Formule 1

Wat gaat het nieuwe baanoppervlak brengen voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin?

Uitgegeven door Peter Vader • 17 oktober 2024 07:00

De Grand Prix van de Verenigde Staten van dit jaar, de eerste Grand Prix van een volledig Amerikaanse triple-header, brengt ook veranderingen met zich mee op het circuit van COTA (het Circuit of the Americas). Een groot deel van de baan is vernieuwd, waarmee het werk dat twee jaar geleden is begonnen, nu is voltooid. Dit omvat de secties tussen bochten 9 en 12 en 16 en 3, wat dus de twee langste rechte stukken van de baan zijn, waar DRS kan worden gebruikt. Het wegslijten van het oppervlak door mechanische beweging zoals wrijving, schrapen of erosie van het circuit, zou daarom vanaf komend weekend zijn veranderd, aangezien een nieuwe laag bitumen doorgaans gladder is dan een oud baanoppervlak.

Nieuwe baanoppervlak GP Verenigde Staten 2024 Austin Foto 1

Snel gegevens verzamelen
Dit vergroot het belang van het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens tijdens het enige uur vrije training, vroeg op vrijdagmiddag, aangezien het Sprint-format terugkeert voor het weekend in Austin. Andere veranderingen zijn het gebruik van nepgrind voor de uitloopgebieden bij sommige bochten, zoals al te zien is op andere circuits, zoals Zandvoort bijvoorbeeld. Dit is gedaan om de controverse die kan ontstaan over het overschrijden van de baanlimieten te verminderen, zonder het probleem dat er echt grind op de baan wordt gegooid. Het nieuwe oppervlak had ook het probleem moeten aanpakken van de kleine hobbels die zich op sommige punten in de loop der jaren op de racelijn hebben ontwikkeld, wat het leven voor de coureurs moeilijk maakte en de wegligging van de auto verstoorde.

Nieuwe baanoppervlak GP Verenigde Staten 2024 Austin Foto 2

Welke compound op nieuwe asfalt?
Wat betreft de krachten die op de banden worden uitgeoefend, zijn de belastingen bij COTA redelijk gelijkmatig verdeeld over de voor- en achteras en meer lateraal dan verticaal. Meestal is de degradatie thermisch en hangt het daarom samen met de omgevingstemperatuur, die in Texas in oktober van dag tot dag aanzienlijk kan fluctueren. Wat betreft strategie, moet je afwachten hoe dit wordt beïnvloed door het nieuwe oppervlak, waarbij je in gedachten moet houden dat de Sprint van zaterdag veel bruikbare gegevens zou moeten opleveren. In de korte race van vorig jaar werd de Medium door de meeste coureurs gekozen, hoewel sommigen het risico namen om de Soft te gebruiken, die vervolgens alleen in de laatste fase van de Grand Prix van de volgende dag werd gebruikt in een poging om het extra punt veilig te stellen voor het neerzetten van de snelste raceronde. Normaal gesproken is een two-stop hier altijd het snelst geweest, vooral omdat een one-stop veel zorgvuldig degradatiebeheer met zich meebrengt, wat uiteraard ten koste gaat van de prestaties. In 2023 was de meest gebruikte compound de C3, die effectiever was dan de C2 en nu zal het interessant zijn om te zien of het nieuwe asfalt de harde compound weer in het spel kan brengen.

Nieuwe baanoppervlak GP Verenigde Staten 2024 Austin Foto 3

Na Austin een duidelijke leider?
Austin is de tweede van drie races dit seizoen in de VS, na Miami en voorafgaand aan Las Vegas. Het lijkt erop dat Formule 1 eindelijk zijn weg heeft gevonden naar de psyche van de fans, ook al waren er in 1983 ook al drie races. In Long Beach, Detroit en Las Vegas. De VS staat met 77 zelfs op de vierde plaats op de lijst van landen die de meeste races hebben georganiseerd, hoewel dat 11 Indianapolis 500-races omvat die meetelden voor het Drivers' World Championship van 1950 tot 1960. Bovenaan deze lijst staan Groot-Brittannië en Duitsland met elk 79 en Italië met 107. Er waren elf locaties voor de USA GP: Austin (11), Dallas (1), Detroit (7), Indianapolis (19), Las Vegas (3), Long Beach (8), Miami (3), Phoenix (3), Riverside (1), Sebring (1) en Watkins Glen (20). Een ongebruikelijke statistiek: de twee coureurs met de meeste USA Grands Prix zullen dit weekend op de baan zijn, aangezien Lewis Hamilton en Max Verstappen allebei zes overwinningen op hun naam hebben staan. Wat de teams betreft, ook hier zijn er gezamenlijke leiders, met Ferrari en McLaren beide op 13. Zal er dit weekend een duidelijke leider tevoorschijn komen?

Nieuwe baanoppervlak GP Verenigde Staten 2024 Austin Foto 4



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS