Rally

Ott Tanak leidt EKO Acropolis Rally Greece terwijl WRC-titelrivalen het extreem zwaar hebben + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2024 05:30

Ott Tänak haalde vrijdagavond een gewonde Sébastien Ogier in om daarmee de leiding te pakken in de EKO Acropolis Rally Greece. Daarmee sloot hij een bewogen dag af die een grote impact zou kunnen hebben op de titelrace van het FIA World Rally Championship van dit jaar. De beruchte ruige grindwegen van Griekenland deden hun reputatie eer aan, met vier van de vijf beste coureurs van het kampioenschap die in de problemen kwamen en aanzienlijk wat tijd verloren. Tänak bestuurde zijn Hyundai i20 N Rally1 echter feilloos en wist ongeschonden door de chaos te komen en realiseerde een dominante Hyundai 1-2-3 bij het ingaan van de nacht.

Ott Tanak Hyundai op P1P1 voor Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) met een voorsprong van 1h40m16.9s

Achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, die deze rally als tweede in de punten begon, had een voorsprong van 11,7 seconden op Tänak toen Adrien Fourmaux van M-Sport Ford uitviel vanwege een gebroken stuurarm op SS4. Fourmaux lag op dat moment op de tweede plaats overall, een ongekende prestatie van de Fransman. Maar het noodlot sloeg voor Ogier toe tegen het einde van de dag, toen een probleem met de turbolader de Fransman ongeveer tweeënhalve minuut kostte en hem naar de vierde plaats degradeerde.

Ogier's ongeluk verergerde een rampzalige dag voor Toyota. Teamgenoot Elfyn Evans zakte eerder op de dag bijna negen minuten weg met een soortgelijk turboprobleem, terwijl Takamoto Katsuta op SS3 uitviel met schade aan de achtervering nadat hij een pacenote verkeerd had gehoord.

Toyota problemenToyota had veel technische problemen en kwam niet uit de verf

Toyota technisch directeur Tom Fowler legde de situatie als volgt uit: "Het lijkt erop dat Séb de boost-druk van de turbolader is kwijtgeraakt. We hadden vanmorgen Elfyns auto met dezelfde symptomen. Het is een enorme teleurstelling, want het is duidelijk weer een rally na Finland, waar we echt sterke prestaties kunnen leveren met deze auto. In Finland hebben we daar geen gebruik van gemaakt en het lijkt erop dat we hier ook niet gaan profiteren van de potentiële prestaties van zowel de auto als de coureurs."

In schril contrast hiermee vierde Hyundai dat Tänak zijn i20 N Rally1-collega's Dani Sordo en Thierry Neuville met respectievelijk 21,8 en 45,2 seconden voor was. Zoals het er nu voorstaat, is het Koreaanse merk klaar om zijn voorsprong in het fabrikantenkampioenschap verder uit te breiden. "We moeten dankbaar zijn voor een probleemloze dag. Het was zwaar met de hitte en de zware omstandigheden", zei Tänak, die momenteel derde staat in het rijderskampioenschap. "Het was een geweldige dag voor Hyundai, maar we weten allemaal dat er nog meer gaat komen."

Uitvalbeurt Adrien Fourmaux M-Sport FordSpijtige uitvalbeurt voor Adrien Fourmaux met de M-Sport-Ford Puma terwijl hij op de tweede plaats overall lag

Sordo, die voor het eerst sinds de Rally Italia Sardegna in juni weer op de klassementsproeven verscheen, had zo zijn eigen uitdagingen. Hij moest het een groot deel van de middag opnemen tegen een defecte hybride unit. Kampioenschapsleider Neuville had ook problemen, hij had 's ochtends last van een motorprobleem waardoor zijn auto op minder vermogen reed, maar hij had bij het ingaan van de nacht een cruciale voorsprong van 1 min 41,2 sec op Ogier.

Elders moest Grégoire Munster van M-Sport Ford stoppen voor een wielwissel op SS6, waardoor WRC2-koplopers Robert Virves en Sami Pajari naar de vijfde en zesde plaats konden klimmen. Het duo passeerde ook Yohan Rossel, die 's ochtends de WRC2-categorie had gedomineerd voordat hij tijd verloor door een lekke band. Munster sloot de dag af als zevende met Kajetan Kajetanowicz, Fabrizio Zaldivar en Nikolay Gryazin die de Top-10 completeerden.
De etappes van zaterdag beloven nog meer uitdagingen, met zes klassementsproeven van in totaal 116,23 km op de onvergeeflijke wegen ten zuiden van Lamia.

Uitslag van de eerste dag van EKO Acropolis Rally Greece (vrijdag):
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 1h40m16.9s
2 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +21.8s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45.2s
4 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m26.4s
5 Robert Virves/Aleks Lesk (Škoda Fabia RS Rally2) +3m10.9s
6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +3m12.4s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m08.4s
8 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +4m09.0s
9 Fabrizio Zaldivar/Marcelo Der Ohannesian (Škoda Fabia RS Rally2) +4m19.7s
10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +4m22.5s
20 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +9m55.5s
TBC Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +39m45.7s

Hyundai 1-2-3Hyundai bezet de eerste drie plaatsen na de eerste dag van de EKO Acropolis Rally Greece 2024

Bron foto's: Red Bull Content Pool



EKO Acropolis Rally Greece event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS