Rally

Secto Rally Finland - Kalle blijft 'cool' op turbulente Finse vrijdag; Toyota stevig aan de leiding met 1-2-3 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 2 augustus 2024 20:53

Kalle Rovanperä had vrijdagavond een voorsprong van 8,0 seconden in de Secto Rally Finland nadat een actievolle openingswedstrijd eindigde met drie Toyota Gazoo Racing-teams die het podium veiligstelden. De tweevoudig Finse wereldkampioen, die zijn thuisronde van het FIA World Rally Championship nog moet winnen, leidde voor GR Yaris Rally1-teamgenoot Elfyn Evans, na het winnen van vier van de negen klassementsproeven van de vrijdag. Sébastien Ogier completeerde de top drie, hij lag zes tienden van een seconde achter op zijn teamgenoten.

Secto Rally Finland P1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)P1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

In schril contrast stond het rivaliserende team Hyundai, voor hen was het een rampzalige dag, waarbij twee van hun i20 N Rally1-auto's verloren gingen door crashes. Titelkandidaat Ott Tänak werd gedwongen uit te vallen door een koprol in SS3, wat resulteerde in het feit dat co-piloot Martin Järveoja naar het ziekenhuis werd gebracht voor medische controles, waar hij de nacht zal blijven voor controle. Ondertussen viel Esapekka Lappi uit liggend op de vierde plaats nadat hij een boom raakte, waardoor de achtervering van zijn auto scheurde. Lappi zal naar verwachting zaterdag opnieuw starten.

Rovanperä overwon in de beginfase overmatig overstuur en had halverwege de dag een kleine voorsprong van 0,2 seconden op Evans, maar hij legde de lat hoger op de herhaalde middagronde om die voorsprong te vergroten toen de door regen getroffen banen groeven en nog uitdagender werden.

De voortekenen zien er goed uit voor de 23-jarige, want de afgelopen twee jaar heeft de leider van vrijdagavond gewonnen. "Het was een lastige dag, vooral met het weer", zei Rovanperä. "Echt wisselvallige en moeilijke omstandigheden, dus ik ben erg blij dat ik een schone dag heb gehad. Morgen wordt zeker moeilijk - ik denk dat er ook op die etappes veel regen is gevallen, maar we zullen zien hoe het morgen is. Alle jongens pushen hard en de verschillen zijn erg klein, dus het wordt een groot gevecht.”

Secto Rally Finland P4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)P4 voor Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Kampioenschapsleider Thierry Neuville was de laatste man die overeind bleef bij Hyundai. Hij klom in het klassement na de uitvalbeurten van zijn teamgenoten plus de crash van Takamoto Katsuta op SS5, en hield de vierde plaats vast. Hij werd echter gehinderd door de afstelling van zijn auto en een overshoot in de ochtend. De Belg had aan het einde van de wedstrijd 16,9 seconden achterstand op Ogier en zal, zoals het er nu voorstaat, zijn puntenbuffer op titelrivaal Evans zien slinken.

Het ontbreken van een test voorafgaand aan het evenement betekende dat Adrien Fourmaux de afstelling van zijn M-Sport Ford Puma Rally1 moest aanpassen op weggedeelten tussen de etappes. De Fransman hield de vijfde plaats vast met een buffer van 42,5 seconden op Sami Pajari en vond dat hij aan het einde van de etappe goede vorderingen had gemaakt met de auto.

Pajari's dag bestond uit twee helften. Twee spins zorgden ervoor dat de GR Yaris Rally1-debutant de eerste etappe beëindigde met een beschadigde achtervleugel, waardoor hij de resterende tests van de ochtend moest voltooien met aanzienlijk verminderde aerodynamica.

Om het feit te benadrukken dat de toekomst van het WRC er rooskleurig uitziet, wonnen hij en co-piloot Enni Mälkönen 's middags de Ruuhimäki-etappe - hun eerste snelste tijd op het hoogste niveau van de sport, slechts twee weken nadat mede-Rally1-rookie Mārtiņš Sesks een soortgelijke prestatie in Letland had geleverd.

Grégoire Munster werd zevende in zijn Puma, voor WRC2-leider Oliver Solberg, met Rally2-renners Jari-Matti Latvala en Robert Virves die het klassement completeerden.

Zaterdag is de langste dag van de rally en omvat 144,22 kilometer tegen de klok, inclusief de terugkeer van de legendarische Ouninpohja-etappe.

Secto Rally Finland, stand na de tweede dag (Vrijdag):
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 58m24.7s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +8.0s
3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +8.6s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +25.5s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +48.5s
6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m31.0s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m52.7s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +3m22.0s
9 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR Yaris Rally2) +3m46.1s
10 Robert Virves/Aleks Lesk (Škoda Fabia RS Rally2) +3m53.3s
TBC Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +51m35.3s

Secto Rally Finland P2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
P2 voor Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Secto Rally Finland P5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria Ford Puma Rally1 HYBRIDP5 voor Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID)



Secto_Rally_Finland_2024_event_banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS