Karting • GK4 Kartseries

Talent Sem van der Heijden racet naar dagzege in GK4 Kart Series! "Het gaat boven verwachting goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 augustus 2024 21:16

EINDHOVEN - Er stond geen maat op karttalent Sem van der Heijden. De vijftienjarige coureur uit Etten-Leur won de vierde ronde van de GK4 Kart Series in de IAME X30 Senior-klasse op zijn zachtst gezegd overtuigend. Hij won namelijk zowel de poleposition als alle drie de races, een heuse clean sweep dus!

Sem van der Heijden blij met overwinning GK4 Kart Series kartbaan De Landsard Eindhoven

“Het ging goed”, zei Sem ietwat onderkoeld maar met een brede lach. “We gingen hard, de snelheid was goed. We hadden hier vorige week zondag nog getraind. Toen waren we al erg snel. Ook vrijdag hebben we hier getraind en toen waren we ook snel. De afstelling was goed. We hadden nog wat kleine dingen veranderd en dat werkte perfect.”

Dat toonde de coureur van topteam KCR op overtuigende wijze in de kwalificatie. Hij pakte met een tiende van een seconde voorsprong immers poleposition. “Daarna heb ik race één, twee en drie met een voorsprong gewonnen. In race drie (de finale, die het dagklassement bepaalt, red.) was de voorsprong het grootst.”

Het was voor Sem een mooie bevestiging dat hij ook op circuits die hij niet zo goed kent, uitstekend uit de voeten kan. “Ik had hier al twee jaar niet meer gereden. Daarom ging ik die zondag hier ook trainen. Je moet altijd nog afwachten hoe het gaat, maar het was wel een beetje te verwachten dat ik kon winnen. We staan met een voorsprong eerste in het kampioenschap. Nu heb ik dus weer veel punten gepakt en de voorsprong uitgebreid. De titel winnen, dat moet wel goed komen. De snelheid is er.”

Met nog drie ronden te gaan en een straatlengte voorsprong op de concurrentie heeft Sem mooi wat meer rust in zijn hoofd. Zo kan hij zich goed focussen op het IAME Benelux-kampioenschap en de IAME Euro Series.

Sem, die in 2023 Nederlands kampioen werd in het NK IAME, heeft de overstap naar de Senioren goed verteerd: “We hebben genoeg te doen dit jaar. Ik ben dit jaar debutant in de klasse en het gaat boven verwachting goed. Ik ben erg tevreden. Dat komt, denk ik, omdat we veel trainen, veel rijden. Ik heb een goed team, en een goede monteur.”

In het Benelux-kampioenschap werd hij inmiddels al een paar keer vierde. Het podium is dus nog maar een klein stapje verwijderd. En dan te bedenken dat het voor Sem pas zijn derde jaar in de kartsport is. “Ik leer veel in deze klasse. De rijders hebben veel meer ervaring in het racen. Ze racen slimmer, doen net wat slimmere inhaalactie. Daar leer je heel veel van. Vooral in het Benelux-kampioenschap en de Euro Series. Dat kan ik hier in de GK4 Kart Series weer toepassen.”

Sem van der Heijden

Hij demonstreerde het zaterdag dus op overtuigende wijze. Zijn door ‘Eindhoven’ nog verder gegroeide zelfvertrouwen kan hij mooi gebruiken bij zijn volgende races. Dat zijn de vierde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap en de vierde ronde van de IAME Euro Series, beide in Genk. “Ik ga mijn best weer doen en dan zie ik wel hoever ik kom. Het gaat erg goed, dus wie weet kan ik nu een keer een podiumplaats pakken!”

Sem van der Heyden bedankt zijn ouders, Ton, Joey, Jan en Peter, zijn sponsoren en KCR voor het vertrouwen en de ondersteuning.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS