Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Fanatec GT World Challenge Europe komt weer in actie op de Hockenheimring met de Sprint Cup

Uitgegeven door Peter Vader • 18 juli 2024 15:11

Het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-seizoen wordt komend weekend (19-21 juli) hervat, wanneer de Sprint Cup zijn derde ronde van het seizoen 2024 in Hockenheim beleeft. De reis naar Zuidwest-Duitsland komt drie weken na de honderdste verjaardag van de CrowdStrike 24 Hours of Spa en zal een heel andere uitdaging vertegenwoordigen dan de enduro in de Ardennen, met een paar races van 60 minuten op het 4,6 km lange circuit. Een deelnemersveld van 33 auto's neemt deel aan het evenement, waarbij acht merken vertegenwoordigd zijn in vier zeer competitieve klassen.

Hockenheim

PRO: Team WRT loopt voorop na een sensationele show in Misano
Team WRT domineerde de vorige Sprint Cup-wedstrijd in Misano en won beide races met twee BMW-inschrijvingen. De #32-crew van Dries Vanthoor en Charles Weerts voert het klassement aan, een bekend scenario voor de drievoudige seriekampioenen. De vraag is nu of ze voorbijgestreefd kunnen worden.

Hun meest consistente rivaal tot nu toe was de #48 Winward Racing Team Mann-Filter-crew. Misano was een uitdagend evenement voor het Mercedes-AMG-contingent, maar Lucas Auer en Maro Engel eindigden als vijfde in Race 1 en als tweede in Race 2, waardoor ze ruim binnen redelijke afstand aan de top van het klassement bleven.

Ferrari-team Emil Frey Racing heeft ook een prima start van het seizoen gemaakt met beide Pro-auto's. Ze behaalde drie podiumplaatsen en staat momenteel derde in het teamklassement. De prestaties waren erg gelijkwaardig: de #14-crew van Ben Green en Konsta Lappalainen heeft slechts een half punt voorsprong op de zuster #69 van Giacomo Altoè en Thierry Vermeulen.

Thierry_Vermeulen_GT_Zandvoort
Thierry Vermeulen in de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com

Benjamin Goethe en Tom Gamble hebben een sterke start gemaakt voor Garage 59. Met 17 punten achter hun naam heeft de #159 McLaren zijn score van vorig seizoen al verbeterd. Meer van hetzelfde – en misschien een doorbraak door middel van een podium – zou zorgen voor een succesvol Hockenheim-weekend.

Rutronik Racing behaalde in Race 2 in Misano de beste finish van het seizoen: P5, hoewel Porsche-fabriekscoureurs Patric Niederhauser en Sven Müller ambities zullen hebben om nog verder op de ranglijst te stijgen. Het team, dat op minder dan een uur van het circuit gevestigd is, gaat op jacht naar de ‘thuisglorie’ in Hockenheim.

Comtoyou Racing vertrekt vol goede moed naar Duitsland na het behalen van de eindzege tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Qua tempo is de #7 Aston Martin in goede vorm aan het Sprint Cup-seizoen begonnen, hoewel hij nog geen sterk resultaat kon behalen. Het verzilveren van de kwalificatiesnelheid zal het doel zijn voor Mattia Drudi en Nicolas Baert.

Boutsen VDS behaalde zijn eerste Fanatec GT Europe-podium tijdens de Sprint-opener op Brands Hatch, maar behoorde niet tot de koplopers op Misano. Lokale topper Maximilian Götz en mede-Mercedes-AMG-fabriekscoureur Jules Gounon zullen proberen terug te komen op Hockenheim. Madpanda Motorsport zal dezelfde auto inzetten voor het duo Ezequiel Perez Companc en Phil Keen, die hopen opnieuw te kunnen profiteren van het voortreffelijke pitwerk van het Argentijnse team.

Tresor Attempto Racing heeft een zeer zwaar Misano-weekend doorstaan, waarbij beide Pro-teams er niet in slaagden punten te scoren op het Italiaanse circuit. Mocht het de Sprint Cup-titel willen verdedigen, dan heeft het Audi-team een sterk weekend op Hockenheim nodig, iets wat het vorig jaar heeft bereikt met de overwinning in Race 1. Ricardo Feller en Alex Aka zullen de #99-Audi delen en daarmee het Pro-veld voor het Duitse evenement completeren.

GOLD CUP & SILVER CUP: Saintéloc staat bovenaan het gouden klassement, Team WRT BMW voorop in zilver
Saintéloc Racing leidt de Gold Cup-strijd dankzij twee overwinningen voor de #25 Audi-crew bestaande uit Paul Evrard en Gilles Magnus, die Luca Engstler en Max Hofer (#6 Liqui Moly Team Engstler van OneGroup) met 5,5 punten voorsprong achter zich laten. Deze laatste zal voor de rest van het seizoen een Lamborghini inzetten, nadat hij eerder met Audi de strijd was aangegaan.

CSA Racing gaat verder met het R8-model van het Duitse merk en staat nog eens drie punten achter, na een sterke seizoensstart voor Simon Gachet en Lucas Légeret. Terwijl deze teams de overwinningen hebben gerealiseerd, behaalde Racing Team Turkey de vorige keer een eerste podium in de klasse met Salih Yoluç en Charlie Eastwood aan boord van de #51 Ferrari. De #21 Comtoyou Racing Aston Martin van James Jakes en Matisse Lismont zal blijven streven naar een doorbraak, terwijl de #88 Tresor Attempto Racing Audi naar de Gold Cup gaat met het volledig Italiaanse duo Lorenzo Patrese en Lorenzo Ferrari.

In de Silver Cup verschoof het momentum aanzienlijk richting Team WRT in Misano, toen de #30 BMW van Sam De Haan en Calan Williams een dubbele overwinning behaalde – en een paar overall Top-10 finishes. Ze genieten een voorsprong van 20 punten op de #71 AF Corse Ferrari, die zich terugtrok uit de Misano-ronde na een crash tijdens de pre-tests. Gelukkig kan Thomas Fleming terugkeren naast Eliseo Donno. Er zijn ook hoge verwachtingen van de zuster #52 Ferrari van Jef Machiels en Sean Hudspeth, die op Misano een eerste podiumplaats behaalde.

Mercedes-AMG wordt vertegenwoordigd door een tweetal Silver Cup-crews. De #10 Boutsen VDS-inschrijving, bestaande uit César Gazeau en Aurélien Panis, opende het seizoen met een overwinning en hoopt die vorm te heroveren in Hockenheim, terwijl Reece Barr en Magnus Gustavsen de overwinning najagen met de #57 Winward Racing-auto. Saintéloc Racing behoudt Ivan Klymenko, die wordt vergezeld door Marcus Paverud in de #26 Audi. Comtoyou Racing zal Lorens Lecertua en Dante Rappange inzetten in de #12 Aston Martin, terwijl het Eurodent GSM Team de line-up voor zijn #18 Lamborghini nog moet afronden.

BRONZE CUP: Alles om te gaan voor een felbevochten klasseoverwinning
De Bronze Cup startte zijn sprintseizoen in Misano en zal nu aanwezig zijn op elk van de resterende evenementen. Sky Tempesta Racing voert het eerste klassement aan met Jonathan Hui en Eddie Cheever nadat de #93 Ferrari-crew de eer van Race 2 verdiende op het Italiaanse circuit. Hun naaste uitdagers zijn relatief nieuw in Fanatec GT Europe, een reeks podiumplaatsen die een mooi weekend in Misano hebben afgesloten voor het Imperiale Racing Lamborghini-duo Dmitry Gvazava en Ugo De Wilde.

Het Duitse team Rutronik Racing zal op eigen bodem de overwinning najagen met Dustin Blattner en Dennis Marschall die hun #97 Porsche delen, terwijl Schumacher CLRT ook een 911 GT3 R zal inzetten voor het Franse duo Stephane Denoual en Steven Palette. Barwell Motorsport beschikt over twee Lamborghini-inschrijvingen, waarbij Patrick Kujala en Gabriel Rindone de #72 delen en Rob Collard samen met Sandy Mitchell in de #78 rijdt.

Tresor Attempto Racing maakte afgelopen seizoen indruk op Hockenheim en zal streven naar een herhaling van de prestaties in 2024. Nadat ze het team hebben geholpen om klasseoverwinningen veilig te stellen tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa, zullen Dylan Pereira en Andrey Mukovoz weer aan het stuur zitten van de #66 Audi. Garage 59 zal de #188 McLaren inzetten, waar Miguel Ramos samen met Louis Prette zijn eerste Sprint Cup-optreden van het seizoen zal maken.

Century Motorsport is dit jaar nieuw in de serie, maar met de regerende Britse GT-kampioenen Darren Leung en Dan Harper aan boord van hun #991 BMW, kan het team zeker strijden voor klasseoverwinningen. Ze completeren een deelnemersveld van 33 auto's terwijl het Sprint Cup-seizoen op het punt staat halverwege het jaar te komen in Hockenheim.

TIJDSCHEMA (CEST):

DONDERDAG 18 JULI
14.00–17.00 uur: betaalde proefsessie

VRIJDAG 19 JULI
10.50–12.30 uur: vrije training
15.00–16.00 uur: pre-kwalificatie

ZATERDAG 20 JULI
09.50–10.00 uur: kwalificatie 1
14.15–15.15: Race 1

ZONDAG 21 JULI
09.50–10.00 uur: kwalificatie 2
14.15–15.15: Race 2

RANDPROGRAMMA:
• Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli (2x races van 50 minuten)
• GT4 European Series Powered by RAFA Racing Club (2x races van één uur +1 minuut)
• Mitjet (4x races van 20 minuten)



Tijdschema Hockenheim


Hockenheim event banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS