Rally

TET Rally Letland Dag 1: voordeel Rovanpera maar lokale held Sesks haalt de krantenkoppen

Uitgegeven door Peter Vader • 19 juli 2024 21:14

Kalle Rovanperä opende de TET Rally Letland met een voorsprong van 15,7 seconden op de lokale ‘rising star’ Mārtiņš Sesks, toen de twee jonge rallyrijders op de vrijdag de show stalen. Het Letse FIA World Rally Championship-debuut markeert een soort thuiskomst voor de 23-jarige Fin, aangezien hij op 12-jarige leeftijd op de wegen van het Baltische land, aan zijn allereerste rally begon. Geholpen door zijn etappezege op de openingsdag van de TET Rally Letland op donderdag op het Biķernieki-circuit in Rīga, dat helemaal uitverkocht was, creëerde Rovanperä vrijdag op een ruime voorsprong en won hij vier van de zeven supersnelle grindproeven van de dag in zijn Toyota GR Yaris Rally1.

FIA WRC TET Rally Latvia Foto 1

Maar het was de 24-jarige topper Sesks, die pas aan zijn tweede evenement op het hoogste niveau in de rallysport deelnam en voor het eerst gebruik maakte van hybride power in zijn M-Sport Ford Puma Rally1, wiens prestaties nog meer wenkbrauwen deden fronsen.

Sesks, die mede wordt vergezeld door Let Renārs Francis, bevestigde opnieuw dat de toekomst er nu is, toen hij zijn allereerste WRC-etappeoverwinning pakte op de tweede etappe van de dag in Tukums, waarbij hij achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier passeerde. En alsof dat nog niet genoeg was voor de 24-jarige, zette hij op de volgende klassementsproef nog een keer de snelste tijd neer.

“Het is verbazingwekkend”, zei Sesks, die deze etappe van 120 km met 5,9 seconden voorsprong op de op de derde plaats geplaatste Toyota-man Ogier eindigde. “Het was zo emotioneel vandaag, en gisteren ook. Ik denk dat de komende twee dagen hetzelfde zullen zijn.”

FIA WRC TET Rally Latvia Foto 2

Takamoto Katsuta's all-in benadering van de Talsi-finale hielp de Toyota-coureur Ott Tänak te passeren en de vierde plaats in het algemeen klassement te veroveren. Hij eindigde 11,6 seconden achter Ogier met M-Sport Ford-coureur Adrien Fourmaux, die in dezelfde etappe ook Tänak inhaalde, met 5,3 seconden achterstand.

Tänak viel ondertussen na een uitdagende dag van de vierde naar de zesde plaats. De Est meldde al vroeg een gebrek aan vertrouwen en een remprobleem dat hij na de voorlaatste etappe langs de weg repareerde.

Elfyn Evans, momenteel tweede in het algemeen klassement, stond ruim 50 seconden achter de leiders op de zevende plaats. Hoewel hij niet zo hard werd getroffen als kampioenschapsleider en tevens de man die als eerste de proef bereed, Thierry Neuville, stond de Toyota-topman tweede in de startvolgorde en had hij moeite om grip te vinden zonder dat hij een echte strakke lijn kon volgen.

FIA WRC TET Rally Latvia Foto 3Foto: Hyundai Motorsport

Een bandenprobleem kostte Esapekka Lappi een handvol seconden op de SS5, maar de i20 N-coureur wees er snel op dat zijn grootste problemen “tussen het stuur en de stoel” lagen. Hij viel terug naar de 10e plaats na SS8 en kwijnde weg achter Grégoire Munster en Neuville.

De actie gaat door vanaf 08:20 uur lokale tijd op zaterdag, wanneer de eerste van acht klassementsproeven met in totaal 104 wedstrijdkilometers begint.

Kalle Rovanperä (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr69): “Het is cool om terug te zijn in Letland. Voor mij voelt het een beetje als thuiskomen: ik heb hele goede herinneringen aan het rijden van rally's in dit land aan het begin van mijn carrière en we zullen proberen dit weekend een aantal nieuwe te maken. Er is veel interesse voor de rallysport in Letland en het was goed om vanavond veel fans in Riga te zien. Het was een behoorlijk lange etappe om aan de rally te beginnen, en niet de gemakkelijkste met zo veel grind afgewisseld met het asfalt, maar het lijkt erop dat het in orde was. De omstandigheden tijdens de shakedown waren behoorlijk lastig en we probeerden met de auto te werken om wat meer grip en een beter gevoel te krijgen. We hebben nog een paar opties voor de rally, laten we kijken hoe het gaat.”

Stand na de eerste dag TET Rally Latvia:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 7m28.5s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2.4s
3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.4s
4 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2.9s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3.9s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +5.6s
7 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +5.9s
8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +8.4s
9 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +10.6s
10 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +11.0s

FIA WRC TET Rally Latvia Foto 4



TET Rally Latvia event banner

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS