieden voor gebruik aan alle F1-teams, kan Pirelli ook meteen nuttige feedback krijgen van de tien teams, zodat ze hun toekomstige werk kunnen afmaken.

De bandentests van Pirelli zullen bovendien nuttig zijn voor de teams in hun voorbereiding op het Mexicaanse weekend. Ze verzamelen er veel data mee, dat in de toekomst weer gebruikt gaat worden. Al het verrichtte werk is niet alleen gericht op 2025, maar ook op 2026, wanneer de nieuwe regels van kracht worden en die een grote impact hebben op de rubbersamenstelling van de banden.

De teams zullen voor 2026 onder andere meer chassiscomponenten moeten veranderen. Om deze reden zal Pirelli ook de banden moeten aanpassen op basis van de nieuwe generatie auto’s. Pirelli kan zich dus niet genoeg voorbereiden op de nieuwe regels, hoe meer tijd erin steken hoe beter. En iedereen realiseert zich dat die nieuwe regels al over iets meer dan een jaar zullen veranderen. Dan moet je er wèl klaar voor zijn!

Max Verstappen F1 Red BUll GP Mexico

Pirelli F1 GP Mexico sheet

Bron foto's: Red Bull Content Pool



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS