Rally

Op weg naar een welverdiende podiumplaats toch een wreed lot voor Toyota in de Acropolis Rally Greece

Uitgegeven door Peter Vader • 9 september 2024 16:15

Sébastien Ogier en het Toyota Gazoo Racing World Rally Team leken op weg om de tweede plaats met veel kampioenschapspunten veilig te stellen in de FIA WRC-EKO Acropolis Rally Greece 2024, tot de hartverscheurende laatste etappe. Ogier vocht zich terug nadat hij aan het einde van de vrijdag meer dan twee minuten had verloren door een technisch probleem. Op de laatste (zondag)ochtend stormde hij naar de tweede plaats algemeen en had een goede voorsprong in het aparte Super Sunday-klassement met overwinningen in de eerste twee etappes van de dag.

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 1 Sebastien_Ogier_actie


De daaropvolgende Power Stage bood nog een kans om dat hoge tempo om te zetten in waardevolle extra punten, maar vroeg in de met rotsen bezaaide klassementsproef zou Ogier een lekke band krijgen waardoor hij in een volgende bocht wijd ging en over de kop sloeg. Hij en co-piloot Vincent Landais waren gelukkig ongedeerd en konden, na een vertraging omdat ze de nodige reparaties uitvoerden, hun auto over de proef naar de laatste tijdcontrole in Lamia loodsen - waarmee ze in ieder geval de 13 punten veiligstelden die ze hadden verzameld door op zaterdag als derde te finishen.

Door het aanhoudende warme en droge weer was dit een van de ruigste en zwaarste edities van de legendarische Acropolis Rally in jaren. Elfyn Evans verloor veel tijd door meerdere problemen tijdens de rally, maar bereikte de finish en pakte punten voor de derde plaats in het Super Sunday-klassement en de Power Stage. Takamoto Katsuta, die vrijdagochtend met schade moest stoppen, werd vijfde op Super Sunday en in de Power Stage.

EKO Acropolis Rally Greece Foto 2 Sami_Pajari_actie

Na een indrukwekkend Rally1-debuut met TGR-WRT in de Rally Finland, keerden Sami Pajari en Enni Mälkönen terug met hun WRC2 in Griekenland in hun GR Yaris Rally2-auto van Printsport en behaalden ze hun derde WRC2-klasseoverwinning van het seizoen met een knappe vierde plaats algemeen. Ze verzegelden de overwinning in een spannend gelijkspel met Robert Virves (Škoda) nadat ze in de laatste fase een lekke band hadden opgelopen, en nu bijna drie punten verwijderd zijn van de leiding in het kampioenschap.

Het is de vierde WRC2-overwinning in totaal voor de Toyota GR Yaris Rally2 in de laatste zes rally's in wat de meest veeleisende omstandigheden waren die het tot nu toe in zijn debuutseizoen heeft meegemaakt.

Reacties van Toyota-teamleden na afloop:

EKO Acropolis Rally Greece Foto 3 Jari-Matt Latvala portret


Jari-Matti Latvala (Team Principal): "Het is een moeilijk moment voor ons. Soms als dingen de verkeerde kant op gaan, kunnen ze blijven misgaan, en zo is het nu ook eenmaal. Het was een zwaar weekend, maar Seb is een vechter en na wat er vrijdag gebeurde, moest hij pushen. Hij moest proberen de Power Stage en het klassement op zondag te winnen, want daarmee hadden we wat terrein kunnen terugwinnen in het kampioenschap. Wat er in de laatste etappe gebeurde, was ongelukkig en we hebben er een flinke straf voor gekregen, maar hij en Vincent konden de auto tenminste naar de finish brengen. We blijven vechten, we zullen die geest niet verliezen. We zullen het rally-voor-rally bekijken en zien wat de resultaten zullen zijn. Eén positief punt om vandaag te onthouden is dat onze Rally2-auto de WRC2 won in de handen van Sami en Enni, en dat is echt mooi om te zien.”

EKO Acropolis Rally Greece Foto 4 Elfyn_Evans portret


Elfyn Evans (Toyota #33): “Na een moeilijk weekend verliep het vandaag niet zo goed als we hadden gewild. Helaas ontbreekt de snelheid duidelijk nog steeds. In sommige secties en momenten presteerden we nog steeds goed, maar ik voelde me niet helemaal vrij om zonder zorgen ècht te pushen. Ik was waarschijnlijk te gretig om netjes te finishen, na wat een paar moeilijke dagen zijn geweest. Het is de laatste tijd een grote teleurstelling geweest, het ging niet goed en we moeten weer in het goede spoor komen. We hebben nog wat werk te doen en we zullen proberen om in het volgende evenement weer fris te beginnen.”

EKO Acropolis Rally Greece Foto 5 Sébastien Ogier


Sébastien Ogier (Toyota #17): “We hebben het hele weekend alles gegeven. We hebben veel goed gedaan, we hadden een geweldig gevoel in de auto en een geweldig tempo, en we hebben zo hard gevochten als we konden tot de laatste etappe. Helaas kregen we een lekke band na ongeveer een kilometer, ik reageerde niet op tijd met remmen voor de volgende bocht en we rolden over de kop. Gelukkig konden we de auto repareren en weer in gebruik nemen, wat voor het team tenminste de nodige punten opleverde. Het was een vreemd weekend. In veel opzichten was het bijna perfect, maar dat telt niet in de rallysport als je niet alles tot het einde toe geeft. Dit is geen rally waarin je risico's wilt nemen, je hebt wat geluk nodig om dat te doen, en dat was niet aan onze kant. Het is bevredigend voor mij om nog steeds zo te kunnen concurreren: ik vind het leuk om de grenzen te verleggen, het was leuk in de auto. Maar ik weet heel goed na al die jaren, dat het geluk soms niet je kant op valt. Ik zal er nog steeds zijn in de volgende drie evenementen, ik blijf mijn best doen en ik blijf vechten."

EKO Acropolis Rally Greece Foto 6 Takamoto_Katsuta_portet


Takamoto Katsuta (Toyota #18): "Het was een heel zware rally. Vandaag, op de laatste dag, hadden we ook weer wat moeilijkheden gehad. De etappes waren zwaar en ik probeerde vooral op de Power Stage wat punten te pakken, maar helaas kregen we een lekke band. Dit heeft ons waarschijnlijk de kans gekost om nog wat meer punten te pakken. Het was een teleurstellend weekend en ik vind het erg voor het team. De auto voelde aan het begin van de rally geweldig, maar door mijn kleine foutje waren onze kansen op een goed resultaat verkeken, dus moet ik het in de toekomst beter doen.”

EKO Acropolis Rally Greece Foto 7 Sebastien Ogier actie

EKO Acropolis Rally Greece Foto 8 Elfyn Evans actie

EKO Acropolis Rally Greece Foto 9 Takamoto Katsuta actie

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 10 Toyota Gazoo Racing op het podium



EKO Acropolis Rally Greece 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS