Rally

PREVIEW - EKO Acropolis Rally Griekenland dwingt na meer dan 50 jaar nog steeds respect af

Uitgegeven door Peter Vader • 5 september 2024 11:45

De strijd om het FIA World Rally Championship 2024 gaat komend weekend van 5 tot en met 8 september verder met de EKO Acropolis Rally Griekenland. Het evenement heeft een grote historische reputatie en de 2024-editie geldt als een van de zwaarste ooit. Het is de tiende ronde van in totaal dertien WRC-rally’s. De ‘Rally of Gods’, die zich afspeelt op de zware rotsachtige paden van de bergen ten noorden van Athene, wordt gekenmerkt door hoge temperaturen in de auto. Het is een WRC-klassieker sinds zijn debuut in het eerste seizoen van het kampioenschap in 1973. Meer dan 50 jaar later dwingt de Acropolis nog steeds respect af, mede doordat het seizoen nu een cruciale fase ingaat.

EKO Acropolis Rally Foto 1 Thierry Neuville HyundaiThierry Neuville - Hyundai

Thierry Neuville van Hyundai Motorsport heeft een voorsprong van 27 punten op Toyota Gazoo Racing-rivaal Sébastien Ogier, die op jacht is naar een record-evenarende negende WRC-titel. Ott Tänak (Hyundai) en Elfyn Evans (Toyota) zitten hen op de hielen, met respectievelijk slechts vier en negen punten achterstand op Ogier.

Thierry Neuville heeft vijf keer met de Acropolis gevochten en is in 2022 als winnaar uit de bus gekomen. De Belg leidt het FIA WRC-kampioenschap van dit jaar sinds de eerste ronde in Monte Carlo en blijft gefocust op het veiligstellen van wat zijn eerste WRC-titel zou worden nadat hij vijf keer als tweede is geëindigd.

"We leiden nog steeds de strijd om het kampioenschap, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk punten te scoren zonder te hard te pushen en het hele weekend op het spel te zetten", legde hij uit. "Onze auto is sterk en we presteren meestal goed in Griekenland, dus hopelijk kunnen we dit jaar hetzelfde doen."

Neuville en Tänak worden in de Hyundai i20 N Rally1-auto's vergezeld door de ervaren Spanjaard Dani Sordo, het trio dat ook de voorsprong van 20 punten van het team in het fabrikantenkampioenschap wil verdedigen.

EKO Acropolis Rally Foto 2 Sebastien Ogier ToyotaSebastien Ogier - Toyota

Takamoto Katsuta rijdt Toyota's derde GR Yaris Rally1 naast Ogier en Evans, nadat de Japanse aas beloofde te "kalmeren" na zijn crash van de vorige keer in Finland. Ogier, die vorig jaar uitviel op de Acropolis met een kapotte vering, heeft geen illusies over wat hem te wachten staat. "Vorig jaar lagen we aan kop totdat we behoorlijk pech hadden in een aantal zeer zware klassementsproeven: het kan het soort rally zijn waarbij je wat geluk aan je zijde nodig hebt om problemen te voorkomen. Zoals altijd is het doel om te proberen te vechten voor de hoogste plaatsen en voor zoveel mogelijk punten."

EKO Acropolis Rally Foto 3 Adrien Fourmaux Ford PumaAdrien Fourmaux - M-Sport Ford Puma

M-Sport Ford heeft traditioneel genoten van het ruwe terrein en won de Acropolis zeven keer in 10 edities tussen 2000 en 2009. Adrien Fourmaux staat momenteel vijfde in het WRC-kampioenschap, nadat hij dit jaar al vier podiumplaatsen heeft gescoord. Hij leidt de aanval van het Britse Ford-team met zijn Puma Rally1 en hij wordt vergezeld door Grégoire Munster en de Griekse coureur Jourdan Serderidis.
De rally start op donderdagavond en bestaat uit 15 uitdagende etappes die meer dan 300 km aan competitieve actie beslaan voordat de finish op zondagmiddag wordt bereikt. Iconische WRC-etappes zoals Tarzan en Aghii Theodori zijn weer opgenomen in de route.

EKO Acropolis Rally Foto 4 Esapekka Lappi HyundaiEsapekka Lappi - Hyundai

Bron foto's: Red Bull Content Pool



EKO Acropolis Rally Greece event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS