Formule 1

Het geheime wapen van Adrian Newey: "Nieuwsgierigheid is zoiets waardevols"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 augustus 2024 10:00

Adrian Newey, de gerenommeerde Formule 1-ontwerper, heeft zijn methode onthuld om inspiratie op te doen voor zijn ontwerpen.

Adrian Newey F1


Newey staat bekend om zijn grondige onderzoek van rivaliserende auto's op de startgrid. In de Red Bull-podcast 'Talking Bull' legt hij uit waarom dit zo belangrijk is voor hem.

"Nieuwsgierigheid is zoiets waardevols", vertelt Newey in de podcast. Hij benadrukt dat het niet gaat om direct kopiëren, maar om het begrijpen van andermans denkprocessen. "Het is gewoon proberen om de denkprocessen van anderen te begrijpen en of we er iets van kunnen leren", zegt hij.

Interessant genoeg haalt Newey niet alleen inspiratie uit andere F1-auto's. Hij kijkt ook naar de natuur. "Rondkijken in de natuur, tot op zekere hoogte, wat een behoorlijk groot ding is geworden, waar veel ingenieurs de vlucht van vogels in meer detail bestuderen, de vlucht van insecten, hoe sommige haaien zo efficiënt kunnen zijn, al dat soort dingen", legt hij uit.

Newey geeft een concreet voorbeeld van hoe observatie tot innovatie kan leiden. "We hadden een soortgelijk probleem gezien in een Formule-auto, waar je een inlaat net achter de helm hebt. Dus die vliegtuigoplossing was elegant en dat hebben we in '97 toegepast op de Williams", vertelt hij.

De ontwerper sluit af met een belangrijke les voor iedereen in de technische wereld: "Ik probeer altijd mijn ogen open te houden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS