Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

De voorlaatste stop op de Fanatec GT World Challenge Europe-kalender brengt 52 auto's naar de Temple of Speed

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2024 11:51

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS reist komend weekend (20-22 september) naar Monza voor de voorlaatste Endurance Cup-wedstrijd van 2024. De Temple of Speed heeft dit jaar een nieuwe plek op de kalender, van de vertrouwde datum in het voorjaar naar eind september. Het valt op een cruciaal moment in het seizoen, waarmee de laatste poging voor titelroem wordt gelanceerd. Een startveld van 52 auto's zal in het Italiaanse evenement van start gaan, met negen fabrikanten verspreid over een erg competitieve deelnemerslijst.

Fanatec GT World Challenge Europe Monza Foto 1

PRO: Comtoyou Racing voorop in onvoorspelbare titelstrijd
De strijd om de overall Endurance Cup-titel is met recht heftig te noemen, met de vijf beste teams die stevig in de race zijn om de grote prijs te bemachtigen. CrowdStrike 24 Hours of Spa-winnaar Comtoyou Racing voert het veld aan met zijn #7 Aston Martin-bezetting van Thiim/Sørensen/Drudi, die 54 punten hebben gescoord in de eerste drie evenementen.

Het Belgische team hoopt het derde team in de afgelopen vier jaar te worden dat titelroem toevoegt aan hun overwinning in Spa. Hun grootste tegenstanders zijn de topteams van Tresor Attempto Racing (#99 Audi), Grasser Racing (#163 Lamborghini), ROWE Racing (#98 BMW) en AF Corse (#51 Ferrari). Het laatste duo kan rekenen op twee Pro-auto's, wat hun kansen op het klassement van de teams vergroot.

Elk van deze teams zou een sterke kanshebber moeten zijn voor de overwinning in Monza. Als er een andere winnaar naar voren komt, is Team WRT een belangrijke kandidaat met zijn twee BMW’s, waaronder lokale ster Valentino Rossi als onderdeel van de #46-line-up. Schumacher CLRT is een andere potentiële winnaar na zijn tweede plaats vorige keer op de Nürburgring. Dit was het eerste overall podium van het Porsche-team en het zal er alles aan doen om het in Monza nog beter te doen.

Mercedes-AMG is ook goed vertegenwoordigd, want het jaagt op een eerste Endurance Cup-overwinning in 2024. Mercedes-AMG Team GetSpeed en Mercedes-AMG Team Mann-Filter beschikken over een schat aan fabriekstalent, terwijl Boutsen VDS er dit jaar bij elke ronde indrukwekkender uitzag. Er zijn nog meer Pro-deelnemers van Walkenhorst Motorsport (Aston Martin), Proton Competition (Ford), Iron Lynx (Lamborghini), Garage 59 (McLaren), Pure Rxcing (Porsche) en Rutronik Racing (Porsche), waardoor alle negen fabrikanten vertegenwoordigd zijn met minstens één topklasse-auto.

Fanatec GT World Challenge Europe Monza Foto 2

BRONZE: Ferrari-teams leiden de weg, maar duidelijke favoriet moet nog tevoorschijn komen

De strijd om de Bronze Cup is nog helemaal open in de laatste fase van het seizoen. De #52 AF Corse-bezetting van L.Machiels/J.Machiels/Bertolini heeft een kleine voorsprong van vier punten op collega-Ferrari-team Sky Tempesta Racing, hoewel geen van beide teams dit seizoen een Endurance-race heeft gewonnen. Dit zou inderdaad de moeilijkste klasse kunnen zijn om te voorspellen.

Rutronik Racing zou een factor kunnen worden in de titelstrijd. Het behaalde een overtuigende klasseoverwinning vorige keer op de Nürburgring, wat het Porsche-team cruciaal momentum gaf voor de titelstrijd. Tresor Attempto Racing behaalde de grootste overwinning van het jaar door te zegevieren in de CrowdStrike 24 Hours of Spa en zou ook als uitdager naar voren kunnen komen.

Dit zijn zeker niet de enige kanshebbers, met een veld van 19 auto's bevestigd voor Monza. Dat aantal omvat Circuit Paul Ricard-winnaar Kessel Racing, dat terug is op de grid met zijn twee Ferrari-aanval, terwijl Rinaldi Racing nog eens 296 GT3 aan de deelnemerslijst toevoegt. McLaren heeft drie auto's - twee van Garage 59 en nog een van Optimum Motorsport - terwijl er verdere Porsche-vertegenwoordiging is van Lionspeed GP en Herberth Motorsport.

Aston Martin’s worden gerund door Comtoyou Racing en Walkenhorst Motorsport, terwijl Barwell Motorsport zijn gebruikelijke twee Lamborghini-deelnemers inzet. De Bronze-klasse wordt gecompleteerd door een trio BMW-teams. Serie-vaste deelnemers Century Motorsport en OQ By Oman Racing worden vergezeld door het lokale team BMW Italia Ceccato Racing, dat zijn tweede Fanatec GT Europe-uitje maakt na eerder in 2023 op Monza te hebben geracet.

Fanatec GT World Challenge Europe Monza Foto 3

GOUD & ZILVER: Twee paarden racen om de gouden kroon, Mercedes-AMG-teams domineren Silver

Sinds het openingsevenement op Circuit Paul Ricard is de Gold Cup uitgevochten tussen Saintéloc Racing (#25 Audi) en AlManar Racing by GetSpeed (#777 Mercedes-AMG). De eerste heeft een voorsprong van negen punten na het winnen van de seizoensopener en opnieuw zegevieren op de Nürburgring, hoewel het AlManar-team de CrowdStrike 24 Hours of Spa won.

Als er een derde kanshebber wil opduiken, zullen ze op Monza moeten winnen. De andere kanshebbers zijn de #88 Tresor Attempto Racing Audi, die in bloedvorm is in de Sprint Cup; de #77 HRT Mercedes-AMG, die twee keer op rij op het podium heeft gestaan; en de #111 CSA Racing Audi, die voor het laatst een podiumplaats behaalde in de openingsronde.

De Silver Cup is de meest waarschijnlijke titel die in Monza wordt beslist. Mercedes-AMG-teams bezetten de top drie posities, met het #57 Winward Racing-trio van Caresani/Arrow/Sathienthirakul dat 20 punten voorsprong heeft op Boutsen VDS, terwijl het GetSpeed-team dat zegevierde in de CrowdStrike 24 Hours of Spa nog een punt achterstand heeft.

Deze top drie leidt een Silver-inschrijving met negen auto's. Aston Martin wordt vertegenwoordigd door een trio Vantage AMR GT3's, twee van Comtoyou Racing en een van Walkenhorst Motorsport. Er is nog veel meer variatie onder de klassekandidaten, met Dinamic GT (Porsche), Grasser Racing (Lamborghini) en Saintéloc Racing (Audi) die de Monza-inschrijvingslijst compleet maken.

Fanatec GT World Challenge Europe Monza Foto 4

TIJDSCHEMA
Donderdag 19 september
Betaalde test – 14:00–17:00

Vrijdag 20 september
Bronze Test – 17:30–18:30

Zaterdag 21 september
Vrije training – 09:00–11:00
Pre-kwalificatie – 14:10–15:10

Zondag 22 september
Kwalificatie – 09:00–10:00
Race – 15:30–18:30

Randprogramma:
• McLaren Trophy Europe (2x 45 minuten races)
• Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli (2x 50 minuten races)
• GT4 European Series Powered by RAFA Racing (2x 1 uur + 1 minuut races)

Monza_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS