Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Mats Huygens laat zien wat inhalen is en pakt fraai podium: “Ik had het niet verwacht”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 augustus 2024 16:46

EINDHOVEN - Karttalent Mats Huygens liet afgelopen weekeinde zien dat hij bij de besten van de Honda 9PK Junioren-klasse hoort. De elfjarige coureur uit Moerzeke denderde knap naar de tweede plaats tijdens een waanzinnig spannende vierde ronde van de GK4 Kart Series.

Mats Huygens

“Ik had het niet verwacht”, zei een blije Mats die de race als zesde was gestart en als vierde in zijn klasse. “De start was wel best goed, ik reed direct naar de derde plaats. We gingen goed op het rechte stuk. Op een gegeven moment werd ik ingehaald en verloor ik het contact. En toen kwam Florian bij mij te rijden. We zijn samen terug naar voren gereden. Het was een kwestie van goed focussen en proberen in een gat te duiken.”

Zo simpel als het klonk, zo moeilijk was het op de baan. “In de voorlaatste ronde tikte iedereen op het rechte stuk tegen elkaar. Ze gingen dan een beetje wijd”, legde de talentvolle Vlaming uit. Maar zie: hij profiteerde er juist van!

“Ik kon harder insturen waardoor ik de binnenkant van de bocht pakte. Daardoor schoof ik op van de vierde naar de eerste plaats in mijn klasse. Ik was ik weet niet hoe blij. Ik begon direct te verdedigen en hoopte dat ze niet naast me kwamen te rijden en dat lukte goed.”

Zo denderde Mats als eerste van de Junioren-klasse voorbij de finishvlag. In eerste instantie dacht de snelle coureur van De Feyter Karting daarom dat hij de race gewonnen had. Helaas kreeg hij in de pits te horen dat hij een ingeklikte bumper had. Dat kwam hem op vijf strafseconden te staan en zo werd hij uiteindelijk geklasseerd op een nog altijd uitstekende tweede plaats. "Als ik maar een podium heb", zei de Belg nog. Mats was uiteindelijk toch heel content met zijn P2 op het podium en zijn bokaal.

Mats Huygens

Mats: “Ik ben blij dat ik als eerste ben gefinisht, maar de ingeklikte bumper was wel wat minder.” Tegelijkertijd was het zijn eerste podiumplaats in Eindhoven. En daar was hij uiteraard blij mee. “Ik had hier al een paar GK4-wedstrijden gereden. Die gingen altijd best goed, maar nog nooit zo goed als dit weekend!”

Mats reed op de Zuid-Nederlandse piste met een opvallende helm en kartlivery. Zijn helm is een zogenaamde splitexemplaar met twee verschillende designs aan weerszijden. In het midden opgesierd door de kleuren van de Belgische vlag met de gele streep in het midden vervangen door een gouden kleur.

Mats: “We wilden een nieuwe helm doen, een splithelm, want niet veel rijders hebben dat. NJ Design heeft het ontworpen. Daarna heeft Maurizio Pilotto van PL8 Design de helm gespoten.” En ook zijn pak en livery van zijn kart waren voorzien van een opvallend design. “Ik dacht: ik wil goud met zwart en wit. Net als de helm hebben we ook de kart laten designen. Heel tof om met zo’n mooie designs te kunnen racen!”

Mats bedankt zijn ouders en familie, monteur Loran, de vrienden van zijn mama die zijn komen kijken, DFK Racing.

Mats Huygens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Garage Pierre & Andy.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS