Rally

Secto Rally Finland - Ogier behaalt verrassende WRC-overwinning na koprol van leidende Rovanpera + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2024 14:27

Sébastien Ogier behaalde zondag een verrassende overwinning in de Secto Rally Finland nadat zijn Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Kalle Rovanperä op de voorlaatste etappe van het evenement over de kop ging terwijl hij aan kop lag. Rovanperä had bijna elke kilometer van deze vierdaagse grindrace aan de leiding gelegen en leek klaar om de zeven jaar durende wachttijd van Finland op een lokale winnaar, te beëindigen met een voorsprong van 45,8 seconden voor de voorlaatste etappe van de rally. Het ging echter allemaal mis voor de 23-jarige toen hij een rots raakte, waardoor zijn GR Yaris Rally1 van de lijn afging en in een rally-beëindigende koprol terechtkwam. Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen stapten ongedeerd uit, maar de rally vervolgen zat er na de klapper niet meer in. Te veel schade!

Secto Rally Finland winaars op podium

Diezelfde etappe had eerder nog meer drama opgeleverd toen Rovanperä's collega, Elfyn Evans, ook van de weg raakte tijdens het najagen van Super Sunday-punten om een gebroken aandrijfas op vrijdag goed te maken.

Tijdens zijn eerste Finse uitje sinds 2021 was Ogier er om de boel op te ruimen en pakte hij zijn 61e WRC-overwinning met 40,1 seconden voorsprong op Hyundai i20 N Rally1-coureur Thierry Neuville. Adrien Fourmaux, die een Puma Rally1 voor M-Sport Ford bestuurde, vulde de laatste podiumplek 34,0 seconden verder.

"Het is moeilijk om nu te lachen", gaf Ogier toe. "Een overwinning in Finland is altijd leuk, maar dit is niet hoe we het graag willen hebben. Heel erg jammer voor Kalle en Jonne, ze hadden pech met de steen en het is jammer voor hen. We hadden pech op Sardinië en verloren in de laatste etappe, maar we hebben hier geluk. Dat is motorsport."

Secto Rally Finland Sebastien OgierP1 voor S Ogier / V Landais (FRA) Toyota GR Yaris

De gebeurtenissen van vandaag hebben de kampioenschapsstand van de coureurs met Ogier opgeschud, ondanks dat hij eerder dit jaar drie rally's miste, staat hij nu op de tweede plaats. Nadat vrijdag de uitgevallen Ott Tänak en Elfyn Evans beiden nul punten scoorden, zakten de twee naar respectievelijk de derde en vierde plaats.

Maar het was Thierry Neuville die de grootste winnaar was in termen van de titelrace. De Belg kwam aan in Finland met een voorsprong van acht punten en zijn buffer staat nu op 27 punten, terwijl zijn Hyundai Motorsport-team zijn voorsprong op Toyota in het fabrikantenkampioenschap uitbreidde naar 20.

"Het was een echte emotionele achtbaan dit weekend", zei Neuville na afloop. “We hadden een slimme aanpak dit weekend, wetende dat het moeilijk was om te vechten met de Toyota's. Na de problemen van ons team (Tänak en Esapekka Lappi crashten beiden op vrijdag), wisten we dat we de punten mee naar huis moesten nemen."

Secto Rally Finland Thierry NeuvilleP2 voor T Neuville / M Wydaeghe (BEL) Hyundai i20N

Fourmaux' derde plaats betekende zijn vierde podiumplaats van het seizoen. De Fransman had 34,0 seconden achterstand op Neuville bij de laatste controle, met Sami Pajari's Toyota 40,0 seconden achter.

Pajari, samen met co-piloot Enni Mälkönen, leverde een indrukwekkende rit af bij zijn debuut in de hoogste klasse. Na een moeizame start van de rally, met twee spins die resulteerden in schade aan de achtervleugel op vrijdag, behaalde het Finse duo hun allereerste WRC-etappeoverwinning in Ruuhimäki op zaterdag.

Rally2-auto’s vulden de rest van de Top-10. Oliver Solberg won de WRC2-categorie en werd vijfde algemeen voor Jari-Matti Latvala, Lauri Joona, Mikko Heikkilä, Nikolay Gryazin en Georg Linnamäe.

De rallyactie gaat volgende maand van 5 – 8 september verder op grind met de legendarische EKO Acropolis Rally Greece, gevestigd in Lamia.

Uitslag Secto Rally Finland 2024 (Zondag):
1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2u25m41,9s
2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +40,1s
3. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m14,1s
4. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m54,5s
5. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m15,5s
6. Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR Yaris Rally2) +8m54,5s
7. Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +9m29.4s
8. Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +9m32.0s
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +9m51.2s 10. Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) ) +10m07.0s
41. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +51m44.8s
Uitgevallen: Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
Uitgevallen: Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Stand van het FIA World Rally Championship 2024 voor rijders na ronde 9:
1. Thierry Neuville 168 punten
2. Sébastien Ogier 141
3. Ott Tänak 137
4. Elfyn Evans 132
5. Adrien Fourmaux 119
6. Kalle Rovanperä 86
7. Takamoto Katsuta 76
8. Esapekka Lappi 33 9 Andreas Mikkelsen 29
10. Dani Sordo 27

Stand FIA World Rally Championship 2024 voor fabrikanten na ronde 9:
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 395 punten
2. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 375
3. M-Sport Ford World Rally Team 207

Secto Rally FinlandnullKalle Rovanperä ging op de voorlaatste etappe van het evenement over de kop terwijl hij aan kop lag



P1 voor S Ogier / V Landais (FRA) Toyota GR Yaris


Secto_Rally_Finland_2024_event_banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS