Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Negen Nederlanders aan de start bij GT-topper, de Fanatec GT World Challenge op de Nurburgring + DEELNEMERSLIJST

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2024 09:01

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS zet komend weekend (26-28 juli) zijn drukke agenda voort, wanneer een grid van 50 auto's zich verzamelt voor een drie uur durende Endurance Cup-race op de Nürburgring. De jaarlijkse reis naar het Eifelgebergte komt slechts een paar dagen nadat de serie haar derde Sprint Cup-evenement van het seizoen in Hockenheim betwistte en minder dan een maand nadat de CrowdStrike 24 Hours of Spa haar honderdjarig jubileum vierde. Onder de kanshebbers zijn negen fabrikanten vertegenwoordigd, met competitieve deelnames in de Pro-, Gold Cup Silver Cup- en Bronze Cup-klassen. Er is een heel contingent aan Nederlandse coureurs aanwezig, negen om precies te zijn, te weten: #11-Job van Uitert, #36-Mex Jansen, #55-Jop Rappange, #57 Daan Arrow en Colin Caresani, #66-Dylan Pereira, #80-Michael Verhagen, #91-Morris Schuring en #97-Loek Hartog. Het evenement is een must voor de Nederlandse GT-liefhebber, bovendien dicht bij huis want de Nürburgring is niet verwijderd van Limburg (en de rest van Nederland).

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS event poster


PRO: Comtoyou Racing rijdt hoog na sensationele Spa-overwinning
Het is onmogelijk om de race van dit weekend te bespreken zonder terug te denken aan wat er een maand geleden op Spa-Francorchamps gebeurde. Comtoyou Racing stelde de overwinning voor Aston Martin op een dramatische wijze veilig en kwam op minder dan een uur van de finish aan de leiding toen de #51 AF Corse – Francorchamps Motors Ferrari bij de pitingang werd geblokkeerd door een kapotte auto.

Dit resultaat stuurde de #7 Comtoyou Racing-crew van Thiim/Sørensen/Drudi naar de top van het Endurance Cup-klassement, hoewel de #51 Ferrari-trio van Pier Guidi/Rigon/Rovera stevig in de strijd bleef. Ze krijgen op de Nürburgring gezelschap van de zusterauto van AF Corse – de #71-Francorchamps Motors, terwijl er ook een tweede Aston Martin van Walkenhorst Motorsport komt.

BMW presteerde ook goed in Spa en lijkt deel uit te maken van de titelstrijd. ROWE Racing won de seizoensopener met het #998-trio Harper/Hesse/Farfus, die tweede staan in het klassement voorafgaand aan het Nurburgring-evenement van dit weekend. Het zusje #98 viel al vroeg uit in Spa, maar is een andere duidelijke kanshebber voor de overwinning op eigen terrein. Team WRT behaalde een podium tijdens de 24 uur dankzij een uitstekende race van de #32-crew van Vanthoor/Weerts/Van der Linde, terwijl de zuster #46 BMW van Rossi/Martin/Marciello zich hoopt te herstellen van de aanrijding op de zondagmorgen.

Lamborghini kende een sterke prestatie in Spa, waarbij Grasser Racing een recordtijd neerzette in de Superpole en zich goed terugvocht na de nodige tegenslag, om de race als vijfde te eindigen. De #163-crew van Perera/Mapelli/Pepper zou dit weekend een factor moeten zijn om rekening mee te houden, terwijl collega-Lamborghini-team Iron Lynx ook voor de overwinning kan strijden. Met name de laatste overall overwinning van het Italiaanse merk vond plaats op de Nürburgring in 2021.

Mercedes-AMG won de CrowdStrike 24 Hours of Spa in 2022 en werd vorig jaar tweede, maar de Pro-auto's streden niet om de overwinning tijdens de eeuwfeesteditie van vorige maand. Desalniettemin zal het waarschijnlijk een serieuze speler zijn voor de rest van de Endurance Cup-seizoen dankzij inschrijvingen van Mercedes-AMG Team Mann-Filter, Mercedes-AMG Team GetSpeed en Boutsen VDS. Het Duitse merk behaalde ook zijn meest recente overwinning op de Nürburgring en behaalde er ook vorig seizoen de overwinning.

Spa was eveneens frustrerend voor Porsche, hoewel de Rutronik Racing-line-up van Niederhauser/Müller/Andlauer lof verdient voor de strijd om als negende te eindigen bij de geblokte vlag. Schumacher CLRT en Pure Rxcing zullen dit weekend ook de 911 GT3 R inzetten, waarbij de laatste een sterke prestatie neerzette in Spa voordat hij zondagochtend op dramatische wijze vertrok.

Garage 59 (#159 McLaren) en Proton Competition (#64 Ford) eindigden buiten de punten tijdens de 24 uur, hoewel ze allebei het hele stuk aflegden en vertrouwen zullen hebben in hun kansen op de Nürburgring. Tresor Attempto Racing zal de strijd in het evenement aangaan met zijn Audi, terwijl seriedebutant Eastalent Racing dit weekend ook een R8 zal inzetten. De ervaren Albert Costa wordt vergezeld door Karol Basz en debutant Simon Reicher, die een Pro-veld van 20 wagens vervolledigen.

Fanatec GT World Challenge Nürburgring Foto 2

BRONZE CUP: AF Corse leidt het puntenklassement, Tresor Attempto Racing op dreef na Spa

Eén van de meest indrukwekkende prestaties tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa van dit jaar kwam van Tresor Attempto Racing, dat een indrukwekkende overwinning in de Bronze Cup en een enorm indrukwekkende 10e plaats in het algemeen klassement opleverde. De #66 Audi-line-up van Mukovoz/Pereira/Hofer hoopt deze vorm op de Nürburgring vast te houden.

Hoewel de overwinning in Spa naar een Audi ging, wordt het klassement van de Bronze Cup aangevoerd door een tweetal Ferrari-teams. De #52 AF Corse-line-up van L.Machiels/J.Machiels/Bertolini heeft het voordeel nadat ze als tweede zijn geëindigd in de Ardennen, terwijl Sky Tempesta Racing (Hui/Froggatt/Cheever) niet ver daarachter staat. Frikadelli Racing zal in samenwerking met Rinaldi Racing ook een Ferrari 296 inzetten.

Porsche wordt vertegenwoordigd door drie Duitse teams, waarbij Lionspeed GP, Herberth Motorsport en Rutronik Racing zich richten op de overwinning op eigen bodem. McLaren kan rekenen op twee Bronze Cup-inzendingen uit Garage 59, terwijl Comtoyou Racing en Walkenhorst Motorsport met Aston Martins de strijd aan zullen gaan.

BMW heeft twee auto's die de klasseoverwinning najagen, waarbij OQ By Oman Racing en Century Motorsport beide de M4 GT3 inzetten. Barwell Motorsport stond op het podium in Spa en heeft traditioneel goed gepresteerd op de Nürburgring; het Britse team zal een tweetal Lamborghini-inschrijvingen inzetten, waarmee een Bronze Cup-grid van vijftien auto's en zeven fabrikanten wordt vervolledigd.

Fanatec GT World Challenge Nürburgring Foto 3

GOLD CUP & SILVER CUP: Mercedes-AMG-crews in vorm na CrowdStrike 24 Hours of Spa

AlManar Racing by GetSpeed kwam tot op één punt van de leider van het Gold Cup-klassement door in stijl te winnen in Spa en eindigde als beste Mercedes-AMG op de zevende plaats in het algemeen klassement. Het #777-trio Al Zubair/Grenier/Baumann zal nu proberen Saintéloc Racing te verslaan, dat aan de top blijft staan met zijn #25 Audi-team van Evrard/Magnus/Pla na een tweede plaats in de Ardennen.

Hoewel de overwinning in Spa naar een Audi ging, wordt het klassement van de Bronze Cup aangevoerd door een tweetal Ferrari-teams. De #52 AF Corse-line-up van L.Machiels/J.Machiels/Bertolini heeft het voordeel nadat ze als tweede zijn geëindigd in de Ardennen, terwijl Sky Tempesta Racing (Hui/Froggatt/Cheever) niet ver daarachter staat. Frikadelli Racing zal in samenwerking met Rinaldi Racing ook een Ferrari 296 inzetten.

Porsche wordt vertegenwoordigd door drie Duitse teams, waarbij Lionspeed GP, Herberth Motorsport en Rutronik Racing zich richten op de overwinning op eigen bodem. McLaren kan rekenen op twee Bronze Cup-inzendingen uit Garage 59, terwijl Comtoyou Racing en Walkenhorst Motorsport met Aston Martin-machines de strijd aan zullen gaan.

BMW heeft twee auto's die klasse-onderscheiding najagen, waarbij OQ By Oman Racing en Century Motorsport beide de M4 GT3 inzetten. Barwell Motorsport stond op het podium in Spa en heeft traditioneel goed gepresteerd op de Nürburgring; het Britse team zal een tweetal Lamborghini-inzendingen inzetten, waarmee een Bronze Cup-grid van vijftien auto's en zeven fabrikanten wordt vervolledigd.

Na dit jaar regelmatig een goed tempo te hebben laten zien, hoopt CSA Racing een eerste Endurance Cup-overwinning van 2024 te behalen. Hetzelfde kan gezegd worden voor collega-Audi-team Tresor Attempto Racing, vooral na een sensationele Superpole-prestatie van Lorenzo Patrese op Spa-Francorchamps. De #77 HRT Mercedes-AMG van Maini/Beretta/Owega completeert het Gold Cup-veld van dit weekend.

GetSpeed veroverde niet alleen de Gold Cup in Spa: het Duitse team vierde ook de Silver Cup-overwinning voor hun #3 Mercedes-AMG. Dit was inderdaad de enige auto die tijdens het evenement van dit jaar het maximale aantal haalbare punten scoorde, waardoor de bemanning van Bartone/Kell/Mettler aan de top van het klassement kwamen.

Maar ze zijn zeker niet onomstreden. Collega-Mercedes-AMG-team Winward Racing scoorde de overwinning bij de seizoensopener en eindigde als derde in Spa, waardoor het trio met onder andere de twee Nederlanders Daan Arrow/Colin Caresani/Sathienthirakul, slechts zes punten achterbleef op de leiders. Boutsen VDS bevindt zich ook binnen redelijke afstand, terwijl het Mercedes-AMG-gamma verder wordt versterkt door Madpanda Motorsport

Na een tweede plaats in de Ardennen zal Dinamic GT mikken op meer succes met zijn #55 Porsche. Aston Martin-team Comtoyou Racing kan rekenen op een deelname van twee auto's, terwijl Walkenhorst Motorsport ook de Vantage van het Britse merk inzet. Sainteloc Racing vertegenwoordigt Audi, terwijl het trouwe Lamborghini Grasser Racing hoopt de klasseoverwinning die het vorig seizoen op de Nürburgring behaalde, te herhalen. Het belooft komend weekend een fraai GT-weekend te worden op de Nürburgring!

Klik hier voor de volledige deelnemerslijst van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS op de Nürburgring van 26 tot en met 28 juli 2024

TIJDSCHEMA (CEST):

Vrijdag 26 juli
08.30–10.00 uur: testsessie 1
13.10–14.40 uur: testsessie 2
17.45–18.45 uur: Bronzen proef

Zaterdag 27 juli
08.30–10.30 uur: vrije training
13.15–14.15 uur: Pre-kwalificatie

Zondag 28 juli
08.45–09.45 uur: kwalificatie
15:00–18.00 uur: race

Randprogramma:
• McLaren Trophy Europe (2x races van 50 minuten)
• Lamborghini Super Trofeo (2x races van 50 minuten)
• FFSA F4 Frans kampioenschap (3x 20 minuten + 1 ronde races)
• GT1 Sports Club by Curbstone (3x circuitsessies van 25 minuten)

Voor een impressie van wat je komend weekend kunt verwachten op de Nürburgring kijk dan naar onderstaande video van ongeveer 10 minuten met de hoogtepunten van de Fanatec GT World Challenge Europa powered by AWS-race van vorig jaar (2023):





Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS