Rally

TET Rally Letland Dag 2: Na een drukke vrijdag leidt Kalle Rovanpera maar Martins Sesks rukt op naar P2

Uitgegeven door Peter Vader • 20 juli 2024 08:30

Toyota gaat aan de leiding van de TET Rally Letland na een sterke eerste, volledige dag op de snelle boswegen, met Kalle Rovanperä nog steeds voorop en met drie auto's in de top vier. Het enige andere merk in de top vier is Ford. Lokale held Mārtiņš Sesks reed zich op nieuw in de kijker door samen met zijn navigator Renārs Francis hun Ford Puma Rally1 HYBRID naar de tweede plaats van het klassement te sturen. Sesks heeft een achterstand van slechts 15.7seconden op leider Rovanperä.

Mārtiņš Sesks Renārs Francis Ford Puma Rally1 HYBRID


Na de openingsetappe van donderdagavond in de hoofdstad Riga, zou vrijdag de langste dag van het evenement zijn met zeven etappes en 120,92 wedstrijdkilometers, die de teams naar het noordwesten voerden. Er zou geen gelegenheid voor service- en onderhoudswerkzaamheden zijn totdat de bemanningen aan het eind van de dag terugkeerden naar Liepāja. Alleen bandenmontagezones waren aanwezig vóór de ochtend- en middaglussen.

In het land waar hij als tiener zijn rallycarrière begon, breidde Rovanperä zijn vroege voorsprong uit door de eerste etappe van de ochtend te winnen, hoewel de concurrentie kort volgde en zijn voorsprong na de eerste lus van drie klassementsproeven slechts 3,2 seconden bedroeg. Hij zou echter drie van de vier etappes in de middag winnen, waarbij zijn tijd in de afsluitende Talsi-test voldoende was om zijn voorsprong op de lokale favoriet Mārtiņš Sesks (M-Sport Ford) te vergroten van 8,9 naar 15,7 seconden.

Sébastien Ogier kende een sterke terugkeer in de volle actie, nadat hij de vorige ronde in Polen had gemist en hij is de hoogst geplaatste coureur die nieuw is op de Letse wegen. Hij zette de snelste tijd neer in SS5 en is slechts 5,9 seconden verwijderd van de tweede plaats.

Takamoto Katsuta presteerde ook goed, vooral in de middag, waar hij de tweede snelste was na Ogier in SS5 en Rovanperä in SS8. Zijn laatste proef ging goed en dat was genoeg voor hem om vierde te worden in het algemeen klassement.

Elfyn Evans kreeg te maken met zware omstandigheden en werd tweede op de losse grindwegen conform zijn positie in het kampioenschap, maar deed er goed aan zijn tijdverlies ten opzichte van zijn belangrijkste rivalen te beperken. Evans staat zevende in het algemeen klassement.

Toyota TET Rally Letland

Reacties na afloop tweede dag:

Kalle Rovanperä (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr69) : “Het was best een goede dag. Ik had niet het perfecte gevoel, maar we hebben geen fouten gemaakt en ik denk dat we het goed hebben gedaan. Vanochtend had ik niet zo veel vertrouwen in de auto en de omstandigheden waren behoorlijk glad. Het was moeilijk om veel te veranderen met alleen een bandenmontagezone en geen goede service, maar we probeerden de auto te verbeteren en meer te pushen voor de middag en we kregen inderdaad een iets beter gevoel. We hebben het netjes gehouden, hebben niet te veel gepusht als het gevoel niet optimaal was en toch kwamen er een aantal goede tijden. De bandenstrategie was ook erg goed. We moeten proberen iets te vinden voor morgen (zaterdag, red.) , zodat we een consistenter gevoel hebben, maar voor de rest was het goed."

Jari-Matti Latvala (Toyota teambaas): “Het was een heel goede dag. We weten dat snelle evenementen als deze meestal wel bij onze auto en onze coureurs passen, maar we wisten ook dat de concurrentie heel sterk kon zijn, dus we zijn positief verrast door het prestatieniveau dat we hebben gehad. Kalle is uiteraard snel geweest, maar we moeten ook Sesks de eer geven, want hij rijdt goed. Seb heeft ook goed gereden: de snelheid was er vanaf de eerste etappe en dat is goed om te zien, aangezien hij de laatste tijd niet zoveel snelle rally's heeft gereden, nadat hij Polen had gemist. Taka heeft na Polen goede vooruitgang laten zien. Hij verbeterde zich gedurende de dag en wist uiteindelijk de vierde plaats te veroveren. Voor Elfyn wisten we dat het moeilijk zou kunnen worden vanwege zijn positie op de weg, maar hij doet het goed en als hij Neuville voor kan blijven, is dat positief voor hem. Over het algemeen hebben we een aantal mooie posities voor zaterdag, maar de concurrentie zal zwaar zijn en ik ben er zeker van dat iedereen morgenavond zal aandringen op de beste positie.”

Stand na de tweede dag TET Rally Latvia:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 1h08m44.5s
2 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1 HYBRID) +15.7s
3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +21.6s
4 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +33.2s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +38.5s
6 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +38.8s
7 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +52.7s
8 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m10.2s
9 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m23.3s
10 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m27.4s



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS