Rally

Thierry Neuville zegeviert in Acropolis Rally en vergroot zijn voorsprong in WRC titelrace + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2024 17:29

Thierry Neuville is een stap dichter bij het behalen van zijn eerste FIA World Rally Championship-titel na het winnen van een slopende editie van de EKO Acropolis Rally Greece in 2024. De Belgische coureur won de bloedige driedaagse wedstrijd in Lamia en leidde een Hyundai Motorsport 1-2-3-finish voor i20 N-collega's Dani Sordo en Ott Tänak, terwijl Neuville's belangrijkste titelrivaal Sébastien Ogier een dramatische koprol kreeg op de Wolf Power Stage terwijl hij op weg was om als tweede te eindigen.

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 1
Thierry Neuville is een stap dichter bij het behalen van zijn eerste FIA World Rally Championship-titel na het winnen van een slopende editie van de EKO Acropolis Rally Greece

Ogier was in staat om zijn Toyota GR Yaris weer op zijn wielen te zetten en de rally te voltooien, waarmee hij cruciaal de 15 punten veiligstelde die zaterdagavond werden gescoord, maar hij zakte in het algemeen klassement nadat hij meer dan 20 minuten had verloren. De Fransman had aanvankelijk aan het begin van de rally de leiding, maar raakte achterop toen zijn auto vrijdagmiddag werd verlamd door een defecte turbolader. Tänak en Dani Sordo voelden ook de woede van de Acropolis, beiden kregen op zaterdag lekke banden, die hun eigen overwinningskansen de grond in boorde en Neuville naar de leiding katapulteerden.

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 2
Sébastien Ogier was in staat om zijn Toyota GR Yaris weer op zijn wielen te zetten en de rally te voltooien

Zelfs Neuville en co-piloot Martijn Wydaeghe waren niet immuun voor de brutaliteit van de rally. Een haperende motor teisterde hun Hyundai i20 N op de openingsochtend, maar het duo wist zich te herpakken en paste een verstandige strategie toe, waarbij ze risico en beloning zorgvuldig in evenwicht hielden om verdere calamiteiten op de verraderlijke klassementsproeven te voorkomen.

Het resultaat breidde Neuville's voorsprong in het rijdersklassement uit tot 34 punten ten opzichte van Tänak, terwijl Ogier naar de derde plaats zakte, met nog 90 punten te verdienen in de resterende drie ronden. In het fabrikantenkampioenschap breidde Hyundai zijn voorsprong op Toyota uit tot 35 punten.

"Ik had helemaal geen informatie over Ogier’s crash en toen ik de auto zag, wist ik nog steeds niet zeker of hij het was", onthulde Neuville. “Vanaf dat moment begreep ik dat ik gewoon de auto naar huis moest brengen en door moest gaan. Sinds gisterenochtend begrepen we dat we door moesten gaan en onze doelen moesten nastreven. Ik ben ook erg trots op mijn team en op Martijn - we hebben de auto tot het einde volgehouden en dat is wat telt."

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 3
P1 voor Thierry Neuville en Martin Wydaeghe met hun Hyundai i20 N

Met Ogier in de problemen verzamelde Tänak 11 van de mogelijke 12 punten van Super Sunday. De Est behaalde ook zijn 50e WRC-podium en staat nu vier punten voor op Ogier in de tussenstand bij de rijders.

De titelaspiraties van Elfyn Evans kregen een flinke knauw toen hij zaterdagavond laat met zijn Toyota over-de-kop ging, terwijl het M-Sport Ford-duo Adrien Fourmaux en Grégoire Munster ook gedwongen werden om terug te keren onder de herstartregels na hun eigen incidenten.

De Acropolis bleek zo meedogenloos dat WRC2-coureurs de resterende Top 10-plekken innamen. Sami Pajari behaalde niet alleen de overwinning in de WRC2-categorie, maar verzekerde zich ook van de vierde plaats algemeen in zijn Rally2-spec Toyota. Pajari versloeg Robert Virves nipt, waarbij ze allebei op tijd finishten, maar Pajari's snellere SS1-tijd gaf hem de overwinning in de einduitslag. Yohan Rossel, Kajetan Kajetanowicz, Fau Zaldivar, Josh McErlean en Roberto Daprà maakten de Top-10 compleet, profiterend van de tegenslagen van de topcoureurs.

Het FIA WRC gaat nu naar Zuid-Amerika voor ronde 11 in de Rally Chile Bio Bío, verreden in Concepción van 26 tot en met 29 september.

Uitslag EKO Acropolis Rally Greece 2024:
1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N 3u 38m 4,2s
2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +1m 46,8s
3. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +2m 57,3s
4. S Pajari / E Mälkönen FIN Toyota GR Yaris Rally2 +7m 1,1s
5. R Virves / A Lesk EST Škoda Fabia RS Rally2 +7m 1,1s

Stand FIA WRC rijderskampioenschap 2024 (na ronde 10 van de 13):
1. T Neuville 192
2. O Tänak 158
3. S Ogier 154

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 4
Sébastien Ogier met zijn Toyota GR Yaris

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 5
Hyundai 1-2-3 in Griekenland!

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 6
P3 voor Ott Tänak en M. Järveoja met hun Hyundai i20 N

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 7

EKO Acropolis Rally Greece 2024 Foto 8
Thierry Neuville en Martin Wydaeghe zijn een stap dichter bij het behalen van hun eerste FIA World Rally Championship-titel

Bron foto's: WRC Media Room | Red Bull Content Pool



EKO Acropolis Rally Greece 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS