Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Pole position voor Tom Coronel in de Michelin 992 Endurance Cup op Spa; P2 voor Jeroen Bleekemolen

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2024 04:04

Max Kruse Racing heeft de pole position veiliggesteld voor de Michelin 992 Endurance Cup powered by Porsche Motorsport, de allereerste 12-uurs endurance race gewijd aan de Porsche 911 GT3 Cup (992) die dit weekend wordt gehouden op Circuit de Spa-Francorchamps. Max Kruse Racing (#8, Jan Jaap van Roon / Tom Coronel / Paul Meijer / Benjamin Leuchter), het gelijknamige team van de voormalige Duitse voetbalinternational, vocht hard om de overal pole position veilig te stellen met iets meer dan twee tienden van een seconde voor de auto van Mühlner Motorsport (#4, Jeroen Bleekemolen / Martin Rump / Fabio Grosse), nadat hij de derde van de drie kwalificatiesessies op de vrijdagavond was begonnen met een achterstand van vijf tienden op zijn Belgische rivaal.

Michelin 992 Endurance Cup Spa Francorchamps Creventic Foto 1 Max Kruse Racing #8 Jan Jaap van Roon / Tom Coronel / Paul Meijer / Benjamin LeuchterDe #8-Porsche van Max Kruse Racing van de rijderscombinatie Jan Jaap van Roon, Paul Meijer, Benjamin Leuchter en Tom Coronel, start vanaf pole position bij de Michelin 992 Endurance Cup op zaterdag op Spa-Francorchamps (Foto: [email protected])

Onder wisselende weersomstandigheden zette de #4 Mühlner Motorsport Porsche de snelste tijd neer in Q1 met iets meer dan zeven tienden, een gat dat aan het einde van Q2 slechts iets kleiner was geworden. Een vliegende laatste run van Paul Meijer, geholpen door een gedurfde teamstrategie om slicks te gebruiken in de moeilijke omstandigheden, was echter genoeg om Max Kruse Racing in de laatste fase van de kwalificatie bovenaan te laten belanden.

Neuhofer Rennsport (#86, Felix Neuhofer / Alfred Renauer / Robert Renauer / Martin Ragginger) voltooide een voorbeeldige comeback vanaf de 6e plaats in Q1 om de 3e plaats algemeen op de grid veilig te stellen, voor de eerste van twee inschrijvingen van Belgium Racing (#99, Dylan Derdaele / Jan Lauryssen / Sacha Norden). Na een vergelijkbare sterke run in Q3 sprong de laatste van de 7e plaats algemeen in Q1 om zowel de PRO/AM-klasse pole bij de vlag als de 4e plaats algemeen op de grid te pakken.

Porsche-steunpilaar MRS GT-Racing (#90, Therese Lahlouh / Madeline Stewart / Alex Sedgwick / Nicolas Romano), die de hele middag consequent in de top vijf reed, leek favoriet om de PRO/AM pole te pakken, maar twee van de snelste ronden van het Duitse team in Q3 werden afgekeurd vanwege een overschrijding van de baanlimieten. MRS GT-Racing start nu als 9e algemeen en 4e in de klasse, nadat het team weer een stap terug in de rangorde had gedaan.

Net als Neuhofer en Belgium Racing werkte Black Falcon Team 48 Losch (#48, Loek Hartog / Christopher Mies / Tobias Müller / Noah Nagelsdiek) zich methodisch omhoog in de rangorde en zette zelfs de snelste ronde neer van iedereen in Q2, om de 5e plaats algemeen op de grid veilig te stellen met de derde snelste totale tijd van de PRO-coureurs. Ongelooflijk genoeg kwam de vijfvoudig winnaar van de 24H DUBAI slechts 0,006 seconde tekort, in totaal, voor een plek op de tweede rij van de grid.

Spa-Francorchamps

Geheel passend bij zijn capaciteiten staat de zuster Black Falcon #5 Porsche 911 GT3 (992) – de op één na snelste auto in PRO/AM – naast de #48 op de derde startrij. De tweede Black Falcon (#5, Mustafa Mehmet Kaya / Christopher Mies / Gabriele Piana / Mike Stursberg), met Gabriele Piana achter het stuur, was een van de twee auto's die een tijd van minder dan 2m 20s neerzette in de kwalificatie, en werkte zich plichtsgetrouw omhoog van de 12e plaats aan het einde van Q1.

De snelste auto overall in Q3 – de Seblajoux Racing by DUWO Racing (#888, Sebastien Lajoux / Stéphane Perrin / Laurent Misbach / Mathys Jaubert) – zette een 2m 19.733s neer, met dank aan Mathys Jaubert, en staat op de 16e plaats overall en de 3e plaats in de AM-klasse.

De tweede en derde Mühlner Motorsport Porsches die dit weekend meedoen, starten gebroederlijk naast elkaar op de vierde rij. De #18 (Parker Thompson / Jared Thomas / Anthony McIntosh / Glenn McGee) versloeg de zusterauto #21 (Ryan Yardley / Anthony McIntosh / Glenn McGee / Tyler Hoffman) en staat op de 7e plaats algemeen op de grid met slechts 0,039 seconden voorsprong, hoewel de laatste er wel in slaagde om pole position in de AM-klasse te bemachtigen.

Achter de MRS GT-Racing Porsche maakt Tierra Outdoor Racing by HWM (#33, Ralph Poppelaars / Jop Rappange / Hans Weijs) de algehele top 10 compleet, voor de tweede Belgium Racing Porsche (#98, Michael Cool / Ghislain Cordeel / Kobe de Breucker). De tweede deelnemer van Neuhofer Rennsport (#85, Eric Kwong / Henry Kwong / Dylan Yip / Jinlong Bao) start als 12e.

De tweede Max Kruse Racing Porsche (#10, Marcel Fugel / Dominik Fugel / Nico Otto / Benjamin Leuchter) voltooide ondertussen een behoudende run in de kwalificatie en verzekerde zich van de 15e plaats op de grid.

Elfer Motorhome (#911, Leo Pichler / Kevin Raith / Andreas Höfler / Peter Eibisberger) was het eerste team dat in de problemen kwam tijdens de kwalificatie toen Kevin Raith spinde op de aanloop naar de Kemmel Straight, waarbij de voorkant van de Porsche aanzienlijk werd beschadigd. De Oostenrijkse coureur kreeg groen licht bij het medisch centrum van het circuit en hoewel het team de kwalificatie niet kon hervatten, hopen ze dat de auto op tijd gerepareerd zal zijn voor de race van morgen.

Helaas zal Bas Koeten Racing niet meer deelnemen aan het evenement van dit weekend, na een zware crash in de vrije training op Raidillon van een ongelukkige Marcel van Berlo. Hoewel hij enige gekneusde ribben had, heeft Van Berlo groen licht gekregen om naar huis te keren. Creventic wenst de 24H SERIES-hoofdrolspeler een spoedig herstel.

Tom Coronel na afloop van de kwalificatie: “Dat noemen we nou karma! De auto, die nu op P2 staat, blokkeerde me enorm bij de chicane en uiteindelijk haalden ze pole niet. Zo gaat dat. Maar ik heb wel een paar goede ronden gereden. Het begon donker te worden en het miezerde op de voorruit – ik dacht ‘oh, komt het wel goed?’ – maar toen zag ik de rondetijden, zag ik dat alles goed was en begonnen we de auto te pushen.”

Na de officiële Night Practice van de vrijdagavond tussen 21:05 uur en 21:50 uur lokale tijd, zal de inaugurele Michelin 992 Endurance Cup powered by Porsche Motorsport op zaterdag 7 september om 09:45 uur beginnen. Vanmorgen dus! De 12-uursrace zal ononderbroken doorgaan tot 21:45 in de avond, twaalf uur later op diezelfde zaterdag.

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie op vrijdag 6 september 2024 van de Michelin 992 Endurance Cup op Spa-Francorchamps



Porsche Motorsport geeft in deze video een inkijkje in de 24 uur van Spa-Francorchamps, meetellend voor het Fanatec GT World Challenge Europe-kampioenschap. De video is niet van de 12 uursrace van zaterdag 7 september 2024, zoals die georganiseerd wordt door Creventic onder de naam Michelin 992 Endurance Cup. De video geeft een impressie van hoe Porsches eruitzien tijdens een endurancerace op het circuit van Spa-Francorchamps.

Michelin 992 Endurance Cup event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS