Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Eerste Porsche-pole in 2024 in de kwalificatie van de GT Europe Endurance Cup op de Nürburgring + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 28 juli 2024 09:37

Rutronik Racing behaalde zijn eerste poleposition voor de Fanatec GT Europe Endurance Cup tijdens de kwalificatie van zondagochtend op de Nürburgring. Het Duitse team won na een extreem spannende strijd en leidde een Porsche één-twee op eigen bodem. De sessie begon op een vochtig circuit, maar toen de zon doorbrak, kwam er al snel een droge lijn tevoorschijn. Dit stond in schril contrast met zaterdag, toen zware regen en mist over de Nürburgring raasden.

GT Europe Endurance Cup Foto 1 P1 voor #96 J.Andlauer/S.Müller/P.NiederhauserP1 voor #96 J.Andlauer/S.Müller/P.Niederhauser (Rutronik Racing) met PRO Porsche 911 GT3 R (992)

Drie auto's hadden een duidelijke kans op pole toen het derde deel van de kwalificatie van start ging, onder aanvoering van de #96 Rutronik Racing Porsche dankzij sterke prestaties van Julien Andlauer (snelste in Q1) en Sven Müller (vijfde in Q2). De #7 Comtoyou Racing Aston Martin had slechts 0,043 seconden achterstand, met de #22 Schumacher CLRT Porsche op nog eens 0,054 seconden achterstand, op de derde plaats.

De #96 Porsche voltooide de klus dankzij Patric Niederhauser, die een tijd neerzette die goed genoeg was voor de derde plaats in Q3, waarmee hij nipt de #22-auto van Dorian Boccolacci versloeg. Deze twee auto's delen daarom de eerste startrij voor wat Porsche's eerste pole in de serie zal zijn sinds de CrowdStrike 24 Hours of Spa van vorig jaar. Het verschil tussen hen in gemiddelde tijden was minder dan een tiende van een seconde.

GT Europe Endurance Cup Foto 2 P3 voor #163 F.Perera/M.Mapelli/J.Pepper (GRT - Grasser Racing Team) PRO Lamborghini Huracan GT3 EVO 2P3 voor #163 F.Perera/M.Mapelli/J.Pepper (GRT - Grasser Racing Team) PRO Lamborghini Huracan GT3 EVO 2

De #163 Grasser Racing Lamborghini sprong naar de derde plaats na een consistente reeks van P4, P7 en P2 in de drie sessies. De #47 Mercedes-AMG Team Mann-Filter-inschrijving start op zondagmiddag vanaf de vierde plaats, geholpen door een nieuw kwalificatieronderecord van 1m53.121s van Maro Engel.

Rij drie wordt bezet door het #2 Mercedes-AMG-team GetSpeed en de #71 AF Corse Ferrari, terwijl de #7 Aston Martin naar de zevende plaats zakte in de eindklassering. Het deelt de vierde rij met zijn dichtstbijzijnde kampioenschapsrivaal, de #998 ROWE Racing BMW

Saintéloc Racing behaalde de Gold Cup pole met zijn #25 Audi. Gilles Magnus zorgde hiervoor door als negende overall te eindigen in Q3 nadat Jim Pla en Paul Evrard de eerste twee sessies voor het Franse team hadden gereden. Het bonuspunt voor pole doubles is de kleine voorsprong van de #25 crew in het Gold Cup klassement.

GT Europe Endurance Cupnull

In de Silver Cup greep Boutsen VDS de voorsprong met zijn #10 Mercedes-AMG. Aurélien Panis, Cesar Gazeau en Roee Meyuhas kwalificeerden zich samen als 19e overall, een volledige twaalf plekken voorsprong op hun dichtstbijzijnde klasse rivalen. Panis was de beste van hen en eindigde als 12e overall in Q3.

Rutronik Racing bekroonde een perfecte dag door een Bronze Cup pole toe te voegen met zijn #97 Porsche. Professionele coureur Dennis Marschall werd zesde overall en was met gemak de beste van het Bronze-contingent in Q2, terwijl Dustin Blattner en Loek Hartog ook sterke prestaties leverden om de eerste plek veilig te stellen.

GT Europe Endurance Cup Foto 3 P2 voor #22 A.Güven/L.Heinrich/D.Boccolacci (Schumacher CLRT) Porsche 911 GT3 R (992)P2 voor #22 A.Güven/L.Heinrich/D.Boccolacci (Schumacher CLRT) Porsche 911 GT3 R (992)

Er waren een handvol incidenten tijdens de kwalificatie. Opvallend was dat de #57 Winward Racing Mercedes-AMG schade opliep in Q1 en daarna niet meer in actie kwam, waardoor de leider in de Silver Cup helemaal achteraan de grid terechtkwam.

De #35 Walkenhorst Aston Martin zal ook veel aandacht nodig hebben, nadat Lorcan Hanafin zwaar crashte in Q2. De auto leek een storing te hebben voordat hij de bandenbarrière raakte, maar de coureur kon zonder hulp uitstappen.

Dit ongeluk veroorzaakte een rode vlag die Q2 iets eerder beëindigde. Belangrijker nog, het resulteerde ook in een vertraging van 30 minuten om de vangrails te laten repareren.

De drie uur durende Endurance Cup-race van zondagmiddag begint om 15:00 uur en wordt live uitgezonden in het Engels, Duits, Frans en Italiaans op het GT World YouTube-kanaal.

Bron foto's: GT-World-Challenge-Europe/press-members-gallery

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie op 28 juli 2024 van de Fanatec GT World Challenge op de Nürburgring



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS