Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Larry ten Voorde: de eerste Supercup-coureur met drie overwinningen in Monaco; Haverkort maakt indruk!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 mei 2024 09:29

Oranje boven in het Prinsdom Monte Carlo bij de tweede race van het Porsche Mobil 1 Supercup-seizoen 2024, dat in het supportprogramma van de F1 reed. Nadat hij op vrijdag de pole position had geclaimd, reed Larry ten Voorde (Schumacher CLRT) op zondag naar een klinkende overwinning in de nauwe straten van Monaco. Hij leverde hiermee een bijzondere prestatie want door zijn overwinning werd hij de eerste Porsche Supercup-coureur die drie overwinningen in Monaco achter zijn naam kan schrijven. Best bijzonder, want racen in Monaco lijkt meer op gokken in het casino dan serieus racen en met stuurmanskunst en rijvaardigheid een wedstrijd proberen te winnen. De tweede plaats werd opgeëist door Harry King van BWT Lechner Racing uit Groot-Brittannië. De Zuid-Afrikaanse Keagan Masters behaalde de derde plaats voor Team Ombra. De overwinning in het Rookieklassement was opnieuw een Nederlandse aangelegenheid: Kas Haverkort, die rijdt voor Uniserver by Team GP Elite, pakte op gave wijze de overwinning in deze klasse. Het was de eerste keer dat Haverkort met een Porsche in Monaco reed, zijn Rookie-overwinning was dus een veelbelovend debuut!

Larry_ten_Voorde_winnaar_Porsche_Supercup_Monte-Carlo
Larry ten Voorde: de eerste Porsche Supercup-coureur die drie overwinningen in Monaco achter zijn naam kan schrijven

Larry ten Voorde (Schumacher CLRT) vestigde opnieuw een record met zijn uitstekende overwinning van start tot finish in Monaco: de 27-jarige Nederlander is de eerste coureur in 32 jaar Porsche Supercup-racen die drie keer wint in het Prinsdom. In tegenstelling tot vorig jaar liet Ten Voorde de naast hem gestarte Harry King (BWT Lechner Racing) hem bij de racestart niet voorbijsteken. Hij bereikte de eerste bocht bij het speerpunt van het 24 man sterke deelnemersveld van Porsche 911 GT3 Cup-auto's en kwam na 17 ronden over de finish met een voorsprong van ruim een seconde op King. Keagan Masters (Ombra) kwam als derde over de finish en werd daarmee de eerste Zuid-Afrikaan die het Supercup-podium betrad.

“Onwerkelijk, mijn derde overwinning in Monaco! Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat was het zeker niet. Daar heb ik heel hard voor moeten werken”, legt Larry ten Voorde uit. De tweevoudig Supercup-kampioen had ook al de seizoensopener in Imola gewonnen. Hij staat nu bovenaan het rijdersklassement en heeft daarbij een voorsprong van tien punten op zijn naaste rivaal Harry King.

Porsche Mobil 1 Supercup Monte-Carlo  Larry_ten_Voorde_voor_Harry_KingLarry ten Voorde voor Harry King..., en zo bleef het tot aan de finish!

De Brit was niet helemaal tevreden met de tweede plaats. “Mijn start was perfect, maar ook Larry kwam dit keer zonder problemen van de lijn. In Monaco is inhalen erg lastig. Daarom concentreerde ik me erop om de rest van de race geen fouten te maken en in ieder geval op zeer korte afstand van Larry te blijven”, meldde de winnaar van vorig jaar. “Maar op dit unieke circuit is ieder podiumresultaat een groot succes.”

Voor Keagan Masters was de stap naar het Supercup-winnaarspodium een nieuwe ervaring. De 24-jarige Zuid-Afrikaan had de derde positie op de grid veiliggesteld met een sterke prestatie in de kwalificatie. “Nadat ik mijn positie bij de start wist te behouden, verliep mijn race eigenlijk heel vlot. Ik probeerde de snelste ronde neer te zetten. Helaas kon ik dat niet helemaal doen en Larry slaagde erin het te pakken. Felicitaties aan hem, hij was vandaag simpelweg onverslaanbaar.”

Porsche Mobil 1 Supercup Monte-Carlo Kas Haverkort P4 winnaar Rookie klassementKas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite) kwam als vierde over de finish en stelde voor het eerst de overwinning in het Rookieklassement veilig!

Kas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite) kwam als vierde over de finish. Daarmee stelde de 20-jarige Nederlander voor het eerst de overwinning in het Rookieklassement van de Porsche Mobil 1 Supercup veilig. “Dit is een geweldig resultaat voor mijn eerste race in de Porsche 911 GT3 Cup in Monaco. Ik denk dat ik vooraan had kunnen eindigen”, analyseerde de voormalige eenzitterrijder. “Maar ik raakte zeventien ronden verwikkeld in een duel met Marvin Klein, dat mijn onverdeelde aandacht opeiste.”

Bij de vlag bedroeg de voorsprong van Haverkort op Marvin Klein (Schumacher CLRT) minder dan een seconde. Met dit resultaat verdedigde de Fransman de derde plaats in het algemeen klassement. De zesde plaats ging niet onverdienstelijk naar Jaap van Lagen (Dinamic Motorsport), eveneens een doorgewinterde specialist achter het stuur van de 375 kW (510 pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup.

Porsche Mobil 1 Supercup Monte-Carlo Robert de HaanNa een felle strijd met Ghiretti moest Robert de Haan genoegen nemen met de negende plaats

Terwijl de posities vooraan al vroeg bepaald waren, vochten twee jonge coureurs op het middenveld over de hele raceafstand een spannend duel uit. Porsche Junior Alessandro Ghiretti (Schumacher CLRT) gaf Robert de Haan (BWT Lechner Racing) geen kans bij de start. Vanaf dat moment probeerde De Haan in vrijwel elke bocht in te halen. Ooit kwam de 17-jarige en jongste coureur in de Porsche Mobil 1 Supercup daadwerkelijk voorbij de 22-jarige Porsche Junior. De racedirecteur vond deze manoeuvres echter iets te agressief en hij moest de positie weer aan Ghiretti afstaan. “Ik moest het gewoon proberen, ik was sneller dan Alessandro. Maar de beslissing van de racedirecteur is absoluut begrijpelijk”, aldus De Haan. Uiteindelijk eindigde Ghiretti als achtste en moest De Haan genoegen nemen met de negende plaats.

“Het feit dat Larry ten Voorde in zijn 201e Supercup-race opnieuw zo’n niet aflatende honger naar de overwinning toonde, dwingt mijn grootste respect af. Wij feliciteren hem met zijn recordoverwinning in Monaco. Ik ben ook onder de indruk van de vierde plaats van Kas Haverkort, wat bewijst hoe sterk de rookies van dit jaar zijn. Ik moet het hele deelnemersveld complimenteren: onze race verliep van start tot finish zonder ook maar één safety car-fase – niet iedereen toont zoveel discipline in Monaco”, prees Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup.

De volgende stop voor de Porsche Mobil 1 Supercup-teams is Spielberg in Stiermarken. De Porsche 911 GT3 Cup-auto's zullen op 30 juni 2024 aan de start verschijnen voor de derde race van het seizoen op de Red Bull Ring, direct voor de F1-Grand Prix van Oostenrijk.