Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

GT World Challenge Europe: Engel en Auer stoken het vuur op in Hockenheim door hun overwinning in Race 1 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 20 juli 2024 18:01

Lucas Auer en Maro Engel hebben een zwaarbevochten overwinning behaald voor Winward Racing Team Mann-Filter in de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Sprint Cup-wedstrijd van zaterdag in Hockenheim. De #48 Mercedes-AMG overleefde de verzengende temperaturen en een aanval van het aanvallende Team WRT-BMW in de eindfase van de race en pakte een kleine voorsprong aan de top van het klassement.

Start Hockenheimring zaterdagrace

Eliseo Donno startte vanaf pole nadat de Silver Cup-kandidaat een uitmuntende prestatie had geleverd tijdens de kwalificatiesessie van de zaterdagochtend. De #71 AF Corse Ferrari weerde tijdens de openingstour twee zware aanvallen af van Ben Green (#14 Emil Frey Racing Ferrari), maar wist vervolgens van de Britse coureur weg te rijden.

Green kon zijn vroege tempo niet volhouden en viel geleidelijk terug in de klauwen van Lucas Auer. De Britse coureur werkte hard om de #48 Mercedes-AMG op afstand te houden, en gaf het stuur over met een behoorlijke voorsprong aan Donno. Met nog 25 minuten op de klok deed Auer eindelijk een zet, hoewel Green tot het einde tegen de Oostenrijker vocht.

De Ferrari van Emil Frey Racing kwam vervolgens onder druk te staan van Bronze Cup-leider Dan Harper, die aanzienlijke snelheid had gevonden in de #991 Century Motorsport BMW. Na tijdens de kwalificatie van zaterdagochtend te hebben geworsteld met het tempo, kwam het hele BMW-contingent tot leven tijdens de openingsfase van de race. De andere Ferrari met nummer 69 van Emil Frey Racing met Thierry Vermeulen en Giacomo Altoe reed een goede race en eindigde op de achtste plaats.

Het is veelbetekenend dat de #32 Team WRT BMW van Charles Weerts enorme vooruitgang had geboekt en tegen het einde van de openingsstint in de top vijf reed. De puntenleider in de Sprint Cup was de eerste van de leidende auto's die stopte, waarbij Weerts het stokje overdroeg aan Dries Vanthoor. Team WRT produceerde veruit de snelste pitstop van de race, hoewel dit niet genoeg was om de #48 Mercedes-AMG te verslaan.

Ondertussen had Donno een gezonde voorsprong opgebouwd aan boord van de #71 Ferrari. Hij was de laatste van de leiders die de pitstop maakte, maar een langzame stop kostte de ploeg van AF Corse niet alleen de algemene leiding, maar ook het voordeel in de Silver Cup. De #48 Mercedes-AMG reed nu vooraan met Maro Engel aan het stuur, terwijl de tweede plek werd ingenomen door de #32 BMW, die in iets meer dan een half uur 17 posities had gewonnen. Maar Vanthoor was nog niet klaar: hij wilde de leiding veroveren!

Het gat stabiliseerde zich rond een seconde, waarbij de BMW groot opdoemde in de spiegels van Engel zonder dichtbij genoeg te komen om een aanval te lanceren. Dit veranderde met nog 13 minuten op de klok. Vanthoor kwam in de haarspeldbocht terecht en reed naast Engel op de lange tocht richting het arenagedeelte. De Duitser vocht hard en beide auto's raakten kortstondig van de baan, waarbij de Winward Racing-auto de voorsprong nog net wist te behouden.

Een tijdlang leek het erop dat dit Vanthoors enige kans zou zijn. Maar aan het begin van de voorlaatste ronde sloot hij zich plotseling weer af, waarbij Engel schijnbaar met een probleem kampte. Vanthoor stond voor de tweede keer langszij toen ze de haarspeldbocht naderden, maar de Mercedes-AMG stabiliseerde zich en Engel had genoeg om terug te vechten en voorop te blijven.

Hij hield stand voor de rest van de race en passeerde de zwart-wit geblokte vlag met slechts één seconde voorsprong op Vanthoor. In wat zich ontwikkelt tot een briljant tweezijdig titelgevecht, heeft de #48 Mercedes-AMG-crew nu 0,5 punt voorsprong op de #32-crew halverwege het Sprint Cup-seizoen.

De #14 Emil Frey Racing Ferrari eindigde als derde met Konsta Lappalainen aan het stuur, waarbij de Fin een relatief serene periode beleefde na Green's eerdere gevecht met Auer. Dit betekende de tweede podiumplaats van het seizoen voor het #14-koppel en een vierde in vijf races voor Emil Frey Racing.

Tom Fleming bracht de #71 Ferrari als vierde naar huis en behaalde een cruciale overwinning in de Silver Cup, ondanks het mislopen van wat een eindoverwinning had kunnen zijn na Donno's briljante openingsstint. De Brit kwam achter de #30 Team WRT BMW van klasserivaal Sam De Haan terecht, maar deed in de slotfase een geslaagde inhaalpoging, om daarmee terrein te winnen in het klassement vn de Silver Cup. Het podium werd gecompleteerd door de #26 Saintéloc Racing Audi op P12 algemeen.

Liqui-Moly Team Engstler van OneGroup pakte de Gold Cup-onderscheiding na een briljant gevecht met de #25 Saintéloc Racing-Audi. Max Hofer startte vanaf pole in de klasse en racete naar de kop van het algemeen klassement, maar de Duitse ploeg viel terug tijdens de pitstops achter de Saintéloc-auto. Er was een pass van Luca Engstler op Paul Evrard nodig om de overwinning te bezegelen, waardoor de twee teams op gelijke hoogte komen in de top van het Gold Cup-klassement. Tresor Attempto Racing werd derde in zijn klasse met zijn #88 Audi.

Century Motorsport verdiende de Bronze Cup-onderscheiding dankzij Darren Leung en Dan Harper. Na een briljante openingsstint van laatstgenoemde nam Leung het stuur over en behield een aanzienlijke voorsprong op de #78 Barwell Motorsport Lamborghini van Rob Collard en Sandy Mitchell. De #93 Sky Tempesta Racing Ferrari werd derde, hoewel het Century Motorsport-team dankzij de overwinning van vandaag naar de top van het klassement is gestegen.

Race 1 was adembenemend, maar er is weinig tijd om te herstellen. Het Fanatec GT Europe-veld zal zondagochtend om 09:50 uur CEST weer op de baan zijn voor kwalificatie 2, die om 14:15 uur de grid voor de tweede race van het weekend bepaalt. Zoals altijd kan alle actie live worden bekeken op het GT World YouTube-kanaal.

Klik hier voor de uitslag van Race 1 op de Hockenheimring van de Fanatec GT World Challenge Europe



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS