Formule 1

Nieuw ‘aircosysteem’ moet coureurs ontlasten bij extreme hitte, eerste test in Zandvoort

Uitgegeven door Frank Korsel • 20 juli 2024 11:10

De FIA blijft zich inzetten voor de veiligheid van coureurs, met een focus op verbeterde koeling tijdens races. Tijdens de Nederlandse Grand Prix in Zandvoort, zal een nieuw innovatief airco-systeem worden getest om de hitte in de cockpit van de coureurs beter te managen.

Airco F1

De extreme hitte tijdens de Grand Prix van Qatar in 2023 blijft een belangrijk aandachtspunt. Meerdere coureurs werden geconfronteerd met ernstige gezondheidsproblemen door de hoge temperaturen, waarbij Logan Sargeant zelfs uitviel door uitdroging en verschillende coureurs niet op eigen kracht hun bolide konden verlaten. Hierdoor is de FIA op zoek gegaan naar een manier om de coureurs tegemoet te komen.

De internationale autosportfederatie ontwikkelde een airco-systeem in de cockpit van de coureurs. Dit systeem zal voor het eerst wordt getest tijdens het Grand Prix-weekend in Zandvoort. Het systeem gebruikt kleine ventilatoren aan de zijkant van het bodywork die lucht in de cockpit blazen. Van een echt airco-systeem is dus geen sprake. Het gaat hier enkel om de betere verplaatsing van lucht voor de coureurs.

Meerdere bronnen, waaronder Motorsport, meldden dat het systeem in Zandvoort op slechts één auto wordt bevestigd om dit systeem te testen. Het is nog niet bekend op welke auto dit zal zijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS