Karting • GK4 Kartseries

Jarno Hermans krijgt eindelijk een beloning voor al het harde werk met knappe podiumplaats in IAME X30 Senior

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 augustus 2024 07:50

EINDHOVEN - Het begin van zijn seizoen was niet helemaal gegaan zoals Jarno Hermans had gehoopt, maar dat is nu allemaal vergeten. Tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series pakte de negentienjarige karttopper uit Schiedam namelijk een welverdiende podiumplaats. Op circuit De Landsard in Eindhoven snelde hij naar een klinkende derde plaats in de IAME X30 Senior-klasse! En dat is erg knap in zijn eerste seizoen!

Jarno Hermans

“Ik ben heel tevreden. De derde plek was heel emotioneel in het begin. Het is gewoon heel erg fijn. Dat je ziet dat je het allemaal niet voor niks doet”, zei Jarno kort na de finale. “We hadden tot dit weekend een dramatisch seizoen gehad. Dit is dan wel heel lekker.”

In Genk was de eerstejaars bij de IAME Senioren namelijk twee keer uitgevallen. “Ik heb zelf ook wat domme dingen gedaan”, bekende hij. “Ik miste ervaring. Ik heb wel heel veel geleerd. We hebben wel altijd een goede snelheid gehad. Nu betaalt zich dat uit. Daar ben ik wel heel blij mee!”

Het was loon naar werken. Jarno kart al jarenlang. Toen hij nog maar negen jaar oud was, begon hij al met huurkarten. “Dat was bij KCR in Roosendaal. Ik wilde altijd autocoureur worden, keek altijd samen met mijn vader Formule 1. Toen kwam ik in Roosendaal terecht. Daar werd me gezegd dat ze ook lessen deden. Dat wilde ik wel.”

Een jaar lang nam hij lessen. Daarna begon Jarno op tienjarige leeftijd wedstrijden te rijden en al snel bleek zijn talent en stuurmanskunsten hem tot mooie prestaties. “Daarna werd ik drie keer Nederlands kampioen huurkarten en één keer Europees kampioen. Ik heb in de huurkarts veel getraind en veel geleerd. Maar op een gegeven moment had ik het racen op indoorbanen wel gezien. Toen besloten we de knoop door te hakken en te gaan rijden in de X30-klasse.”

Nu is hij dus bezig aan zijn eerste seizoen in die prestigieuze categorie. Het verschil met indoor karten kon hij zeker in het begin goed merken. “Vooral hoe hier geracet wordt. Dat heeft veel indruk gemaakt. Het is hard tegen hard. Iedereen is snel. Gelukkig hoefde ik er niet lang aan te wennen. Ik had al veel race-ervaring. Het was eigenlijk vooral een kwestie van aanpassen. Het gaat gewoon sneller, je rijdt op grotere banen en hebt daardoor iets meer ruimte. En een inhaalactie moet sneller gebeuren.”

Jarno Hermans

Wedstrijden kunnen rijden op buitenbanen is voor Jarno overigens zeker niet eenvoudig geweest. “Ik heb zelf vier, vijf dagen in de week na school gewerkt voor de twee karts die ik heb. Met wat hulp van sponsoren kan ik nu racen. Lang geleden heb ik een keer in iemands privékart mogen rijden. Toen wilde ik ook zo’n kart hebben en ben ik gaan sparen. Als je uit een normaal gezin komt, dan moet dat. We werken er allemaal hard voor. Mijn ouders, en ikzelf dus ook.”

Na al die jaren in de kartsport heeft Jarno inmiddels zoveel ervaring opgedaan dat hij nu ook actief is als kartcoach. “Dat doe ik al drie jaar coach bij de Talent Factory. Zo coach ik onder anderen twee jongens die ook GK4 rijden. We trainen vooral in Middelburg en Lelystad en coachen vooral voor het NK huurkarten. Ik probeer mijn rijders alles te leren wat ik zelf geleerd heb.”

Hoe zijn toekomst in de sport eruitziet, daar heeft hij wel enigszins een beeld van. Jarno: “Het liefste wil ik aan autosport doen. Maar als het bij karten blijft en ik de Euro Series kan rijden, zou ik ook al heel blij zijn!”

Jarno bedankt zijn vader en moeder, Ton van der Hof, Jan Verschoor, zijn monteur Romano Franssen en verder iedereen bij KCR Racing Team, Cor en Sean van Groningen, Marijn van Enthoven en al zijn sponsoren.

Jarno Hermans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Dutch Warehousing & Processing in Heijenoord
Kabelwerken van Dorp in Heijnenoord
Pollux Personeelsdiensten in Roosendaal
AN Techniek Ridderkerk
Dutch Legacy
Datamontage Vlaardingen BV
JDB-Energy Breda

Jarno zoekt nog ondersteuning om hogerop te komen in de racesport. Contact: [email protected]

Instagram Jarno Hermans

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS