Rally

Dani Sordo grijpt leiding in de EKO Acropolis Rally Greece terwijl teamgenoot Ott Tanak wankelt

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2024 13:30

Dani Sordo werd de derde coureur die de editie van 2024 van de EKO Acropolis Rally Greece leidde. Hij erfde de eerste plek van Hyundai-teamgenoot Ott Tänak nadat de Est op zaterdagochtend in de problemen kwam. Na de slopende openingswedstrijd van vrijdag - waarin leider in het kampioenschap Thierry Neuville worstelde met een haperende motor en Toyota-titelrivalen Sébastien Ogier en Elfyn Evans meerdere minuten verloren door problemen met de turbolader - vertoont Griekenland geen tekenen van het verzachten van zijn straffe aard.

EKO Acropolis Rally Greece Foto 1 Dani Sordo HyundaiDani Sordo greep de leiding (Foto: Hyundai Motorsport)

Tänak, die Sordo 's nachts met 21,8 seconden voorsprong in zijn i20 N-auto had, werd gedwongen om te stoppen en een wiel te verwisselen, slechts vijf kilometer in de openingstest van Rengini. Zijn problemen hielden daar niet op: kort daarna moest hij opnieuw stoppen om een tweede wiel te verwisselen, waardoor hij meer dan vier minuten verloor en terugviel naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

Dit ongeluk gaf de leiding aan Hyundai-parttimer Sordo. Hoewel de 41-jarige Spanjaard in de openingsetappe op de vroege zaterdagochtend 16,2 seconden op Neuville moest inleveren, reageerde hij door de Belg met 3,1 seconden op Thiva te verslaan en de twee grindwegtests met een voorsprong van 10,3 seconden af te sluiten.

Hoewel Sordo's auto de klassementsproeven ongeschonden doorkwam, kon dat niet ècht van hem gezegd worden. De in het verband gewikkelde Spanjaard onthulde dat hij zijn hoofd had gekneusd toen hij tussen de etappes door aan zijn auto werkte. "Ik was eerder aan de auto aan het werken en ik stootte mijn hoofd", lachte hij. "Het is leuk om de rallyleider te zijn, maar ik wil niet dat het op deze manier gaat [na de problemen van Tänak, red.].

"We moeten de etappes winnen, niet omdat de anderen problemen hebben. Ik zal geen enkel risico nemen. Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar ik heb mijn eigen doelen."

Nu Sordo niet meer meedoet in de strijd om de rijderstitel van dit jaar, verschuift Neuville's focus naar het behouden van een comfortabele voorsprong op de als derde geplaatste Ogier, die tweede staat in het kampioenschap. De Fransman staat in Griekenland 1 min 30,9 sec achter op de derde plaats na SS8, met Tänak bijna twee minuten achter hem.

Grégoire Munster klom naar de vijfde plaats algemeen na een uitdagende vrijdag waarin hij te maken kreeg met een hardnekkig probleem met de handrem. Zijn M-Sport Ford Puma teamgenoot Adrien Fourmaux, die vrijdag uitviel met een gebroken stuurarm, deed vanmorgen weer mee aan de rally, maar zakt ver weg in het klassement. Het was een soortgelijk verhaal voor Toyota-mannen Evans en Takamoto Katsuta, die ook een vrijdag doorstonden om snel te vergeten.

Sami Pajari schaduwde Robert Virves om de leiding te nemen in WRC2, waarbij het duo ook zesde en zevende stond in het algemeen klassement. Andere WRC2-sterren, Yohan Rossel, Fabrizio Zaldivar en Nikolay Gryazin, maken het klassement compleet met nog vier etappes te gaan op de zaterdag.



EKO Acropolis Rally Greece 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS