Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Green en Lappalainen zetten Emil Frey Racing weer bovenaan met overwinning in Hockenheim + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 22 juli 2024 14:06

Ben Green en Konsta Lappalainen hebben samen hun eerste Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-overwinning veiliggesteld in de Sprint Cup-wedstrijd van afgelopen zondag op het circuit van Hockenheim. Hierdoor stond Emil Frey Racing na drie jaar afwezigheid weer op de bovenste trede van het podium staat. De #14 Ferrari dankte zijn overwinning aan de inspanningen van zowel de coureurs als hun team, waarbij een snelle pitstop een cruciale positie op het circuit voor de tweede helft van de race verzekerde. Ze versloegen het #32 Team WRT BMW en het #48 Winward Racing Team Mann-Filter Mercedes-AMG, wiens titelstrijd blijft evolueren naarmate het seizoen zijn beslissende fase ingaat.

GT_World_Challenge_Hockenheim_winnaars


Luca Engstler startte vanaf pole met de #6 Liqui-Moly Team Engstler van OneGroup Lamborghini en vocht tegen Ricardo Feller (#99 Tresor Attempto Racing Audi) in de openingsfase van de wedstrijd in een reeks van de bochten. Hoewel het op dat moment niet duidelijk was, maakte Lappalainen een cruciale pass op Dries Vanthoor om van de vierde naar de derde plaats te gaan, terwijl hij in bocht 1 de #32 BMW aan de buirenkant wist te passeren.

Nadat hij een aanvankelijk een enorm tempo had getoond, kon Feller zijn achtervolging op Engstler niet volhouden, waardoor hij wegviel van de race-leidende Lamborghini en in de klauwen van Lappalainen terechtkwam. Het ging van kwaad tot erger voor de Tresor Attempto-ploeg toen Feller vermoedelijk een defecte ophanging linksvoor kreeg, waardoor zijn race na slechts 15 minuten werd beëindigd.

Engstler bleef foutloos rijden, maar zijn uitstekende werk werd ongedaan gemaakt toen de #1-Comtoyou Racing Aston Martin strandde in het grind van bocht 1, waardoor een korte Safety Car-neutralisatie nodig was. Dit bracht het peloton bijeen en leek Team WRT in de kaart te spelen, dat regelmatig grote winsten wist te boeken tijdens de pitstopperiode.

Dit zou inderdaad de beslissende fase van de race blijken te zijn. Na een schitterende openingsstint te hebben geproduceerd, verloor de #6-Lamborghini aanzienlijk tijd en liep een achterstand op vanwege een probleem bij het verwisselen van het rechter voorwiel. Het #32 Team WRT BMW maakte een solide stop toen Charles Weerts het overnam van Dries Vanthoor, maar het team van Emil Frey Racing maakte van de gelegenheid gebruik door zijn Ferrari bijna een halve seconde korter in de pits te laten doorbrengen, dan zijn rivaal.

GT_World_Challenge_Hockenheim_Start

Deze kleine marge zou cruciaal blijken toen Green vóór Weerts terugkeerde op de baan. De Britse coureur heeft dit seizoen vaak een indrukwekkend tempo laten zien, vooral tijdens de Sprint Cup-kwalificatie. Nu, in schone lucht en met een snelle auto onder zich, kon Green zijn benen strekken. Weerts kon niet voor de leiding strijden en concentreerde zich op het zich verdedigen tegen titelrivaal Lucas Auer in de #48 Mercedes-AMG. Het Winward Racing Team Mann-Filter-team had dankzij Maro Engel goede vooruitgang geboekt vanaf de 10e plaats op de grid, hoewel Auer geen serieuze aanval op de BMW kon ontwikkelen.

Vooraan kwam Green als eerste over de eindstreep en bezorgde Emil Frey Racing zijn eerste eindzege sinds de Sprint Cup in Zandvoort in 2021. De #32 BMW versloeg de #48 Mercedes-AMG en pakte de tweede plek, waardoor Weerts en Vanthoor terug aan de top van het rijdersklassement kwamen met een voorsprong van twee punten op Auer en Engel. De #9 Boutsen VDS Mercedes-AMG werd vierde na uitstekende raceprestaties van Maximilian Götz en Jules Gounon, die vanaf de twaalfde plaats op de grid omhoogklommen en onderweg een aantal vermakelijke inhaalacties lieten zien.

De #30 Team WRT BMW van Calan Williams en Sam De Haan werd vijfde in het algemeen klassement en keerde terug naar huis met de overwinning in de Silver Cup. De #71 AF Corse Ferrari leidde de openingsstint, maar een langzame pitstop kostte de bemanning, bestaande uit Tom Fleming en Eliseo Donno, elke kans op de overwinning. De #30 BMW kreeg daarentegen een briljante service van Team WRT en behaalde zijn vijfde overall Top-10 uit zes races. In tegenstelling tot racewinnaars Ben Green en Konsta Lappalainen kwamen Emil Frey-teamgenoten Thierry Vermeulen en Giacomo Altoe niet verder dan een teleurstellende vijftiende plaats met de tweede Ferrari 296 GT3 van het Zwitserse team, ingeschreven door Verstappen.com.

In de Gold Cup leidde Tresor Attempto Racing een Audi één-twee met de volledig Italiaanse bezetting van Lorenzo Ferrari en Lorenzo Patrese, die de #111 CSA Racing-inzending van Simon Gachet en Lucas Légeret versloegen en de overwinning pakten. Dit duo eindigde respectievelijk als zevende en negende, gescheiden door de #159 Garage 59 McLaren. De #90 Madpanda Motorsport Mercedes-AMG completeerde de Top-10 na de snelste pitstop van de dag te hebben geproduceerd.

Century Motorsport voltooide een Bronze Cup-sweep met zijn #991 BMW. Darren Leung nam de start voor zijn rekening en sprong onmiddellijk naar de tweede plaats in de klasse, achter de #97 Rutronik Racing Porsche van Dustin Blattner. Het Britse team kwam vervolgens aan de leiding nadat de pitstops waren voltooid, waarbij BMW-fabriekscoureur Dan Harper een uitstekend tempo produceerde om de overwinning veilig te stellen.

Barwell Motorsport eindigde als tweede met zijn #78 Lamborghini, na een langere openingsstint te hebben gereden dan zijn rivalen, waarbij de #93 Sky Tempesta Racing Ferrari als derde eindigde. Het podium van de Bronze Cup op zondag was inderdaad een herhaling van de top drie van zaterdag.

Fanatec GT Europe komt komend weekend weer in actie wanneer de Endurance Cup terugkeert met een drie uur durende race op de Nürburgring (26-28 juli). Het sprintseizoen wordt vier weken later hervat, waarbij Magny-Cours op 23 en 25 augustus de voorlaatste ronde van de korte serie zal zijn.

Klik hier voor de uitslag van de vijfde ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS 2024-Sprint Cup op het circuit van Hockenheim op zondag 21 juli 2024.





Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS