Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Kan Larry ten Voorde het record van meest opeenvolgende overwinningen in Budapest evenaren?

Uitgegeven door Peter Vader • 18 juli 2024 12:01

Larry ten Voorde kan in ronde vijf van de Porsche Mobil 1 Supercup een twintig jaar oud record evenaren. Tot nu toe heeft alleen de Duitse coureur Wolf Henzler, de Supercup-kampioen van 2004, vijf races op rij gewonnen. Komend weekend op de Hungaroring heeft Larry ten Voorde, de meest succesvolle coureur in de recente geschiedenis van de monomerkencup, de kans om deze prestatie te dupliceren. De vijfde ronde van het Porsche Mobil 1 Supercup-seizoen op de Hungaroring begint op zondag 21 juli 2024 om 12:05 uur CEST. Na afloop van de race weten we of het Larry ten Voorde gelukt is.

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 1
Porsche 911 GT3 Cup, Schumacher CLRT (#12), Larry ten Voorde (NL)

Larry ten Voorde maakt een ontspannen indruk. “Ik concentreer me niet zo op records en statistieken”, zegt de zelfverzekerde 27-jarige Nederlander. “Wat voor mij telt, is het kampioenschap. Vanuit dat oogpunt zou een overwinning op de Hungaroring uiteraard geweldig zijn.” De tweevoudig Supercup-kampioen voert het algemeen klassement aan met een maximaal haalbare score van 100 punten. Hij behaalde de overwinning in Imola, Monaco, Spielberg en Silverstone aan het stuur van de Porsche 911 GT3 Cup van het Franse team Schumacher CLRT. Het winnen van elke race in de eerste seizoenshelft is een prestatie die niemand anders heeft behaald, in de lange geschiedenis van de serie.

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 2
Larry ten Voorde (NL), Schumacher CLRT (#12)

Met drie tweede plaatsen en één vierde plaats tot nu toe, is Harry King de grootste rivaal van de leider in het kampioenschap. “Historisch gezien is de Hungaroring altijd een geweldige plek voor mij gebleken en vorig seizoen heb ik daar de Supercup-race gewonnen. Ik wil mijn kampioenskansen in Boedapest nieuw leven inblazen”, zegt de 23-jarige Engelsman. Hij rijdt voor het Oostenrijkse team BWT Lechner Racing.

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 3
BWT Lechner Racing (#1), Harry King (UK)

Harry King begon onlangs druk te voelen van de doorgewinterde Supercup-specialist Marvin Klein, de teamgenoot van Larry ten Voorde bij Schumacher CLRT. De 25-jarige uit Zuid-Frankrijk, eindigde als tweede in de laatste Supercup-race op Silverstone in Groot-Brittannië. Hij staat nu slechts acht punten achter King in het algemeen klassement. Klein won eind juni ook een race in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op de Hungaroring. “Ik hou van technisch veeleisende circuits. Mijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup is absoluut mijn doel”, zegt Klein.

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 4
Uniserver by Team GP Elite (#24), Kas Haverkort (NL)

Kas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite) vierde enkele weken geleden ook een overwinning in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op het Formule 1-circuit nabij Boedapest. De 20-jarige Nederlander leidt momenteel het Rookie-klassement in de Supercup, voor zijn landgenoot Robert de Haan en de Duitser Theo Oeverhaus. De laatste twee rijden voor BWT Lechner Racing.

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 5
Kas Haverkort (NL), Uniserver by Team GP Elite (#24)

“De Hungaroring markeert voor ons de start van de tweede seizoenshelft. Na de laatste race in het ongewoon koude en regenachtige Silverstone hebben de coureurs en teams midzomertemperaturen om zich op voor te bereiden. Ik ben benieuwd of Larry ten Voorde het oude record van Wolf Henzler kan evenaren of dat een van zijn rivalen hem dit jaar voor het eerst zal verslaan”, aldus Oliver Schwab, Project Manager Porsche Mobil 1 Supercup.

De Hungaroring
De eerste Grand Prix achter het zogenaamde “IJzeren Gordijn” vond plaats op het circuit ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest in 1986. Het tegenwoordig 4.381 kilometer lange circuit is vanaf vrijwel alle toeschouwersplaatsen duidelijk zichtbaar. Het bochtige parcours met zeer weinig rechte stukken maakt inhalen moeilijk. Daarom is een sterke startpositie hier nog belangrijker dan op andere circuits.

Leuk weetje: één van de vijf opeenvolgende races die recordhouder Wolf Henzler in het Supercup-seizoen 2004 won, was de race op de Hungaroring.

TV- en internetdekking van de Porsche Mobil 1 Supercup
De vijfde race van het seizoen, over 16 ronden, gaat van start op zondag 21 juli om 12:05 uur CEST. De race zal te bekijken zijn op de streamingdienst f1tv.formula1.com. Onafhankelijk van de raceweekends kunnen fans en mediavertegenwoordigers de Porsche Mobil 1 Supercup ook volgen op de sociale netwerken Instagram (@PorscheSupercup), Facebook (@PorscheSupercup) en X/Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces).

Algemeen klassement Porsche Mobil 1 Supercup (na 4 van 8 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 100 punten
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 74 punten
3. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), 66 punten
4. Keagan Masters (ZA/Ombra), 49 punten
5. Kas Haverkort (NL/Uniserver van Team GP Elite), 46 punten

Tijdschema Porsche Mobil 1 Supercup Boedapest/Hongarije (alle tijden CEST):

Vrijdag 19 juli
18:35 – 19:20 uur: Vrije training

Zaterdag 20 juli
11:20 – 11:50 uur: Kwalificatie

Zondag 21 juli
12:05 uur: Race (16 ronden = 70,096 kilometer)

Kalender Porsche Mobil 1 Supercup 2024:
17 – 19 mei: GP Emilia-Romagna, Imola (Italië)
23 – 26 mei: GP Monaco, Monte Carlo
28 – 30 juni: GP Oostenrijk, Spielberg
5 – 7 juli: GP Groot-Brittannië, Silverstone
19 – 21 juli: GP Hongarije, Boedapest
26 – 28 juli: GP België, Spa-Francorchamps
23 – 25 augustus: GP Nederland, Zandvoort
29 augustus – 1 september: GP Italië, Monza

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 8
Schumacher CLRT (#11), Porsche Junior Alessandro Ghiretti (F)

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 6
Harry King (UK), BWT Lechner Racing (#1)

Porsche Mobil 1 Supercup Budapest Hungary Foto 7
Ombra (#18), Keagan Masters (ZA)



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS