Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Eerste zege Marvin Klein in Porsche Supercup; mooi podium Huub van Eijndhoven + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 28 juli 2024 18:48

De Fransman Marvin Klein heeft de uiterst turbulente zesde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps gewonnen. De Fransman behaalde zijn eerste seizoensoverwinning vanaf poleposition op het Belgische Grand Prix-circuit. De Nederlander Huub van Eijndhoven pakte een schitterende tweede plaats. In het duel om de derde plaats versloeg Harry King de leider in het kampioenschap, Larry ten Voorde. Met nog twee races te gaan op de kalender van de internationale monomerkencup met de Porsche 911 GT3 Cup, heeft Ten Voorde nu nog maar zeven punten voorsprong op King. Klein volgt op de derde plaats met nog eens vijf punten achterstand.

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 1

Het Circuit de Spa-Francorchamps bleef trouw aan zijn reputatie: de 31e race in de geschiedenis van de Supercup op het langste circuit op de kalender van de merkencup (7.004 kilometer) trakteerde de fans op spannende actie. Meerdere duels en spectaculaire inhaalacties domineerden de allereerste ronde. Zelfs polesitter Marvin Klein had alles behalve een vrije doortocht naar de top van het podium. De Fransman moest zijn voorsprong ook verdedigen bij twee herstarts na safetycarperiodes.

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 2

“Twee keer heb ik een kleine voorsprong opgebouwd, twee keer deed de safetycar die weer teniet,” meldde de coureur van team Schumacher CLRT. “Gelukkig was de auto vandaag zo goed dat ik bij de derde herstart weer zonder problemen weg kon rijden van het veld.” Na twaalf ronden kwam Klein met net geen drie seconden voorsprong op Huub van Eijndhoven, over de finish.

Van Eijndhoven was vanaf de derde startpositie achter Larry ten Voorde gestart, maar passeerde zijn Nederlandse landgenoot met een spectaculaire manoeuvre bij de eerste passage door het beroemde ‘Eau Rouge - Raidillon’-gedeelte van het circuit. “Dat was zenuwslopend. Larry en ik reden deurkruk aan deurkruk door Eau Rouge. Ik kwam iets voor en kreeg de voorsprong op hem,” beschreef Huub van Eijndhoven van het Uniserver by Team GP Elite. “Ik heb dit seizoen een paar keer pech gehad. Nu ben ik gewoon blij dat ik voor het eerst op het podium van de Supercup sta,” grijnsde de 24-jarige.

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 3

Harry King maakte gebruik van de slipstream van Van Eijndhoven om ook langs Ten Voorde te komen. De overall runner-up uit Engeland en de leider in het kampioenschap uit Nederland bleven in bijna elke bocht vechten. In de laatste ronde reden ze ook zij-aan-zij door Eau Rouge. De twee 911’s raakten elkaar meerdere keren licht, maar uiteindelijk had King de overhand. “We wisten allebei wat er op het spel stond en gaven elkaar altijd voldoende ruimte. Dat was een spannend duel,” zei de Brit van het BWT Lechner Racing team.

Achter Ten Voorde eindigde zijn Schumacher CLRT teamgenoot Alessandro Ghiretti als vijfde. De Porsche Junior uit Frankrijk vocht de hele race met de Zuid-Afrikaanse Keagan Masters van Team Ombra. Uiteindelijk kwam Ghiretti als beste uit de bus met een kleine marge van ongeveer een seconde.

Larry ten Voorde staat nog steeds bovenaan in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op Harry King is echter verder geslonken tot slechts zeven punten. Met nog twee races te gaan dit seizoen, maakt Marvin Klein ook kans op de titel met een achterstand van twaalf punten.

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 4

De koppositie in het Rookie-klassement komt ook steeds dichterbij na ronde zes van het seizoen. Kampioenschapsleider Kas Haverkort (Uniserver by Team GP Elite) bleef met lege handen achter na een botsing. Zijn rivaal Robert de Haan (BWT Lechner Racing) vierde daarentegen zijn derde overwinning in het Rookie-klassement van de Porsche Mobil 1 Supercup. “Ik heb de laatste tijd een paar fouten gemaakt”, gaf de 18-jarige Nederlander toe. “Vandaag concentreerde ik me er gewoon op om alles op orde te krijgen. Zo moet het vanaf nu verder.”

Naast De Haan klommen twee coureurs voor het eerst op het Rookie-podium: de Israëliër Ariel Levi (Uniserver by Team GP Elite) op de tweede plaats en de Duitser Sebastian Freymuth (Proton Huber Competition) op de derde plaats.

“Gefeliciteerd Marvin Klein met zijn eerste overwinning van het seizoen. De race op Spa-Francorchamps bood niet alleen de toeschouwers van onze merkencupactie weer eens het beste van zichzelf. Na de reeks van vier opeenvolgende overwinningen van Larry ten Voorde aan het begin van het seizoen, hebben we plotseling een drievoudige strijd om de titel – wat bewijst hoe gelijkwaardig de zaken zijn aan de top van de Porsche Mobil 1 Supercup. Dat maakt de rest van het seizoen zoveel spannender,” aldus Oliver Schwab, Project Manager Porsche Mobil 1 Supercup.

Coureurs en teams kunnen nu genieten van een zomerstop. De zescilinder boxermotoren van de Porsche 911 GT3 Cup van circa 375 kW (510 pk) zullen pas weer op toeren komen in het weekend van 23 tot en met 25 augustus 2024, wanneer ze ronde 7 zullen rijden ter ondersteuning van de F1 Grand Prix van Nederland in Zandvoort.

Uitslag ronde 6 Porsche Mobil 1 Supercup, Spa-Francorchamps (B):
1. Marvin Klein (V/Schumacher CLRT), 12 ronden
2. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite), +2,777 seconden
3. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), +4,732 seconden
4. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), +5,334 seconden
5. Porsche-Junior Alessandro Ghiretti (V/Schumacher CLRT), +7,609 seconden
6. Keagan Masters (ZA/Ombra), +8,663 seconden

Algemene stand Porsche Mobil 1 Supercup (na 6 van de 8 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 123 punten
2. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), 116 punten
3. Marvin Klein (V/Schumacher CLRT), 111 punten

Klik hier voor de uitslag van de zesde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup 2024 op het circuit van Spa-Francorchamps

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 5

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 6

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 7

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 1
Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 8

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 9

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 10

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 12

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 13

Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps Foto 14



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS