Rally

Hoge risico's en hoge snelheden kruisen elkaar in de snelste rally op de WRC-kalender: Secto Rally Finland

Uitgegeven door Peter Vader • 31 juli 2024 16:00

De meest spannende titelstrijd om het FIA World Rally Championship in de recente geschiedenis wordt deze week hervat met de Secto Rally Finland op de iconische achtbaanwegen van Finland, met slechts een handvol punten verschil voor het leidende trio coureurs. Thierry Neuville, kampioen van 2019, Ott Tänak en Elfyn Evans zijn de grote drie voor wat betreft de titelrace van 2024. Neuville, vijf keer tweede in de serie, heeft na acht ronden acht punten voorsprong op Hyundai-collega Tänak. Evans, die de titel twee keer nipt heeft gemist, ligt vijf punten achter op de derde plaats.

Secto Rally Finland Elfyn_Evans_and_Scott_MartinElfyn Evans en Scott Martin (Toyota)

Finland, gevestigd in de centrale stad Jyväskylä, is het snelste evenement op de kalender en een juweel in de kroon van het WRC. Gladde grindwegen met adembenemende sprongen en blinde bochten die door bossen en rond meren kronkelen, vereisen moed en uiterste nauwkeurigheid bij het geven van tempo-aanwijzingen door de navigator.

Neuville wil de frustraties van de Tet Rally Latvia graag achter zich laten, toen hij door zijn taak om als eerste over de klassementsproeven te rijden op de zachte grindwegen, niet met de koplopers kon vechten. "Ik heb hier al eerder op het podium gestaan, dat geeft een boost aan mijn zelfvertrouwen, maar de auto's en wegen veranderen zich jaar na jaar, dus de rally blijft net zo uitdagend als altijd", zei hij. "Het doel is nog steeds om onze voorsprong in beide kampioenschappen te verdedigen, maar ook om te genieten van deze snelle rally en echt mee te doen."

De Est Tänak, die samen met Neuville en Esapekka Lappi in een driekoppig Hyundai i20 N Rally1-team zit, is een van de favorieten om de overwinning te pakken met drie eerdere overwinningen in Finland op zijn naam. Maar Evans heeft ook zijn waarde bewezen op de snelle wegen, waar hij in 2021 en 2023 glorie behaalde.

Secto Rally Finland Takamoto_Katsuta_and_Aaron_JohnstonTakamoto Katsuta en Aaron Johnston (Toyota)

De Welshman maakt deel uit van een all-star Toyota GAZOO Racing line-up, met onder meer de lokale held en regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä en achtvoudig titelwinnaar Sébastien Ogier, die beiden dit jaar aan een aantal vooraf geselecteerde ronden meedoen. Ogier, 40, heeft sinds 2021 niet meer in Finland gereden.

Het Japanse merk, dat zijn rallyactiviteiten huisvest in Jyväskylä, zal ook GR Yaris Rally1-auto's inzetten voor Takamoto Katsuta en Sami Pajari, waarbij de laatste zijn debuut maakt op het hoogste rallyniveau met co-piloot Enni Mälkönen ernaast.

Bij M-Sport Ford zal Adrien Fourmaux proberen een vierde podiumplaats toe te voegen aan zijn totaal van 2024, terwijl Grégoire Munster de tweede Puma Rally1-auto van het Britse team bestuurt.

De rally begint donderdagavond met een spectaculaire stratenproef in Jyväskylä en de coureurs moeten 20 klassementsproeven afleggen, waaronder de legendarische Ouninpohja, met in totaal 305,69 afgelegde wedstrijdkilometers, voordat de finish op zondagmiddag plaatsvindt.

Secto Rally Finland Teemu_SuninenTeemu Suninen (Hyundai)

Secto Rally Finland Jari-Matti_LatvalaJari Matti Latvala (Toyota)

Secto Rally Finland Adrien_FourmauxAdrien Fourmaux (Ford Puma)

Foto's: Red Bull Content Pool



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS