Rally

Thierry Neuville snelt naar Acropolis glorie en vergroot WRC-titelkans na zware zaterdag + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2024 05:27

Thierry Neuville's FIA World Rally Championship-titelkansen werden zaterdag versterkt toen hij na een bloedbad van een andere zware dag op EKO Acropolis Rally Greece met een overtuigende voorsprong uit de dag tevoorschijn kwam. De Belg, die deze voorlaatste dag als derde begon, klom naar de top toen zijn Hyundai i20 N-teamgenoten Ott Tänak en Dani Sordo beiden door tegenslag werden getroffen in wat tot nu toe de meest brute rally van het seizoen bleek te zijn.

EKO Acropolis Rally Greece zaterdag Foto 1 Thierry Neuville Hyundai

Tänak had na de slopende etappe van vrijdag met 21,8 seconden voorsprong geleid, maar het meedogenloze terrein van Griekenland eiste op zaterdag al vroeg zijn tol. Gedwongen om twee keer binnen 10 kilometer te stoppen om een lekke band te wisselen, viel de uitdaging van de Est voor de rallyzege uiteen toen hij vier minuten verloor en naar de vierde plaats terugzakte.

Dani Sordo, die zijn eerste optreden op topniveau maakte sinds de Rally Italia Sardegna in juni, erfde kortstondig de leiding. Maar net als zovelen voor hem, werd hij door de ruige Griekse wegen ten val gebracht. Een botsing met een rots zorgde voor een klapband aan de achterkant van zijn auto, wat hem ongeveer 50 seconden kostte en zijn voorsprong in een oogwenk wegnam.

Maar Neuville, wiens vrijdag werd ontsierd door een haperende motor, wist de slachting te overleven. Door zichzelf in te houden en voorzichtigheid ten toon te spreiden door voortdurend zijn Pirelli-banden te sparen, ontweek hij een ramp en eindigde de dag met een voorsprong van 54,9 seconden op Sordo. Sébastien Ogier, Neuville’s grootste kampioenschapsuitdager, hield vast aan de derde plaats, 1 minuut en 19,9 seconden achter de leiding in zijn Toyota GR Yaris.

Met 18 punten voorlopig veiliggesteld, zijn Neuville en co-piloot Martijn Wydaeghe op weg om hun voorsprong in het kampioenschap, die aan het begin van de rally 27 punten bedroeg ten opzichte van Ogier, uit te breiden. "Er is nog één dag over, dus op dit moment is er nog geen conclusie," hield Neuville vol. "We moeten zien waar we morgen eindigen, dat is het enige dat telt. Tot nu toe hebben we onze rally heel goed gemanaged en, ondanks wat problemen op vrijdag, is er niets bijzonders gebeurd. Vanaf het begin was onze aanpak om voorzichtig met de auto om te gaan zodra dat nodig was en we zijn er op de een of andere manier doorheen gekomen. Ik heb geprobeerd mijn rijstijl een beetje aan te passen aan de sporen en de auto niet te dwars te zetten met het risico om stenen te raken - dat is het enige wat je kunt doen. Het is een loterij daarbuiten en we weten niet wat er gaat gebeuren. Morgen (zondag 8 september, red.) moeten we zien hoe het weer is en hoe hard we moeten rijden voor de extra punten. Er zijn nog veel dingen die we moeten regelen."

EKO Acropolis Rally Greece zaterdag Foto 2 Dani Sordo's klapband verwoestte de achterkant van zijn Hyundai

Sordo's klapband verwoestte de achterkant van zijn Hyundai en, zonder middagservice, waren hij en co-piloot Cándido Carrera gedwongen om de auto eigenhandig zo goed mogelijk op te lappen. De Spanjaarden namen zelfs hun toevlucht tot skibrillen om het stof buiten te houden terwijl ze vochten om de tweede plaats te behouden.

Ogier, die drie van de zes etappes van de dag won, kon alleen maar terugkijken op wat het had kunnen zijn. Nadat hij vrijdagochtend vroeg aan de leiding lag, werd zijn rally ontspoord door een turboladerstoring, die hem meer dan twee minuten kostte. Zijn Toyota-teamgenoot Elfyn Evans heeft het in deze 10e ronde van het seizoen veel slechter gedaan; getroffen door soortgelijke turboproblemen op dag één, kregen de titelkansen van de Welshman een verwoestende klap toen hij zijn auto op SS11 over de kop ging en hij gedwongen werd om uit te vallen.

Tänak stond bijna twee minuten achter Ogier op de vierde plaats, terwijl de crash van M-Sport Ford Puma-jongeling Grégoire Munster op SS9 WRC2-teams in staat stelde om de rest van het klassement aan te vullen. Sami Pajari haalde Robert Virves in en pakte de leiding in het WRC2, terwijl Yohan Rossel, Kajetan Kajetanowicz, Georg Linnamäe en Fau Zaldivar de top 10 completeerden.

De EKO Acropolis Rally Greece eindigt op zondag, waar de teams nog drie etappes tegen de klok in rijden en ze in totaal 54,05 km moeten afleggen. Wordt vervolgd…

Stand na het einde van dag twee van de EKO Acropolis Rally Greece (zaterdag):
1. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 3u01m5,3s
2. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +53,7s
3. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m20,9s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3m19,2s
5. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +5m06,1s
6. Robert Virves/Aleks Lesk (Škoda Fabia RS Rally2) +5m33,8s
7. Yohan Rossel/Florian Barral (Citroën C3 Rally2) +6m00,3s
8. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +6m58,1s
9. Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +8m33,9s
10. Fabrizio Zaldivar/ Marcelo Der Ohannesian (Škoda Fabia RS Rally2) +9m23.2s
25. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +24m45.8s
40. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +40m59.0s

EKO Acropolis Rally Greece zaterdag Foto 3 Toyota Yaris WRC2

EKO Acropolis Rally Greece zaterdag Foto 4 M-Sport Ford Puma

EKO Acropolis Rally Greece zaterdag Foto 5 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Bron foto's: Red Bull Content Pool



EKO Acropolis Rally Greece event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS