Formule 1 • MOTO GP

Weer succes Ten Kate Racing in Portimão: tiende podiumplaats voor Manzi, Glenn van Straalen P6

Uitgegeven door HJ van Keulen • 12 augustus 2024 09:15

Stefano Manzi is zondagmiddag als tweede geëindigd in de tweede World Supersport race op het Autódromo Internacional do Algarve. De Italiaan is daarmee voor de tiende keer op het podium gefinisht in veertien races en heeft tevens zijn achterstand op de leider in het kampioenschap weten te verkleinen. Glenn van Straalen reed eveneens een sterke race en kwam als zesde over de finish.

Succesvolle zondag voor Pata Yamaha Ten Kate Racing in Portimão met tiende podiumplaats van het seizoen voor Manzi

Na een derde plaats voor Manzi en een negende plaats voor Van Straalen in Race 1 werd er zondagmiddag in Portimão op meer gehoopt voor beide Pata Yamaha Ten Kate Racing coureurs. Vanaf de vijfde startplaats zou dat voor de Italiaan niet makkelijk worden maar vanaf de achtste startplaats was dat voor de Nederlander een realistische verwachting.

In een moeizame openingsronde zakte Manzi terug naar de vijfde positie maar al gauw wist hij weer terug te komen naar de vierde plaats achter drie Next Generation motoren. Halverwege de race kwamen twee coureurs die voor hem reden echter ten val waardoor de Italiaan ineens opschoof naar de tweede positie. Ondanks dat de druk er flink op werd gezet hield Manzi zijn hoofd koel en kwam hij uiteindelijk als tweede over de streep. Daarmee behaalde hij zijn tiende podiumfinish van het seizoen en met een totaal van 219 punten heeft hij zijn achterstand op de kampioenschapsleider teruggebracht naar 41 punten.

Van Straalen kon niet optimaal profiteren van zijn startplaats en viel terug naar de tiende positie in de openingsfase van de race. Vervolgens had hij de aansluiting bij een groepje waarin hij zich gestaag naar voren wist te knokken. Uiteindelijk kwam de Nederlander als zesde over de finish waarmee hij zijn beste resultaat van het seizoen heeft behaald op een droge baan sinds Race 1 in Assen. Met een totaal van 100 punten staat Van Straalen momenteel achtste in het kampioenschap, slechts twintig punten verwijderd van de zesde plaats.

Stefano Manzi – P2: “Dit was een heel goed en solide weekend. Ik had vanochtend een goede warm up dus ik voelde me zelfverzekerd, maar in de race was het gevoel niet zo goed omdat de wind veel was veranderd ten opzichte van vanochtend. De eerste drie rijders hadden al vroeg in de wedstrijd een grote voorsprong en ik werd ingehaald door Debise dus het duurde even voordat ik in mijn ritme kwam. Toen ik mijn tempo had gevonden zag ik twee rijders voor me crashen dus deze keer hadden we een beetje geluk. Je moet er echter wel op blijven zitten om ervan te profiteren en niet zelf de fout in gaan, dus dat betekent dat we wat punten konden pakken. We zijn nog steeds in de strijd om het kampioenschap maar we nemen elke ronde zoals hij komt, we proberen gewoon races te winnen en dan zien we wel waar we eindigen.”

Succesvolle zondag voor Pata Yamaha Ten Kate Racing in Portimão met tiende podiumplaats van het seizoen voor Manzi - Van Straalen finisht als zesde

Glenn van Straalen – P6: “Het was een goede race en ook een leuke race omdat ik in een groepje zat waarin we streden voor de vijfde plaats. Helaas viel er in de voorlaatste ronde net een gaatje dat ik niet meer kon dichtrijden waardoor ik als zesde ben geëindigd. Hoe dan ook geeft dit vertrouwen en kan ik zeker blij zijn met deze zesde plaats. Ik wil het team bedanken voor dit weekend, we gaan de goede kant op en ik kijk uit naar de volgende ronde in Magny-Cours.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “Beide rijders hebben dit weekend ontzettend goed gepresteerd. Stefano heeft opnieuw maximaal gepresteerd, een tweede plaats was hier meer dan het maximaal haalbare. Nog nooit is een R6 hier zo snel rondgegaan dus we kunnen daar heel blij mee zijn. Natuurlijk zijn we wat betreft de achterstand naar de winnaar niet blij maar wat betreft het balanceren van de Next Generation motoren heb ik dan ook zo m’n vraagtekens. Hopelijk kan er binnenkort wat aan gedaan worden.

Glenn heeft vanaf Donington Park laten zien dat hij elk weekend stappen maakt en is vandaag wederom in de top tien geëindigd. Het ware potentieel komt nu naar voren en dat hebben we de afgelopen drie weekenden al gezien. Hij heeft de feedback van het team om weten te zetten naar snelheid en dat is heel mooi om te zien, daar is iedereen heel blij mee. Nu is de volgende stap om vaste waarde in de top vijf te worden.

Het was uiteindelijk een heel goed weekend voor ons als team en we blijven er alles aan doen om de Yamaha YZF-R6 beter te maken. We zijn dit weekend punten ingelopen in het kampioenschap en alles is nog mogelijk. Aan inzet van onze kant zal het niet liggen om er op alle vlakken het maximale uit te halen.”

De volgende ronde van het FIM Supersport World Championship wordt verreden in het weekend van 6 t/m 8 september op het Circuit de Nevers Magny-Cours in Frankrijk.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS