Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Regen maakt vroegtijdig einde aan kwalificatie Porsche Supercup op Spa; Klein op pole, Ten Voorde ernaast op P2 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 27 juli 2024 11:30

De bossen van de Ardennen bieden ontspanning en helende bronnen. Maar op het Circuit de Spa-Francorchamps is het een ander verhaal. Al bijna 100 jaar draait dit circuit om snelle races en adrenaline – vooral tijdens de Porsche Mobil 1 Supercup. En ook de snel veranderende weersomstandigheden zijn op Spa een grotere uitdaging dan gemiddeld. De regen was ook nu weer beslissend voor de kwalificatie op de zaterdagmorgen. Voor het einde van de sessie begon het te regenen en waren de kaarten dus al vroeg geschud, want met regen verbeteren nou eenmaal de rondetijden niet op Spa. Marvin Klein pakte de pole position, terwijl teamgenoot Larry ten Voorde zondag naast hem staat op de eerste rij. Huub van Eijndhoven ging gelijk uit de startblokken en pakte daarmee de derde snelste tijd, voordat de regen op zijn pad kwam. Hij moest zelfs een uitstap naast de baan vanwege de gladde baan maken, op een plek waar ook drie anderen direct achter hem eraf gingen. Gelukkig voor niemand schade, maar het zag er erg rommelig uit. Jaap van Lagen kwalificeerde zich als zesde en kon daarmee het vroegtijdig stoppen vanwege de regen ook uitbuiten. Minder fortuinlijk waren Kas Haverkort (P8), Robert de Haan (P10), Flynt Schuring (P14) en Dirk Schouten (P16).

Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 1 Marvin Klein op pole


Ultieme bron van endorfine
Voor de autorsportfans is het geluid van de motoren pure verwennerij en de gevechten om posities zijn de ultieme bron van endorfine. Het is geen toeval dat Spa-Francorchamps een kuuroord is en het circuit zelf een helende plek voor snelheidsjunkies van over de hele wereld. Zij houden van het soms ruige weer in de Ardennen, net zoals anderen van de zon op Capri houden. Het staat immers garant voor extra spannende races. Deze Belgische klassieker vereist dan ook rijvaardigheid, maar vooral moed van degenen op het circuit: je rechtervoet laag houden door de combinatie Eau Rouge/Raidillon, zelfs als je geest je anders vertelt, is ongeëvenaard. Het is geen wonder dat dit traditionele circuit bekendstaat onder de suggestieve bijnaam "Ardennes Rollercoaster."

Voluit gaan!
Hier kunnen de paarden(krachten) nog vrij rondlopen – en daar is bovendien alle ruimte voor. Concreet, een baan een lengte van 7.004 kilometer, beroemd om spannende combinaties van snelle rechte stukken en technisch uitdagende bochten met hun kenmerkende geelrode kerbs. Vorig jaar, net iets ouder dan 18 jaar, behaalde Morris Schuring hier de overwinning en werd daarmee de jongste Porsche Supercup-racewinnaar van de serie. Spa-Francorchamps is gewoon levende autosportgeschiedenis.

Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 2 Larry ten Voorde actie


Het kampioenschap gaat zijn beslissende fase in
In het seizoen van 2024 speelt het Circuit de Spa-Francorchamps een cruciale rol in het kampioenschap. Nadat Harry King (GBR) in de vorige race op de Hungaroring de zegereeks van kampioenschapsleider Larry ten Voorde (NLD) verbrak, moet hij een vervolg geven met een andere sterke prestatie. Pas dan kan de Brit de kloof van 10 punten met de Nederlander dichten. King moet ook de teamgenoten van Ten Voorde in de gaten houden: Marvin Klein (FRA) staat slechts 13 punten achter hem en Alessandro Ghiretti (FRA) won onlangs beide races van de Carrera Cup France in Spa.

Veel potentiële racewinnaars
Van de 27 coureurs in het Porsche Supercup-veld in Spa-Francorchamps hebben velen hun zinnen gezet op de overwinning. De leider van het Rookieklassement, Kas Haverkort (NLD), is zeker enthousiast na zijn dubbele podium in Boedapest (Overall P3, Rookie P1). De twee coureurs van het Italiaanse gastteam SP Racing - Swiss Eagle willen ook graag hun stempel drukken in de Ardennen, net als Flynt Schuring (NLD), de jongere broer van de eerdergenoemde Morris. Flynt maakt een gastoptreden voor Proton Huber Competition. Cedric Chassang (NLD) heeft een zwak voor de Porsche Supercup en zal na zijn race in Boedapest voor de tweede keer achter het stuur van een GP Elite-Porsche kruipen.

Resultaat kwalificatie, ronde 6 Porsche Mobil 1 Supercup, Spa-Francorchamps (B):
1. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), 2:20,058 seconden
2. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), +0,096 seconden
3. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite), +0,495 seconden
4. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), +0,736 seconden
5. Porsche-Junior Alessandro Ghiretti (F/Schumacher CLRT), +0,813 seconden
6. Jaap van Lagen (NL/Dinamic Motorsport), +1,085 seconden

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie van Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps op zaterdag 27 juli 2024.

Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 3 uitslag kwalificatie zaterdag 27 juli 2024


Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 4


Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 5


Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 6


Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 7


Porsche Mobil 1 Supercup Spa-Francorchamps Foto 8




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS