Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Harry King racewinnaar, Larry ten Voorde P2 en klassementsleider en Robert de Haan Rookie-winnaar + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 18 augustus 2024 06:30

De Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland bracht de toeschouwers op de Nürburgring in vervoering met een bewogen race van de eerste tot de allerlaatste ronde. Harry King, die voor het team Allied-Racing reed, won de negende ronde van het seizoen van de monomerkencup met de Porsche 911 GT3 Cup. De 23-jarige Engelsman racete volgens het gezegde: als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Het grootste deel van de race van 19 ronden vochten Larry ten Voorde van het team Proton Huber Competition en Robert de Haan, rijdend voor Team75 Bernhard, om de leiding. De twee Nederlanders wisselden meerdere keren van positie, niet altijd zonder enig contact.

Start Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Nürburgring zaterdagrace

In ronde 15 profiteerde Harry King van een van die contactmomenten en pakte de Brit slim de leiding. Hij behield zijn positie tot aan de zwart-wit geblokte vlag en behaalde zijn derde overwinning van het seizoen. "Sommige ronden bleef ik op de vierde plaats achter Alexander Tauscher hangen. Pas toen hij uitviel, kwam ik dichter bij Larry en Robert. Toen ik de kans zag, ging ik ervoor,” vatte King na afloop samen. “We hebben absoluut een geweldige show neergezet voor de fans. Het feit dat ik mijn poleposition niet kon omzetten in een overwinning is natuurlijk niet ideaal. Maar ik zal er alles aan doen om zondag vanaf de derde startpositie te winnen,” zei Larry ten Voorde vooruitkijkend naar de tweede race op de Nürburgring. Hij heeft nu slechts 17 punten voorsprong op zijn Britse achtervolger in het algemeen klassement.

Alexander Tauscher, die meer dan de helft van de race de derde plaats had behouden, kreeg pech. Te midden van alle onrust reed de 22-jarige Beier over een paaltje en beschadigde de frontsplitter van de Porsche 911 GT3 Cup van Proton Huber Competition. Als gevolg daarvan verloor hij downforce op de vooras. “Omdat ik de omvang van de schade niet doorhad, blokkeerden de voorwielen toen ik remde voor de volgende bocht en gleed ik in de grindbak”, aldus Tauscher.

Hierdoor ging de derde plaats uiteindelijk naar Robert de Haan. “Ik reed aan de leiding, toen op de tweede plaats, viel terug naar de vierde plaats en werd uiteindelijk derde – het was een achtbaan van een race vandaag”, aldus de Nederlander van Team75 Bernhard. Daarmee verzekerde hij zich van de overwinning in het Rookieklassement.

Ook voor Flynt Schuring was de laatste fase van de race ongelukkig. Een week na zijn 18e verjaardag reed de Nederlander even op de derde plaats bij zijn gaststart voor het team Proton Huber Competition. “In de laatste ronde raakte ik wat grind op de racelijn. Ik verloor in de laatste paar meter posities, wat frustrerend is”, aldus hij. Toch wist hij nog een tweede plaats te behalen in het Rookieklassement, voor de Duitser Colin Bönighausen (CarTech Motorsport).

Met zijn zesde seizoensoverwinning in het ProAm-klassement breidde Sören Spreng (GP Elite) zijn voorsprong in het klassement uit. De zakenman uit Duitsland was de race gestart vanaf de 14e positie – zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe. “Helaas verloor ik die positie al in de allereerste ronde toen ik werd ingehaald door twee andere auto’s”, zei de 38-jarige. “Maar ondanks de kromme besturing wist ik de eerste plaats in het ProAm-klassement vast te houden – dat is het belangrijkste.” Met Spreng klommen de twee CarTech Motorsport-coureurs Michael Essmann en Kai Pfister op het ProAm-podium.

“Een superspannende race – dat was de Carrera Cup op zijn best. Het was indrukwekkend hoe de raceorganisatoren hun perspectief behielden tijdens deze turbulente race. Gefeliciteerd Harry King met je overwinning”, aldus Karsten Sohns, Chief Financial Officer (CFO) van Porsche Deutschland. Hij was getuige van de race vanuit de Race Control en reikte de winnaarstrofeeën uit.

Regen voorspeld voor de tiende race van het seizoen op zondag. Race tien van het Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-seizoen vindt vandaag, zondag 18 augustus 2024, ook plaats op de Nürburgring. Er is regen voorspeld voor de starttijd om 11:20 uur. Dit zou in het voordeel kunnen werken van kampioenschapsleider Larry ten Voorde: de Nederlander vierde vorig seizoen een indrukwekkende overwinning in de stromende regen. Alexander Tauscher, de pechvogel van zaterdag, start de race vanaf pole position.