Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Hoogtepunt van het Porsche Supercupseizoen 2024: de achtste, laatste en titelbeslissende ronde in Monza

Uitgegeven door Peter Vader • 29 augustus 2024 20:00

Monza. Alleen al de naam roept beelden op van Italiaans erfgoed en pure snelheid. En snelheid is precies waar de Porsche 911 GT3 Cup-auto's van de Supercup om zullen draaien tijdens de grote finale van het seizoen 2024. Sii pronto! Als het op twee na grootste stedelijke gebied in Lombardia - een van de economisch krachtigste regio's van Italië - staat Monza bekend om zijn industrie, rijke culturele geschiedenis en het grootste ommuurde park van Italië. In dit park vond in 1922 de eerste autorace plaats op een speciaal gebouwd ovaal circuit met indrukwekkende bochten. Hoewel er nog maar fragmenten van het oude circuit over zijn, leeft de geest van de autosport hier nog steeds.

Mobil 1 Porsche 911 GT3 Supercup 2024 Autodromo Nazionale Monza Foto 1 startveld eerste chicaneHet veld van Porsche 911 GT3 Cup-racewagens, onder aanvoering van Harry King, jaagt op het rechte stuk van start-finish van het Autodromo Nazionale Monza richting de eerste chicane

Parabolica, Lesmo en Variante Ascari...
Het Formule 1-circuit, Autodromo Nazionale Monza, is een van de meest iconische circuits in de autosport. Vaak aangeduid als de "Tempel of Speed", is het een van de snelste circuits ter wereld, met lange rechte stukken en een paar beroemde bochten met namen die niet alleen bij de Tifosi in het geheugen gegrift staan: Parabolica, Lesmo en Variante Ascari. Sinds 1998, met een korte pauze, racet de Porsche Supercup hier ook als onderdeel van de Formule 1 Gran Premio d'Italia. Dit seizoen eindigt de serie hier voor de 10e keer. Het is geen verrassing - het circuit, met zijn ruime inhaalmogelijkheden, is perfect geschikt voor nagelbijtende finale races.

De kampioen wordt gekroond in Monza
Waar ooit Lombardische koningen hun kroning vierden, zal ook het Porsche Mobil 1 Supercup-kampioenschap van 2024 worden beslist. Tweevoudig kampioen van de serie, Larry ten Voorde (NLD), is bijna klaar voor zijn derde titel. Alleen Harry King (GBR) kan nog een bedreiging vormen, maar hij gaat de laatste race in met 20 punten achterstand. Om te winnen, moet hij de overwinning pakken - en Ten Voorde mag niet meer dan 4 punten scoren.

Mobil 1 Porsche 911 GT3 Supercup 2024 Autodromo Nazionale Monza Foto 2 startveld door de eerste chicane

Spannende titelstrijd Rookie Championship
De strijd om het Rookie Championship is nog spannender, met Kas Haverkort (NLD) die het klassement leidt met slechts 6 punten voorsprong op landgenoot Robert de Haan. In deze klassering tellen de punten die zijn verdiend in het algemeen klassement, dus De Haan moet aanzienlijk voor Haverkort eindigen als hij de Rookie-titel in Monza wil bemachtigen. Het enige kampioenschap dat al beslist is, is de teamtitel: Schumacher CLRT uit het arrondissement Lyon reist met hun eerste titel op zak naar Italië. De beslissing viel op dramatische wijze in Zandvoort, waar Robert de Haan van BWT Lechner Racing door de stewards een positie werd teruggezet vanwege het veroorzaken van een botsing, waardoor het Oostenrijkse team de cruciale drie punten aan het Franse team verloor.

De kampioens- en rookiekampioenstitels in de Porsche Mobil 1 Supercup worden, zoals zo vaak, beslist in de laatste race. Dat laat zien hoe aan elkaar gewaagd de concurrentie is in deze internationale monomerkencup. Als je van spannende autosport houdt, ben je hier aan het juiste adres!

Oliver Schwab, Projectmanager van de Porsche Mobil 1 Supercup: "In Monza gaan in totaal 32 coureurs op jacht naar punten, waaronder verschillende gastcoureurs. Zoals je mag verwachten, is Italië het sterkst vertegenwoordigd, tot groot genoegen van de Tifosi. Alleen al de twee Italiaanse gastteams, The Driving Experiences en Prima Ghinzani Motorsport, hebben vijf coureurs uit Italië. Onder hen is Supercup-veteraan Simone Iaquinta, die vorig jaar als derde eindigde in de Monza-showdown."

Alle sessies live op tv
Het laatste raceweekend van de Porsche Mobil 1 Supercup 2024 begint met de training op vrijdagavond om 18:30 uur (CEST). De kwalificatiesessie van zaterdag om 10:55 uur (CEST) zal bepalen wie vanaf de beste startposities start in de race van zondag om 12:05 uur (CEST). Na 15 ronden worden de definitieve kampioenschapsbeslissingen genomen - en we duimen voor alle kanshebbers. Afhankelijk van het land wordt elke sessie live op tv uitgezonden. De verslaggeving is echter onderhevig aan lokale uitzendrechten.

We kijken met gemengde gevoelens uit naar de laatste Supercup-ronden van 2024. Enerzijds staat ons een spannende race te wachten met de beste internationale Porsche one-make series-coureurs, maar anderzijds is het seizoen, zoals altijd, veel te snel voorbijgevlogen. Dus alle autosportfans moeten ervoor zorgen dat ze de aanwezigheid van de serie in Monza meemaken - of het nu in het echt is of op hun scherm.

Klik hier voor de volledige deelnemerslijst van de Porsche Mobil 1 Supercup verreden op het Autodromo Nazionale Monza op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2024

Mobil 1 Porsche 911 GT3 Supercup 2024 Autodromo Nazionale Monza Foto 3 logo



Het seizoen 2024 van de Porsche Supercup wordt komend weekend afgesloten op het circuit van Monza. RaceXpress-reporter Peter Vader nam vorig jaar plaats op de tribune aan het einde van het rechte stuk. Met mooi zicht op de eerste chicane was het daar volop genieten van het geluid van de Porsches.

Mobil 1 Porsche 911 GT3 Supercup 2024 Autodromo Nazionale Monza Foto 2 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS