Formule 1

Verschijnt het Sauber-team in Zandvoort niet met de naam in de baan van hoofdsponsor Stake?

Uitgegeven door Peter Vader • 22 augustus 2024 06:30

De F1-Grand Prix op het CM.com Circuit Zandvoort staat komend weekend in het middelpunt van de belangstelling. Het spectaculaire evenement doet Zandvoort omtoveren in één groot oranje feest met het Formule 1-circus in de hoofdrol. Maar het F1-evenement kent ook een andere kant, waarbij het feestje juist getemperd wordt. Het gaat om het F1-team van Sauber, dat als hoofdsponsor ‘Stake’ heeft. Dat team moet zich onder een andere naam in Zandvoort presenteren want volgens de officiële website van Saudi-Arabië heeft het bestuursorgaan “de Formule 1-organisatie in Zandvoort, de Nederlandse Grand Prix en het Sauber-team opgedragen geen reclame te maken voor de illegale gokaanbieder Stake tijdens de races in Zandvoort”.

Sauber_Stake_Austrian_Grand_Prix_2024

Onwenselijke reclame
In de verklaring staat verder: “Ondanks de maatregelen van Stake ziet de KSA nog steeds de deelname van Nederlandse spelers. Saoedi-Arabië vindt het daarom onwenselijk dat er reclame wordt gemaakt voor illegaal gokken op een Nederlands evenement van de omvang van de Formule 1. Ook omdat het evenement veel aandacht trekt onder gevoelige groepen zoals minderjarigen en jongvolwassenen. Zowel Sauber als de organisatie van de Nederlandse Grand Prix is daarom dringend verzocht niet onder de Stake-naam te racen en er ook geen andere reclame voor te maken.”

Niet illegaal, maar...
Een bijzondere en netelige situatie. Sponsoren zijn fundamenteel voor het ‘runnen’ van F1-teams, ze creëren een hoop exposure voor de sponsor, die vaak hun naam verbinden aan het team. We zagen in het verleden hoe de tabaksproducenten stap-voor-stap verdwenen uit de F1. Nu gaat het om reclame maken voor kansspelen. Dat is in Nederland niet illegaal. Maar Stake heeft geen licentie in Nederland en is daarom een illegale website die in Nederland werd geblokkeerd. De Nederlandse overheid ziet echter nog steeds gevallen waarin Nederlandse gebruikers toegang krijgen tot het online casino. En dat is nou eenmaal niet de bedoeling…



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS