Formule 1 • MOTO GP

Marc en Alex Márquez doen het! Sinds Takuma en Nobuatsu Aoki in 1997 weer twee broers op het podium!

Uitgegeven door HJ van Keulen • 9 juli 2024 10:00

Estrella Galicia 0,0-rijders Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP) en Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) reden deze zondag de Grand Prix van Duitsland op het circuit van de Sachsenring, ronde negen van het MotoGP 2024 Wereldkampioenschap. Na een zware sprintrace voor beiden op zaterdag eindigden Marc en Alex Márquez zondag samen op het podium, de eerste broers sinds Takuma en Nobuatsu Aoki in 1997. Oliveira eindigde als tweede in de Sprint en als zesde in de GP, terwijl Mir beide races op zijn naam schreef. De twee Estrella Galicia 0,0-rijders eindigden zondag als tweede en derde in de GP-race.

Dubbel podium voor Marc en Alex Márquez tijdens de Grand Prix van Duitsland

Marc Márquez: Sprintrace: 6e, + 6.281 / GP-race: 2e, + 3.804
Door twee crashes, waarvan één met hoge snelheid, moest Marc door Q1. Het verkeer op de baan zorgde vervolgens voor zijn beste ronde, waardoor hij als derde eindigde met 1:20'263, 13e op de grid. In de Sprintrace heroverde hij vanaf de start plaatsen en won elke positie, totdat hij Maverick Viñales in de laatste bocht inhaalde en de zesde plaats pakte. Op zondag moest hij opnieuw zijn plaats op de baan verdienen met een constant tempo, waarbij hij plaats na plaats won om als tweede over de finish te komen. Hij blijft derde in het kampioenschap met 166 punten.

Marc Márquez zegt: “Ik zou de overwinning ruilen om samen met mijn broer op het podium te staan. Het was een geweldig weekend, want vanaf FP1 hadden we veel moeite, maar mijn team gaf nooit op. Ik had problemen met een mechanisch defect en daarna kwam ik in Q1 in het verkeer terecht. Daarna konden we wat elektronische aanpassingen doen, daarna kon ik me meer op mijn gemak voelen met de motor en stap voor stap konden we goed finishen. De botsing met [Franco] Morbidelli zorgde voor een "klik" in mijn hoofd om met alles te gaan vechten. Ik heb niet gewonnen, maar ik zou de overwinning ruilen om samen met mijn broer op het podium te staan."

Alex Marquez: Sprintrace: 9e, + 9.201 / GP-race: 3e, + 4.334
Ondanks de winderige en koude omstandigheden op vrijdag kwam Alex door tot Q2. Toen crashte hij, maar zijn eindtijd van 1:19'791 zette hem op de vijfde plaats. Alex had last van een hobbelige start in de Sprint-race en verloor verschillende posities. In de ronden daarna was hij betrokken bij een levendig gevecht om als negende te finishen en het laatste punt te scoren.

Zijn progressie in de race van zondag bracht hem halverwege de race naar een podiumplaats, een positie die hij na enkele wisselingen behield tot aan de finish. Hij blijft 10e in het kampioenschap met 62 punten. "Laten we dit podium mee naar huis nemen", vertelde Alex Marquez. "Het was een ongelooflijke zondag, ik heb alles gegeven. Ik wist dat mijn tempo niet zo goed was als dat van de jongens vooraan, want we zagen dat Pecco [Bagnaia] en Jorge [Martin] iets anders hadden. Ik had verwacht dat [Miguel] Oliveira vandaag sneller zou zijn, ik deed mijn best en toen, na de crash van Martin, zag ik dat ik op het podium stond, dus ik zei tegen mezelf: "Kom op, laten we dit podium mee naar huis nemen. Ik ben heel blij voor het team, want ze hebben heel hard gewerkt. Op de momenten dat we het moeilijk hebben, zijn ze er. Felicitaties ook voor mijn broer, want hij heeft een geweldige comeback gemaakt."

De volgende ronde van het MotoGP wereldkampioenschap vindt plaats tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië van 2-4 augustus op Silverstone.