Rally

TET Rally Letland Dag 4: Rovanperä scoort 14e WRC-overwinning na 11 gewonnen proeven in Toyota één-tweetje + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 22 juli 2024 12:00

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team heeft een tweede opeenvolgende één-twee-finish behaald nadat Kalle Rovanperä op zondag naar de overwinning stormde voor Sébastien Ogier tijdens de eerste Rally Letland van het FIA World Rally Championship. Terugkerend naar de snelle onverharde wegen waar hij als tiener zijn rallycarrière begon, gingen Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen aan de leiding vanaf de openingsrit in Riga op donderdagavond. Ze wonnen onderweg 11 etappes – waarbij ze zaterdagochtend hun 200e snelste tijd in hun carrière noteerden – terwijl ze hun 50e start op het hoogste niveau van het WRC markeerden met hun 14e overwinning.

Rally Letland FIA World Rally Championship Foto 1 winnaars en Toyota OgierP2 voor Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Ogier en bijrijder Vincent Landais maakten een indrukwekkende terugkeer in het WRC-kampioenschap nadat ze de vorige ronde in Polen moesten missen – wat voor Ogier de eerste snelle Europese grindrally in bijna drie jaar was. Hij was al topdebutant op Letse bodem toen hij vrijdag op de derde plaats eindigde, voordat hij zaterdag tweede werd voor de lokale favoriet Mārtiņš Sesks (M-Sport Ford).

Met zijn één-tweetje pakte het Toyota Gazoo World Rally Team het maximale aantal constructeurspunten in het algemeen klassement, plus de tweede en derde plaats in het afzonderlijke Super Sunday-klassement – waar Ogier slechts 0,2 seconden voorsprong had op de eerste plaats. Als ook de Power Stage-resultaten worden meegerekend, dan komt het team uit op een voorsprong van slechts één punt in het kampioenschap.

Rally Letland FIA World Rally Championship Foto 2 winnaars Kalle Rovanperä en Jonne HalttunenTET Rally Letland-winnaars Kalle Rovanperä (rechts) en Jonne Halttunen (links)

Elfyn Evans en Scott Martin eindigden als vijfde overall op een evenement waarbij de wegligging een belangrijke factor was op de losse grindetappes. Evans werd vrijdag tweede op de losse grindweg en deed het nog steeds goed ten opzichte van zijn rivalen in het kampioenschap. Nadat hij als vierde eindigde in het Super Sunday-klassement, is hij tot op 13 punten van de leider in de serie gekomen.

Takamoto Katsuta en bijrijder Aaron Johnston toonden vanaf het begin van de rally een goed vertrouwen en tempo, waarbij ze aan het einde van de vrijdag de vierde positie behielden, voordat een kleine overshoot op de SS12 van zaterdag, schade aan het stuurbekrachtigingssysteem veroorzaakte. Hierdoor kwamen ze uiteindelijk als zesde aan de finish.

Er was ook een dubbel podium voor de Toyota GR Yaris Rally2 in de WRC2-categorie, waarbij Mikko Heikkilä op de tweede plaats eindigde voor Step-Five Motorsport en Sami Pajari op de derde plaats voor Printsport na een spannende strijd tussen de twee Finse coureurs. Pajari, die de WRC2 won in de twee voorgaande rondes op Sardinië en Polen, zal zijn Rally1-debuut maken met TGR-WRT op het volgende evenement in Finland.

Mārtiņš Sesks (M-Sport Ford Puma Rally1) werd op wrede wijze beroofd van wat een eerste podium had kunnen zijn, tijdens zijn pas tweede optreden op het hoogste rallyniveau. De 24-jarige won vrijdag twee etappes en ging de laatste klassementsproef in met 4,6 seconden voorsprong op Ott Tänak, ondanks twee overshoots eerder op de ochtend. Maar zijn M-Sport Ford Puma Rally1 haalde slechts één bocht in de erop volgende etappe vanwege een transmissieprobleem. “Het was in de eerste bocht”, legde Sesks uit, die bijna twee minuten verloor en naar de zevende plaats zakte. “We weten niet of het een diff-probleem is of iets dergelijks, daarna begrepen we dat het voorbij was. Toch denk ik dat we ons tempo hebben laten zien en iedereen blij hebben gemaakt.”

De strijd om het rijderskampioenschap eindigde toen Ott Tänak het maximale aantal punten uit Super Sunday haalde en naar de tweede plaats klom in het klassement van het rijderskampioenschap. Hij staat nu slechts acht punten achter op Hyundai i20 N Rally1-teamgenoot Thierry Neuville met nog vijf ronden te gaan. Toyota-rijder Elfyn Evans is naar de derde plaats in het klassement gezakt, met slechts vijf punten achterstand op nummer twee. Neuville en Evans eindigden respectievelijk als achtste en vijfde en beiden hadden moeite om te herstellen van het tijdverlies waarmee ze te maken kregen in de losse wegomstandigheden op de vrijdag.

M-Sport Ford-rijder Adrien Fourmaux eindigde 27,0 seconden achter Tänak op de vierde plaats, ondanks een klein motorprobleem in de laatste twee etappes, waarbij Toyota-ster Elfyn Evans nog eens 11,2 seconden achter hem eindigde.

WRC blijft volgende maand in Noord-Europa voor een nieuwe, vooral snelle rally op onverharde wegen tijdens de Secto Rally Finland. De negende ronde van het seizoen vindt plaats van 1 tot en met 4 augustus in Jyväskylä.

Rally Letland FIA World Rally Championship Foto 3 Toyota 1 en 2

Reacties na afloop:

Akio Toyoda (TGR-WRT-voorzitter): “Kalle, Jonne, gefeliciteerd met het winnen van twee opeenvolgende evenementen! Seb en Vincent eindigden als tweede en realiseerden daarmee een één-tweetje. Met de vele punten die ze verdienden, konden we het gat met Hyundai, de toonaangevende fabrikant, tot slechts één punt dichten.

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team kan sinds 2021 elk jaar terugkeren naar ons thuisevenement, de Rally Finland, als het team dat het kampioenschap leidt. Dit jaar konden we dit echter niet waarmaken. Ik heb medelijden met onze Finse fans. Ik hoop dat veel lokale fans ons de toppositie kunnen zien heroveren tijdens de volgende rally in Finland. Er is niet veel tijd meer om je voor te bereiden, maar ik ben er zeker van dat het team dat gaat redden.

En ik hoop ook dat het team als leidende team naar ons andere thuisevenement, de Rally Japan, zal komen! Samen met alle Japanse fans zal ik, Morizo, ook hier in Japan op het team wachten!"

Jari-Matti Latvala (Toyota teambaas): “Voor ons is dit een fantastisch evenement geweest. Na de Rally van Polen scoorden we opnieuw een één-tweetje en pakten een aantal heel belangrijke en cruciale punten voor het kampioenschap, waarmee we het gat in het constructeursklassement konden dichten. Kalle heeft vanaf de eerste etappe fantastisch het team aangevoerd, ik denk dat hij zelfs dominanter was dan verwacht. Het was ook geweldig om te zien hoe goed Seb reed door de tweede plaats te pakken, terwijl hij al een tijdje geen snelle rally's meer rijdt. Elfyn begon vrijdag heel goed gezien zijn positie op de weg, ook al wist ik dat hij op meer punten had gehoopt. De prestaties van de auto dit weekend waren fantastisch, onze coureurs waren snel en het geeft ons veel vertrouwen om volgend jaar naar ons thuisevenement, de Rally Finland, te gaan.”

Kalle Rovanperä (#69): “Het was een geweldig weekend voor ons en voor het team. Letland is een speciale plaats voor mij en mijn carrière en in zekere zin bijna een thuisrally, dus het is echt gaaf om hier de eerste WRC-rally te winnen. Hartelijk dank aan het team: ik denk dat we hier heel sterk waren, misschien zelfs sterker dan we hadden verwacht. Samen met Seb die als tweede eindigde, hebben we nog een aantal echt belangrijke punten voor het team gepakt. Dank ook aan Jonne: ik denk dat we het het hele weekend goed hebben gedaan. We zullen nu genieten van dit resultaat en kijken dan uit naar de Rally van Finland, wat weer een uitdaging zal worden.”

Uitslag FIA WRC-TET Rally Letland 2024:
1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h31m47.6s
2. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +39.2s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m04.5s
4. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m31.5s
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m42.7s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m07.0s
7. Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m45.4s
8 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m46.4s
9. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m23.1s
10. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m37.9s
(Results as of 18:45 on Sunday, for the latest results please visit www.wrc.com)

Stand rijderskampioenschap FIA World Rally Championship 2024 na de 8e ronde:
1. Thierry Neuville 145 punten
2. Ott Tänak 137
3. Elfyn Evans 132
4. Sébastien Ogier 117
5. Adrien Fourmaux 101
6. Kalle Rovanperä 86
7. Takamoto Katsuta 65
8. Andreas Mikkelsen 29
9. Dani Sordo 27
10. Esapekka Lappi 23

Stand fabrikanten FIA World Rally Championship 2024 na de 8e ronde:
1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 351 punten
2. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 350
3. M-Sport Ford World Rally Team 177

Rally Letland FIA World Rally Championship Foto 4 winnaars


Rally Letland FIA World Rally Championship Foto 5 P8 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRIDP8 voor Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)

Rally Letland FIA World Rally Championship Foto 3 P7 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis Ford Puma Rally1 HYBRIDP7 voor lokale held Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1 HYBRID)



TET Rally Latvia event banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS