Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde met P2 in Monza voor 3e keer Porsche Supercup-kampioen; Robert de Haan Rookie-kampioen + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 1 september 2024 19:30

Porsche Junior Alessandro Ghiretti vierde zijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup tijdens de seizoensfinale. De 22-jarige Fransman degradeerde zijn Schumacher CLRT-teamgenoot Larry ten Voorde naar de tweede plaats op het Formule 1-circuit in Monza. Deze positie was genoeg voor de Nederlander om met de Porsche 911 GT3 Cup voor de derde keer na 2020 en 2021 de titel in de internationale merkencup te pakken. De titel in het Rookieklassement ging naar de Nederlander Robert de Haan van het BWT Lechner Racing-team. Schumacher CLRT claimde al voor de achtste race van het seizoen een vroege teamkampioenstitel.

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 1 startveld na 1e chicane

Een voorlopige beslissing werd genomen in de eerste paar meter van de seizoensfinale, toen polesitter Robert de Haan zijn positie niet kon verdedigen. Kampioenschapsleider Larry ten Voorde en Porsche Junior Alessandro Ghiretti passeerden hem direct na de start. Ghiretti wurmde zich vervolgens in de zesde ronde langs zijn doorgewinterde teamgenoot Ten Voorde en verdedigde de leiding tot aan de geblokte vlag. "Alessandro was duidelijk sneller dan ik, hij maakte vandaag geen enkele fout", prees Ten Voorde zijn teamgenoot na afloop, terwijl hijzelf uiteindelijk als tweede over de finish kwam. "Toen ik hem wilde inhalen, verdedigde Larry zich niet echt. De rest van de race was bijna gemakkelijk voor mij", zei Ghiretti, die niet onder de indruk was van de twee herstarts na safetycarperiodes.

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 2 Larry ten Voorde kampioen 2024 op de auto

De derde plaats ging naar Harry King. Als het zijn tweede overwinning van het seizoen was geweest, had de Brit in theorie de titel van Larry ten Voorde kunnen afpakken. "Ik had deze race al verloren in de kwalificatie", gaf King toe, die slechts als vijfde was gestart. De coureur van het BWT Lechner Racing-team aanvaardde de tweede plaats met gemengde gevoelens. "Als tweede overall eindigen in de Porsche Mobil 1 Supercup en op het podium staan in de finale, is natuurlijk een groot succes. Maar mijn doel voor het seizoen was om de titel te winnen,” vatte King samen.

De titelstrijd in het Rookieklassement werd op het allerlaatste moment beslist. De situatie was al gespannen vóór de race: kampioenschapsleider Kas Haverkort, die voor Uniserver van Team GP Elite rijdt, moest na een probleem in de kwalificatie vanaf de achterkant van de grid starten. Zijn landgenoot en grootste rivaal Robert de Haan startte daarentegen vanaf pole position aan de andere kant van de grid. Terwijl De Haan al snel terugviel naar de zevende plaats, wist Haverkort zich met geďnspireerde inhaalmanoeuvres een weg naar voren te banen. Met de laatste ronde in het verschiet lag de titelbeslissing voor beide coureurs binnen handbereik. Echter, slechts een paar honderd meter voor de finish raakte de 20-jarige Haverkort betrokken bij een aanrijding – waarmee zijn titelkansen definitief werden gedwarsboomd.

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 3 Robert de Haan trotse Rookie kampioen 2024

Daarmee eindigde een niet bepaald ideaal weekend goed voor Robert de Haan. “Dit was misschien wel een van mijn slechtste Supercup-races tot nu toe: ik startte vanaf pole position en eindigde slechts als zevende,” gaf de 18-jarige toe. “Natuurlijk ben ik trots op de Rookie-titel. Ik heb ook veel geleerd, wat me hopelijk helpt in het volgende Supercup-seizoen.” Het Rookie-podium werd gecompleteerd door de Italiaan Francesco Braschi (Dinamic Motorsport) op de tweede plaats en de Duitser Lirim Zendeli (Ombra) op de derde plaats.

De titel in het teamklassement van de Porsche Mobil 1 Supercup 2024 ging naar Schumacher CLRT. Het Franse team nam deel aan de race met kampioen Larry ten Voorde, Porsche Junior Alessandro Ghiretti en Marvin Klein. De Fransman Klein behaalde dit seizoen ook al een overwinning.

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 4 Startveld op weg naar 1e chicane

“De finale van de Porsche Mobil 1 Supercup was een indrukwekkende ervaring – en niet alleen omdat de race tot aan de laatste ronde spannend was. Het is fantastisch om te zien dat talentvolle jongeren zo sterk vertegenwoordigd zijn in onze internationale merkencup en strijden om de overwinning. Het onderwerp duurzaamheid valt ook binnen mijn verantwoordelijkheidsgebied in de Raad van Bestuur. Daarom ben ik bijzonder blij dat dit aspect van de autosport nu zoveel aandacht krijgt. De Porsche Mobil 1 Supercup is in dit opzicht een trendsetter met het gebruik van overwegend volledig synthetische eFuels. Gefeliciteerd aan Larry ten Voorde met zijn derde Supercup-titel, evenals aan Rookie-kampioen Robert de Haan en aan Schumacher CLRT voor hun algehele overwinning in het teamklassement,” aldus Albrecht Reimold, lid van de raad van bestuur van Porsche AG, productie en logistiek. Hij reikte de trofeeën uit samen met Michael Dreiser, directeur verkoop Porsche Motorsport, en Cesar Norton, president en CEO HIF Global.

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 5 Larry ten Voorde voor de derde keer Porsche Supercup kampioen 2024

De kampioen Larry ten Voorde
“Ik heb harder moeten werken voor mijn derde titel dan voor de vorige twee,” zei Larry ten Voorde na de finale van de Porsche Mobil 1 Supercup in Monza. Hij was aan het begin van het seizoen overgestapt naar het Schumacher CLRT-team onder leiding van de Franse coureur Côme Ledogar. “Samen zijn we van race tot race verbeterd. Dat ik de jongens de titel heb gegeven, maakt me ongelooflijk trots,” vatte Ten Voorde samen.
De 27-jarige Nederlander is de succesvolste Europeaan in de geschiedenis van alle Porsche-merkencups. Naast drie titels (2020, 2021 en 2024) en 14 raceoverwinningen in de Porsche Mobil 1 Supercup, won hij ook drie keer de Carrera Cup Deutschland en in 2023 de Porsche Carrera Cup Italia. Ten Voorde is momenteel op weg naar een nieuwe titel in beide series.

Tien jaar geleden had hij nooit van zulke onderscheidingen durven dromen. Destijds leek zijn carričre aan een einde te zijn gekomen: ondanks zijn grote succes in de kartsport, ontbrak het hem aan financiële middelen om de volgende stap in zijn racecarričre te zetten. Trouw aan zijn mantra, 'nooit opgeven', hield hij zijn hoofd boven water door te werken als instructeur voor rijopleidingen terwijl hij sport- en bedrijfscommunicatie studeerde. Na een onderbreking van twee jaar maakte hij zijn comeback op het circuit. En wat voor een comeback was het: zijn eindzege in de Porsche Sports Cup Deutschland van 2016 werd een jaar later gevolgd door de Rookie-titel in de Porsche Carrera Cup Deutschland. Na zijn debuut in het FIA World Endurance Championship (WEC) won Larry ten Voorde in 2020 zowel de Porsche Mobil 1 Supercup als de Carrera Cup Deutschland. Hij verdedigde beide titels het jaar daarop en werd in het seizoen 2023 voor de derde keer kampioen in Duitsland.

Uitslag Ronde 8 Porsche Mobil 1 Supercup, Monza (I):
1. Porsche-Junior Alessandro Ghiretti (F/Schumacher CLRT), 14 ronden
2. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), +0,555 seconden
3. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), +1,095 seconden
4. Keagan Masters (ZA/Ombra), +1,742 seconden
5. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite), +1,373 seconden*
6. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), +2,041 seconden
(*Stewardsbesluit: één positie teruggezet ten opzichte van de race-uitslag)

Klik hier voor de uitslag van Ronde 8 Porsche Mobil 1 Supercup, Monza (I)

Eindstand Porsche Mobil 1 Supercup 2024(na 8 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 168 punten
2. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), 145 punten
3. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), 121 punten

Klik hier voor de eindstand van de Porsche Mobil 1 Supercup 2024 na de finalerace in Monza (I)

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 5 Larry ten Voorde gevolgd door Alessandro Ghiretti

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 6 Robert de Haan en kampioensteam

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 6 naast de baan verder

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 7 Larry ten Voorde Schumacher CLRT kampioenschapsteam_2024

Porsche Mobil 1 Supercup finale Monza Foto 8 startveld vanaf de tribune

Bron foto's: motorsports.porsche.com



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS