Rally

FIA WRC onthult volle kalender 2025 met traditionele rally's en drie nieuwe uitdagingen + KALENDER

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2024 09:01

Gloednieuwe stops in Spanje, Paraguay en Saoedi-Arabië benadrukken een spectaculaire 14-ronden tellende FIA ​​World Rally Championship-kalender voor 2025. Na de traditionele start van eind januari tussen de glitter en glamour van Monte Carlo, zal het WRC Afrika, Azië, Europa en Zuid-Amerika aandoen, voordat het eind november in Saoedi-Arabië aankomt om de grootste kalender in het kampioenschap sinds 2008 af te ronden.

FIA WRC kalender 2025 Foto 1 Toyota

De eerste drie ronden van 2025 lijken op die van 2024, waarbij Umeå zich voorbereidt om in februari Rally Sweden te organiseren, terwijl Safari Rally Kenya in maart opnieuw plaatsvindt.

De Canarische Eilanden, die bekend zijn bij fans van het FIA European Rally Championship (ERC), zijn klaar om het WRC voor het eerst aan hun kusten te verwelkomen, wat ook de terugkeer van het WRC naar Spanje markeert na een onderbreking van twee jaar. Met zijn kronkelende gladde asfaltoppervlakken en het grote risico op mist terwijl de rally zijn weg vindt naar het bergachtige binnenland van het eiland, is deze ronde een unieke uitdaging.

Honderdduizenden fans zullen in mei in Noord-Portugal van boord gaan voor de Vodafone Rally de Portugal voordat de WRC zijn tweede eilandstop van het jaar maakt en in juni terugkeert naar Sardinië.

Een andere iconische rally op de kalender die terugkeert naar zijn traditionele datum in juni is de EKO Acropolis Rally Greece, die de snelle Europese zomer van de WRC in Estland en Finland aankondigt.

Estland keert terug op de kalender na een jaar pauze in het Europees Rallykampioenschap, wat de succesvolle overgang van evenementen tussen de ERC en de WRC benadrukt, zoals de Rally Islas Canarias, Rally Poland en Rally Latvia.

FIA WRC kalender 2025 Foto 2 Hyundai

Vanuit Noord-Europa reist de WRC naar de andere kant van de wereld voor het debuut van Paraguay eind augustus, gevolgd twee weken later door de Rally Chile Bio Bío. De eerste, een 'rallygekke' natie die de afgelopen jaren haar wereldwijde rally-aanwezigheid heeft vergroot met coureurs in de ondersteuningscategorieën van het WRC, zal coureurs testen op rode grindwegen die parallel lopen aan de spectaculair mooie rivier de Paraná.

De Central European Rally staat voor het derde opeenvolgende seizoen weer op de kalender en zal coureurs zien strijden tegen veranderende asfaltwegen in Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland, waarbij de herfstomstandigheden in Europa bijdragen aan de unieke ontmoeting.

FIA WRC kalender 2025 Foto 3 Ford Puma

Na Europa is het in november terug naar Japan voor de laatste asfalttest van het jaar, voordat het WRC-seizoen wordt afgesloten met het langverwachte debuut in Saoedi-Arabië, waar elk van de drie dagen zijn eigen specifieke terrein zal bieden.

"Dit is een enorm opwindende kalender die onze traditionele rally's perfect combineert met drie opwindende nieuwe uitdagingen, waarvan er twee buiten Europa plaatsvinden, wat nogmaals de wereldwijde aantrekkingskracht van ons kampioenschap benadrukt", aldus Jona Siebel, Managing Director van WRC Promoter.

FIA-president Mohammed Ben Sulayem zei: "Het is fantastisch om zo'n volle evenementenkalender te zien voor het WRC-seizoen van 2025. Naast klassieke locaties die fans kennen en liefhebben, zorgt de introductie van nieuwe rally's in Spanje, Paraguay en Saoedi-Arabië voor nog meer opwinding en weerspiegelt de wereldwijde diversiteit van deelnemers en rallyfans."

De volledige kalender 2025 met bijbehorende data zijn:

Ronde        Rally                             Datum
01 Rallye Monte-Carlo 23 – 26 januari
02 Rally Zweden 13 – 16 februari
03 Safari Rally Kenia 20 – 23 maart
04 Rally Islas Canarias 24 – 27 april
05 Vodafone Rally de Portugal 15 – 18 mei
06 Rally Italia Sardegna 05 – 08 juni
07 EKO Acropolis Rally Griekenland 26 – 29 juni
08 Delfi Rally Estland 17 – 20 juli
09 Secto Rally Finland 31 juli – 03 augustus
10 Rally del Paraguay 28 – 31 augustus
11 Rally Chili Bio Bío 11 – 14 september
12 Centraal-Europese Rally 16 – 19 oktober
13 FORUM8 Rally Japan 06 – 09 november
14 Rally Saoedi-Arabië 27 – 30 november




FIA WRC_logo_2024

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS