Rally

PREVIEW - De opwinding neemt toe in het Baltische land in afwachting van de FIA WRC TET Rally Latvia

Uitgegeven door Peter Vader • 17 juli 2024 16:25

Letland wordt het 37e land dat gastheer is van een ronde van het FIA World Rally Championship wanneer de Europese zomer van het WRC deze week (18 – 21 juli) doorgaat met zijn achtste ronde. De opwinding neemt toe in het Baltische land in afwachting van de rallystart van donderdagavond in de hoofdstad Riga, wanneer de beste rallycoureurs en -auto's ter wereld voor het eerst de strijd zullen aangaan op Lets grondgebied. Het land beschikt niet alleen over massa's gepassioneerde fans, maar ook over talent van eigen bodem in de vorm van Mārtiņš Sesks.

FIA WRC TET Rally Latvia Foto 1

Sesks, die pas 24 jaar oud is en in Liepāja woont, waar het servicepark van het evenement is gevestigd, eindigde vorige maand op een ongelooflijke vijfde plaats tijdens zijn Rally1-debuut in Polen. Na de vorige keer zonder plug-in hybride te hebben gereden om zich aan te passen aan zijn Ford Puma Rally1, zullen Sesks en bijrijder Renars Francis rekenen op hybride kracht voor hun thuisevenement, dat ze in 2022 en 2023 wonnen toen het nog een ronde van het FIA European Rally Championship was.

“Naar mijn thuisevenement in Letland komen zal altijd spannend zijn”, zei de jongeling. “Ik zal mijn best doen. Ik hoop dat wat we in Polen hebben gedaan de organisatoren heeft geholpen om nog meer kaartjes voor Letland te verkopen. Het wordt spannend voor de fans – en ook voor mij – om een lokale coureur op dit niveau te zien strijden.”

Letland, genoteerd op de kalender tussen Polen en Finland, maakt deel uit van de snelle Europese zomer van het WRC, gekenmerkt door snelle grindwegen met maag krampende sprongen en talloze blinde toppen.

FIA WRC TET Rally Latvia 2

Het unieke parcours, dat zeer weinig herhaalde etappes kent, vormt een uitdaging voor Thierry Neuville, die momenteel met 15 punten bovenaan het klassement staat. Rijdend in een Hyundai i20 N Rally1 heeft de Belg de taak om vrijdag de weg vrij te maken en een snellere lijn vrij te maken voor degenen achter hem.

“De Rally van Letland wordt weer een uitdagende rally, en het is altijd moeilijker als je als eerste op pad bent en als eerste de omstandigheden ontdekt”, gaf hij toe. “Het schoonvegen van de paden zal een enorme klus zijn. Sommige etappes worden niet herhaald en er zullen veel snelle parttime coureurs aanwezig zijn, dus hoewel onze verwachtingen niet zo hoog zijn, is onze motivatie om voor onze rivalen te eindigen sterk."

Neuville's teamgenoten Ott Tänak en Esapekka Lappi hebben zich voorbereid met evenementen om zich op te warmen. Tänak bij de Rally Estland en Lappi bij de Lietuva Rally in Litouwen. Terwijl Tänak met een tegenslag te maken kreeg en crashte op de eerste dag van zijn thuisrally, claimde Lappi de overwinning tijdens zijn testrit.

Toyota Gazoo Racing brengt een met sterren bezaaide line-up van GR Yaris Rally1-auto's met Elfyn Evans, momenteel tweede in de tussenstand in het kampioenschap, vergezeld door regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä en achtvoudig titelwinnaar Sébastien Ogier. Rovanperä behaalde de overwinning in Polen, ondanks dat hij Ogier slechts 48 uur voor de rally verving. Takamoto Katsuta zal ook in een Toyota rijden, maar zal geen constructeurskampioenschapspunten scoren.

Adrien Fourmaux en Grégoire Munster voltooien samen met Sesks een drieledige M-Sport Ford Puma-aanval, waarbij Fourmaux net achter op zijn derde podium van het seizoen staat.

De openingstest vindt plaats op donderdagavond (18 juli) op het Biķernieki-circuit in Riga. De teams worden geconfronteerd met 20 klassementsproeven over een getimede afstand van 300,13 km voor de finish op zondagmiddag.



TET_Rally_Latvia_event_banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS