Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Kas Haverkort wint eerste race in Porsche Carrera Cup op Hungaroring: "Voelt geweldig om dit al na vier maanden te doen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 28 juni 2024 03:02

Eerder dit seizoen imponeerde Kas Haverkort (20) uit Hardenberg al in de Porsche Supercup en Carrera Cup Duitsland door podiumplekken te scoren en tussen eerdere kampioenen is Kas een openbaring in zijn UNISERVER by GP Elite-bolide. Op de Hongaarse Hungaroring schitterde Haverkort afgelopen weekend in de vierde ronde van de Duitse Carrera Cup. Voor de tweede race behaalde de talentvolle jongeling al de pole position. Tot groot genoegen van Kas en zijn team GP Elite scoorde hij op zondag zijn eerste overwinning in de Porsches. Na vier maanden bij GP Elite worden nu al de eerste vruchten afgeworpen.

Kas Haverkort GP Elite

"Het was een fantastisch weekend", begint Haverkort enthousiast. "De start was goed, maar ik moest wel even verdedigen”, vertelt hij over de start van de tweede race in het weekend. “Mijn doel was om binnen tien ronden een goede voorsprong op te bouwen zonder mijn banden te veel te belasten, voor het geval er een Safety Car zou komen. Daarna kon ik iets rustiger rijden om mijn voorsprong te beheren en te behouden."

"De Hungaroring is een heel technisch circuit, maar dat past wel bij mij”, zegt Haverkort die eerder ook al successen boekte op dit circuit in de Formula Regional European Championship by Alpine. "Daarom ben ik altijd een groot fan geweest van deze baan. Net als op Zandvoort heb je een groot probleem als je één bocht niet perfect neemt, want dan blijf je de twee of drie bochten daarna nog steeds achter de feiten aanlopen", legt het KNAF-talent uit.

Haverkort baalt van het verloop van kwalificatie voor de eerste race: "Aan het einde kregen we een rode vlag en ging GP Elite als laatste naar buiten, maar we konden geen snelle ronde meer noteren. We baalden enorm dat we toen vanaf P11 moesten starten. Het was net aan het opdrogen, dus iedereen verbeterde ook drastisch zijn snelste tijden."

Tot overmaat van ramp had Haverkort ook nog eens een valse start: “Toen kreeg ik een penalty van vijf seconden. Dat was erg balen, maar je doet er niets aan. Toch ben ik nog naar P8 gereden. Ik van de weinige die het tempo had om naar voren te rijden. P2 in de rookies en dus weer goede punten gescoord”, poneert Haverkort met gepaste trots.
"In de tweede kwalificatie reed ik echt een hele goede ronde", gaat hij verder. "Die pole position was echt heel lekker, het verschil was ook maar acht duizendsten, dus dat is echt helemaal niks. Je kunt na een ronde wel voelen of het een goede ronde was. Toen ik over de streep kwam wist ik zeker dat het wel een top drie was. We rijden in de kwalificatie niet met de radio aan, dus ik zag pas in de pitlane dat ik op pole stond. Het is natuurlijk fijn dat we nu al onze eerste pole position pakken. Dat zijn bemoedigende signalen."

Kas Haverkort Porsche

"Bij de start van de tweede race was ik wel erg relaxed", legt Haverkort uit. Voor het eerst in zijn loopbaan in de Porsche mocht hij een race vanaf de eerste positie aanvangen: "Vlak voor de start nam de spanning iets toe, maar dat kwam meer door de valse start van de eerste race", geeft Haverkort eerlijkheidshalve toe. "Dat zit nog een beetje in je hoofd, dus je doet bij de start wel een beetje voorzichtig."

Volgens Haverkort was het best wel een relaxte race. Hij wist dat hij de snelheid had om een knappe prestaties neer te zetten: "Ik heb de race mooi kunnen controleren en van het uitzicht kunnen genieten. Het voelt geweldig om nu al na vier maanden met deze auto races te kunnen winnen in dit veld. Ik ben zo blij met dit team. De sfeer is echt top, dus de klik is er zeker. Ik ben Marc Schippers en de enthousiaste teampartners heel dankbaar voor de kans."

"Dit laat zien dat we ook in de Supercup voor de podiumplekken kunnen strijden en dat is ons nieuwe doel", zegt Haverkort met een sprankeling in zijn ogen.

Komend weekend maakt Haverkort zijn volgende opwachting in de Porsche Supercup. Ditmaal in het voorprogramma van de Formule 1 met Max Verstappen op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Met adembenemende achtergronden geniet Haverkort van de baan, maar een favoriet, dat is het circuit in Stiermarken zeker niet: "Het is een leuke baan om te racen, met veel inhaalacties. Eerlijk gezegd zijn er wel leukere circuits te bedenken, maar zeker met alle Nederlandse fans zal het toch heel erg vet zijn om hier in actie te mogen komen", besluit Haverkort.

Website Kas Haverkort: www.kashaverkort.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS