Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Janne Stiak jongste racewinnaar Porsche Cup Deutschland; Larry ten Voorde rukt op naar titel + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 9 september 2024 08:00

Het record stond slechts zes maanden op naam van Robert de Haan want met zijn eerste overwinning in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op de Sachsenring heeft Janne Stiak zijn teamgenoot Robert de Haan afgetroefd als jongste winnaar in de geschiedenis van de merkencup. De 17-jarige, vijf maanden en negen dagen oude coureur uit Duitsland rijdt voor Team75 Bernhard. Hij won de twaalfde race van het seizoen voor Proton Huber Competition-coureur Larry ten Voorde. De derde plaats ging naar een andere Nederlander, Huub van Eijndhoven van het Uniserver by Team GP Elite-team.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Sachsenring Foto 1 start

Voor Janne Stiak was de zesde ronde van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op de Sachsenring een soort rit in de achtbaan. Hij kwam op zaterdag als derde over de finish, maar werd later gediskwalificeerd nadat zijn auto de technische keuring niet doorstond. Op zondag reed hij vanaf poleposition naar een overtuigende start-finishoverwinning voor volle tribunes. Hij bleef kalm bij twee herstarts na safetycarperiodes en wist niet te worden overtroefd door drievoudig Carrera Cup Deutschland-kampioen Larry ten Voorde. "We kennen elkaar allebei goed. Ik wist dat hij geen trucjes zou uithalen", zei Stiak, die respect betuigde aan zijn mentor.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Sachsenring Foto 2 Janne Stiak jongste winnaar ooit
Janne Stiak: jongste racewinnaar Porsche Cup Deutschland ooit

Ten Voorde was meer dan tevreden met zijn tweede plaats, aangezien zijn naaste rivaal in de titelstrijd - de Brit Harry King - de race niet uitreed. De 27-jarige Nederlander breidde zijn voorsprong uit naar 51 punten. Met nog vier races te gaan, heeft Larry ten Voorde weer een grote stap gezet richting zijn vierde titel. "Ik ben echt trots op Janne, hij heeft vandaag een vlekkeloze race gereden", zei hij, terwijl hij de nieuwe recordhouder van Carrera Cup Deutschland prees.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Sachsenring Foto 3 Larry ten Voorde achtervolgd door Huub van EijndhovenLarry ten Voorde achtervolgd door Huub van Eijndhoven

Ook Huub van Eijndhoven toonde stalen zenuwen: de Nederlander stond op het laatste moment op de grid omdat zijn pitcrew een probleem met de brandstoftoevoer moest oplossen voor de race. "Ik maakte me geen zorgen, want mijn monteurs zijn de beste. Ik wist dat ze het zouden oplossen”, zei Van Eijndhoven. “Mijn auto reed perfect in de race. In de laatste ronden moest ik alles op alles zetten om Theo Oeverhaus, die vandaag sneller was dan ik, van me af te houden. Maar dat lukte ook.”

Theo Oeverhaus startte vanaf de zesde positie en finishte als vierde. De winnaar van de race van zaterdag, die rijdt voor Bonk Motorsport, staat op de derde plaats in het algemeen klassement. De Israëlische coureur Ariel Levi (Uniserver by Team GP Elite) en de Beierse Alexander Tauscher (Proton Huber Competition) eindigden ook in de punten op de vijfde en zesde plaats.

De overwinning in het Rookie-klassement werd ook een Nederlandse aangelegenheid. Hij ging voor het eerst naar Senna van Soelen van het team Target Competition. Hij deelde het podium met zijn landgenoot Robert de Haan (Team75 Bernhard) en de Duitser Colin Jamie Bönighausen (CarTech Motorsport). “Ik wist meteen na de start een paar posities te winnen. Ook wist ik daarna nog een paar sterke inhaalacties te maken,” aldus een opgetogen van Soelen.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Sachsenring Foto 4 Senna van SoelenSenna van Soelen

In de ProAm-klassering eindigde Sören Spreng (Team GP Elite) op de hoogste trede van het podium, waarmee hij zijn prestatie van de vorige dag herhaalde. "Helaas verliep mijn start niet helemaal volgens plan en verloor ik een paar posities. Gelukkig wist ik ze allemaal terug te winnen", aldus de coureur uit Duitsland. Het podium werd gecompleteerd door CarTech Motorsport-teamgenoten Kai Pfister en Michael Essmann.

De race werd onderbroken door een safetycarfase na een spectaculair incident op het rechte stuk van start-finish. Karol Kret (Bonk Motorsport) wist zichzelf uit de cockpit van zijn auto te slepen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor een routinecontrole en werd kort daarna ontslagen.

"Met Theo Oeverhaus en Janne Stiak hebben in totaal 50 verschillende coureurs sinds 1990 een race gewonnen in de Carrera Cup Deutschland. Ik ben er bijzonder trots op dat ze allebei lid zijn van onze Talent Pool. Ze hebben hun steun van Porsche Deutschland echt verdiend. De relatief onschuldige afloop van het ongeval vandaag bewijst ook hoe hoog de veiligheidsstandaard van de Porsche 911 GT3 Cup is", aldus Thorsten Rückert, projectmanager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland.

De volgende ronde van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland vindt plaats op de Red Bull Ring in Oostenrijk van 27 tot en met 29 september 2024.