Formule 1 • MOTO GP

Zonta van den Goorbergh baalt op lastig Motorland Aragón: "Beetje frustrerend maar het is niet meer terug te draaien"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 31 augustus 2024 21:01

Zonta van den Goorbergh heeft zich zaterdagmiddag als achttiende gekwalificeerd in de Moto2 klasse op Motorland Aragón. De Nederlander wist via Q1 naar Q2 te komen maar kon zijn rondetijd vervolgens niet verder aanscherpen. Barry Baltus kwalificeerde zich als 22e voor de Grand Prix van Aragón.

Zonta van den Goorbergh – P18

Voorafgaand aan deze twaalfde Grand Prix van 2024 waren er nog veel vragen wat betreft het nieuw geasfalteerde Motorland Aragón. Doordat deze werkzaamheden onlangs pas zijn afgerond biedt het asfalt nog niet zoveel grip en zijn de omstandigheden vooral buiten de racelijn verre van ideaal.

Nadat de baanomstandigheden op vrijdagochtend nog niet goed waren, werden deze gedurende de dag beter. Onder felle zonneschijn en warme temperaturen reed Zonta van den Goorbergh ’s middags de zestiende tijd en sloot Barry Baltus de eerste dag af als achttiende.

In de nacht van vrijdag op zaterdag had het flink geregend waardoor al het rubber van de baan werd gespoeld en er ook veel vuil op het asfalt terechtkwam. Ook was het asfalt nog niet droog waardoor de rondetijden niet verder verbeterd konden worden, dit betekende dat Van den Goorbergh en Baltus beiden naar Q1 moesten.

Baltus kwam in deze sessie naar de achtste tijd waarmee hij zich als 22e heeft gekwalificeerd voor de Moto2 race op zondagmiddag. Van den Goorbergh wist in Q1 de snelste tijd op de klok te zetten waardoor hij verder mocht naar Q2. Helaas kon de Nederlander zijn rondetijd niet verder aanscherpen waardoor hij als achttiende eindigde.

Barry Baltus – P22

Zonta van den Goorbergh – P18: “Ik ben toch een beetje teleurgesteld met de kwalificatie van vandaag. Vanochtend hebben we bewust niet gereden omdat de baanomstandigheden niet goed waren en we niet te veel risico wilden nemen. ’s Middags waren de omstandigheden beter en in Q1 hadden we meteen een goed tempo te pakken. Er stonden veel sterke rijders in Q1 dus het was geen gegeven dat we door konden naar Q2. Dat we uiteindelijk de snelste tijd in die sessie wisten te rijden gaf aan dat het gevoel goed was en het tempo hoog lag. In Q2 had ik helaas niet hetzelfde gevoel met de motor waardoor ik me niet verder kon verbeteren. Er zat meer in dan die achttiende tijd dus dat is een beetje frustrerend maar het is niet meer terug te draaien. Nu gaan we ons focussen op de race van morgen.”

Barry Baltus – P22: “Vanochtend waren de omstandigheden erg lastig. We konden onze rondetijd niet verbeteren voor een directe plaats in Q2, dus het was gewoon een kwestie van rijden voor ons. In de kwalificatie reed ik maar vier ronden maar ik kon meteen mijn ritme vinden. In de tweede run wist ik mijn rondetijd te verbeteren en uiteindelijk zaten we niet ver van een plaats in Q2. We hebben dit weekend tot nu toe goed gewerkt, dus nu moeten we een goede race rijden.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “De eerste kwalificatiesessie van Zonta was heel sterk, om daarin de snelste te zijn was een knappe prestatie. Helaas hebben we het in de tweede kwalificatie niet bij elkaar kunnen krijgen en daarom staan we achttiende. We zullen er als team keihard aan moeten werken dat we op dat vlak stappen gaan maken want dit is zonde. Zonta heeft de snelheid en hij is degene die het moet doen op de motor maar alles daaromheen moet meewerken. Vanaf de achttiende plaats zal het geen makkelijke eerste ronde worden, met name in bocht 1 moet je een beetje geluk hebben. Hoe dan ook hebben we veel vertrouwen voor de race van morgen.

Barry was in het begin van de kwalificatie heel sterk maar hij kreeg daarna niet nóg een ronde bij elkaar. Daardoor was het niet goed genoeg voor Q2 en een 22e plaats op de grid is niet waar we op hoopten. Toch is daarmee ook nog geen man overboord en gaan we er morgen alles aan doen om een goed resultaat te behalen.”

De Moto2 race over negentien ronden op Motorland Aragón gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS