Rally

Secto Rally Finland - Rovanpera aan de leiding na verbluffende zaterdag in Finland + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2024 21:00

Kalle Rovanperä is hard op weg om zijn grote voorsprong in de Secto Rally Finland in een overall zege te transformeren, nadat hij zaterdag met een verbluffende reeks van vijf etappeoverwinningen comfortabel aan de leiding ging. De tweevoudig wereldkampioen voltooide de voorlaatste etappe van het vierdaagse evenement met een voorsprong van 44,2 seconden op zijn Toyota GR Yaris Rally1-teamgenoot Sébastien Ogier. Kampioenschapsleider Thierry Neuville, die in een Hyundai i20 N Rally1 reed, eindigde 39,2 seconden verder achterop op de derde plaats.

Secto Rally Finland Kalle Rovanpera Toyota actie bron foto red bull content poolP1 voor Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

De snelle en furieuze vrijdag van Finland veranderde in een supersnelle zaterdag met Rovanperä, Elfyn Evans en Ogier die vanmorgen een Toyota 1-2-3 leidden. Maar het ging allemaal mis voor Evans toen de aandrijfas rechtsvoor van zijn auto brak tijdens de razendsnelle Päijälä-klassementsproef, waardoor hij ongeveer 40 kilometer aan speciale etappes in de wegmodus moest afleggen - bijna zes minuten verliezend - voordat de reparaties in de service konden worden uitgevoerd.

Secto Rally Finland Kalle Rovanpera portret bron foto red bull content pool
Kalle Rovanperä

Rovanperä's voorsprong op de nu op de tweede plaats staande Ogier was halverwege de dag opgelopen tot meer dan 20 seconden en hij zette zijn vlekkeloze rit voort ondanks het wisselvallige weer vanmiddag, waarbij hij alle etappes won behalve één, inclusief beide passages van de legendarische Ouninpohja.

"In de ochtend was er een goede strijd en we bleven vandaag pushen", zei Rovanperä, die vorig jaar crashte toen hij zijn thuiswedstrijd leidde. "We hebben behoorlijk sterke tijden neergezet zonder grote risico's te nemen, dus dat is behoorlijk positief."

Ogier had geen zin om onnodige risico's te nemen en gaf toe dat hij hier sinds 2021 niet meer had deelgenomen en dat hij de toewijding miste die nodig was om Rovanperä uit te dagen. "De inzet moet 100 procent zijn", merkte de achtvoudig kampioen op, "en twee jaar afwezigheid hier maakt het nog uitdagender. In Finland zijn er niet zoveel jongens die de 100 procent van Kalle Rovanperä kunnen evenaren."

Secto Rally Finland Esapekka Lappi Hyundai bron foto red bull content poolEsapekka Lappi (FIN) en Janne Ferm (FIN) onderweg met hun Hyundai i20 N Rally1 HYBRID

Nadat hij vrijdag moeite had met tempo, bracht vandaag positiviteit voor Neuville en zijn titelaspiraties. Terwijl Evans, momenteel derde in het coureursklassement, tot nu toe geen score heeft weten te behalen, levert Neuville's overnight standing hem voorlopig 13 kampioenschapspunten op. Ott Tänak, die als tweede aan deze ronde begon, startte niet opnieuw na zijn crash op vrijdagmorgen.

Adrien Fourmaux zette een vergelijkbaar tempo neer als Neuville op de proeven, maar lag 25,9 seconden achter de Belg nadat hij moeite had om de tijd die hij gisteren had verloren in te halen. De dag van zijn M-Sport Ford Puma Rally1-teamgenoot Grégoire Munster was in een oogwenk voorbij nadat de Luxemburger vier kilometer de openingsfase in rolde.

Sami Pajari en co-piloot Enni Mälkönen zijn op weg om een topvijfresultaat te behalen bij hun GR Yaris Rally1-debuut, met 29,5 seconden tussen het jonge Finse duo en Fourmaux. Oliver Solberg leidde ook de WRC2-categorie en stond op de zesde plaats algemeen, voor Jari-Matti Latvala.

Kalle Rovanperä (#69) : “Het was een lange en moeilijke dag. In de ochtend hadden we veel regen en modder, maar we bleven pushen en ons rijden bleef netjes – dat was het belangrijkste. De 0,1 seconde voorsprong in Ouninpohja vanmorgen tussen mij en Seb laat zien dat we allebei behoorlijk hard reden en dat er niet veel marge meer over was! In de middag was onze set-up nog beter; ik voelde me iets comfortabeler in de auto en we konden nog betere etappetijden neerzetten, dus ik genoot er behoorlijk van. Morgen wordt nog steeds behoorlijk lastig, vooral de Laajavuori Power Stage, maar we zullen ons best doen en het naar huis brengen.”

Elfyn Evans (#33): “Vanmorgen begon het redelijk goed, maar in de tweede etappe, toen we bij een kruising kwamen, verloren we de aandrijving van een van de wielen en spinden we. Vanaf daar was het gewoon een kwestie van de auto weer in bedrijf te krijgen. Het team heeft goed werk geleverd door de auto te repareren tijdens de lunch, maar ze hadden meer werk dan verwacht en daarna ging het er in de middag alleen maar om om er netjes doorheen te komen. Het gat was te groot om in de punten te komen, dus nu moeten we proberen te redden wat we morgen kunnen.”

Sébastien Ogier (#17): “We hebben geprobeerd om het vandaag veilig te houden en een één-twee voor het team te behalen. Het was een moeilijke ochtend met de gripomstandigheden, vooral in de ochtend met een aantal etappes die nieuw voor me waren en ik miste een beetje vertrouwen. Ouninpohja was geweldig, maar de andere twee etappes waren nog nat van de regenbuien en hadden gladde omstandigheden. Je kunt niet zo genieten van die secties, maar we hebben ze overleefd, hebben vandaag het nodige werk gedaan en samen met Kalle gaan we door om maximale punten voor het team te halen. Het doel voor morgen is simpel: we moeten voluit gaan, dat is de enige manier om volledig te profiteren van onze prestaties tot nu toe.”

Stand Secto Rally Finland na de derde dag (zaterdag):
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h03m53.8s
2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +44.2s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m23.8s
4 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m49.7s
5 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m19.2s
6 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +7m32.4s
7 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR Yaris Rally2) +8m20.0s
8 Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +8m52.4s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +8m57.7s
10 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +9m04.8s
22 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +19m17.5s
46 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +52m30.5s

Secto Rally Finland Adrien Fourmaux bron foto red bull content poolP4 voor Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID)

Secto Rally Finland Elfyn Evans Toyota bron foto red bull content poolTeleurstellende dag voor Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)



Secto_Rally_Finland_2024_event_banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS