Formule 1

Red Bulls geheime truc: hoe werkt hun verstelbare vloerhoogte?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 oktober 2024 17:30

Meer details zijn naar buiten gekomen over het controversiële systeem voor rijhoogte-aanpassing van Red Bull. Dit systeem laat het team de hoogte van de voorste 'bib' van de RB20 aanpassen, maar niet tijdens de races zelf.

Max Verstappen


Red Bull heeft bevestigd dat zo'n systeem bestaat, maar zegt dat het ontoegankelijk is als de auto klaar is om te rijden. De coureurs kunnen het niet aanpassen vanuit de cockpit tijdens een Grand Prix.

Het schroefmechanisme zit onder het deel dat de voeten van de coureur ondersteunt en vereist gereedschap om aan te passen. Om erbij te kunnen, moet niet alleen de neus van de auto worden verwijderd, maar moeten monteurs ook door een ander paneel en een koolstofdeel heen.

Red Bull-coureur Sergio Pérez bevestigde dat hij wist van de truc: "Ik wist dat het bestond, maar het was niet beschikbaar voor ons om te gebruiken."

De FIA heeft stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat Red Bull en andere teams met een vergelijkbaar systeem er niet mee kunnen spelen onder parc fermé-omstandigheden. "In sommige gevallen kan dit de toepassing van een verzegeling inhouden om verdere zekerheid van naleving te bieden", aldus de FIA.

"We hebben eigenlijk niet over gepraat. Het was onmogelijk", zei Pérez over het gebruik van het systeem.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS