Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Harry King grijpt eerste zege Porsche Supercup-seizoen 2024; Kas Haverkort rookie-winnaar + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 22 juli 2024 08:01

Een indrukwekkende overwinning van start tot finish voor Harry King in de vijfde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup: de Britse BWT Lechner Racing-coureur won op de Hungaroring in het supportprogramma van de F1 GP van Hongarije voor de Fransman Marvin Klein van het Schumacher CLRT-team. Kas Haverkort stelde de overwinning in het Rookieklassement veilig. De Nederlander, die voor Uniserver by Team GP Elite rijdt, eindigde als derde overall en beklom voor het eerst het overall podium van het internationale merkenkampioenschap met de Porsche 911 GT3 Cup.

Porsche Mobil 1 Supercup Hungaroring Foto 1 startOp het Formule 1-circuit vlakbij Boedapest behaalde Harry King (Porsche 911 GT3 Cup #1) een indrukwekkende overwinning waarbij hij van start tot finish aan de leiding reed

Porsche Mobil 1 Supercup-races op de Hungaroring waren al eerder een plaats waar Harry King het geluk aan zijn zijde had. In 2023 won de 23-jarige Engelsman vanaf pole position. Deze keer onderstreepte hij dit met opnieuw een onbetwiste start-finishoverwinning op het Grand Prix-circuit nabij Boedapest. “Ik ging de eerste drie ronden in de aanvalsmodus om daarmee een voorsprong op te bouwen. Toen dat eenmaal was gebeurd, won ik de race eigenlijk op de automatische piloot”, grapte King na zijn eerste Supercup-overwinning van het seizoen. “Ik moest mijn kans grijpen om het gat met Larry ten Voorde in het algemeen klassement te verkleinen.”

Porsche Mobil 1 Supercup Hungaroring Foto 2 podium
V.l.n.r. Marvin Klein (F), Schumacher CLRT (#10), Harry King (UK), BWT Lechner Racing (#1) en Kas Haverkort (NL), Uniserver by Team GP Elite (#24)

Kampioenschapsleider Larry ten Voorde slaagde er niet in om mee te doen aan de strijd om het podium, na zijn eerdere vier opeenvolgende overwinningen: na een ongelukkige kwalificatie startte hij de race vanaf de elfde plaats op de grid. De Nederlander van het Schumacher CLRT-team demonstreerde echter zijn klasse door zich in de zestien ronden tellende race op te werken naar de zevende plaats. Bijgevolg behoudt hij zijn positie aan de top van het rijdersklassement. Zijn voorsprong op Harry King is echter teruggebracht tot slechts tien punten. Werk aan de winkel dus voor Ten Voorde in de volgende races.

Marvin Klein zette ook een indrukwekkende show neer. De Fransman was de snelste in de kwalificatie, maar werd door een penalty naar de vierde plaats op de grid gedegradeerd. Zowel Klein als zijn teamgenoot Ten Voorde bewezen in de race dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, inhalen mogelijk is op de Hungaroring. Halverwege had hij zich een weg gevochten langs Kas Haverkort en Huub van Eijndhoven, die beiden voor hem waren gestart. “Mijn auto was perfect vandaag. Helaas lag Harry King tegen de tijd dat ik de tweede plaats bereikte al te ver voor”, vatte Klein samen, die ook de snelste raceronde neerzette en op de derde plaats in het klassement blijft staan. Ook hij verkleinde het gat met kampioenschapsleider Ten Voorde.

Porsche Mobil 1 Supercup Hungaroring Foto 3 Kas Haverkort actieKas Haverkort

Kas Haverkort pakte achter Klein een mooi podium. “Het duurde niet lang voordat ik besefte dat Marvin vandaag veel sneller was dan ik”, gaf de Nederlander toe, die overstapte van het eenzitterracen naar de Porsche Mobil 1 Supercup en steeds beter zijn draai vindt. “Het winnen van het Rookieklassement was sowieso mijn prioriteit.” De 20-jarige voerde zijn bedachte strategie perfect uit. Kas reed knap naar de derde plaats en daarmee klom Haverkort voor het eerst op het algemene podium van de Supercup. Hij werd gevolgd door zijn eveneens sterk rijdende teamgenoot Huub van Eijndhoven. Jaap van Lagen stond voor een zware opgave, maar vulde dat uitstekend in door van de zeventiende naar de twaalfde plaats te rijden.

De Zuid-Afrikaanse Keagan Masters (Ombra) en Porsche Junior Alessandro Ghiretti (Schumacher CLRT) uit Frankrijk kwamen achter de twee Uniserver by Team GP Elite-coureurs over de finish. Naast Haverkort completeerden de Fransman Mathys Jaubert (Martinet van Alméras) en de Duitser Alexander Tauscher (Proton Huber Competition) de Top-3 bij de rookies.

“Grote felicitaties aan Harry King met zijn eerste overwinning van het seizoen. Met nog drie races op de kalender staan er slechts 23 punten tussen de Top-3 in het algemeen klassement – dus de strijd om de titel blijft spannend. Ik ben ook bijzonder blij dat er met Kas Haverkort weer een nieuwkomer op het podium is geëindigd. De Supercup-rookies leveren dit jaar echt sterke prestaties”, aldus Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup.

De Supercup-teams reizen nu snel van Boedapest naar Spa-Francorchamps in België. De zesde ronde van het seizoen van de monomerkencup zal van 26 tot 28 juli 2024 plaatsvinden op het aloude Formule 1-circuit in de Ardennen.